Birleşmiş Milletler’in 71. Genel Kurul toplantısı için New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı Bloomberg televizyonundaki programında çarpıcı açıklamalar yaptı.

Erdoğan’ın FETÖ elebaşı Gülen’in iadesi ve ABD’nin PKK’ya desteği üzerine önemli mesajlar verdi.

Obama’ya 3 yıldır anlatıyorum

241 kişinin katili işgalci FETÖ’nün elebaşı Gülen’in 17 yıldır ABD tarafından korunduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı, 17-25 Aralık darbe girişiminden bu yana Obama yönetimine FETÖ’yü anlattığını dile getirerek, şunları söyledi:

“FETÖ nerede? ABD’de. Kaç yıldır burada? 17 yıldır burada Ben, üst yönetime yaklaşık 1 veya 1,5 yıl önce bu adamın böyle birisi olduğunu ve bir terör örgütünün başı olduğunu, bununla ilgili olarak ‘ya bize verin veya deport edin’ demişimdir. 15 Temmuz darbe girişimi olduğu zaman biz tabii ki tüm ilişki ağımızı ilerleterek 17-25 Aralık sürecinden önceki -yargı polis darbesidir- tüm belgeleri toparladık ve 85 koli olarak ABD’nin yetkili mercilerine gönderdik.

Resmen koruyorlar

ABD’nin talebi üzerine Türkiye’nin darbeci FETÖ’ye ilişkin 85 koli dosya gönderdiğini hatırlatan Erdoğan, Obama yönetiminin süreci bilerek ağırdan aldığını kaydederek, “Bir de 15 Temmuz’dan sonraki süreç var. Şimdi de onlar hazırlanıyor. Geçenlerde ABD’den yetkililer geldi. Adalet Bakanlığında yetkililerde görüştüler. Şimdi de bu yeni sürecin belgeleri kendilerine verildi veya veriliyor. Tüm bunlara rağmen, bu adam burada Pensilvanya’da, bir de kendisine Green kart verilmiş burada tutuluyor. Şimdi Green Kart iptal edilemiyor mu, böyle bir şey yok mu?” diye konuştu.

B ve C planlarımız var

Türkiye’nin uzun yıllardır ABD ve NATO’nun müttefiki olduğunu ifade eden Erdoğan, buna rağmen ABD’nin FETÖ konusunda iki yüzlü davrandığı belirtirken, Gülen’in iade edilmemesi durumunda izlenecek yol haritasını da açıkladı. Erdoğan, ABD yönetimini 79 milyonu karşısına alarak Gülen’i korumaması yönünde uyararak, aksi bir durumda yeni strateji izleneceğine dikkat çekti ve şöyle devam etti: “Hiçbir ülkenin alternatifsiz planları olmaz. Yani A planı varsa, yanında muhakkak B planı da olur, C planı da olur.”

Teröre destekle kaos büyür

Erdoğan, ABD yönetimini Suriye politikası üzerinden de çok sert eleştirdi. DAEŞ ile savaştığını iddia eden ABD’nin, meşrulaştırmaya çalıştığı PKK’yı silah verme yolunu seçtiğini belirterek, şu uyarıları yaptı:

“Suriye şu anda karışık durumda. Tabii sadece Suriye mi? Hayır. Irak da öyle. Söylenen ne? Suriye’deki DAEŞ terör örgütünü çökertmek. Peki DAEŞ terör örgütünü neyle çökerteceğiz. ABD’ye baktığımız zaman diyorlar ki PYD ve YPG. Bunlarla çökerteceğiz. Koalisyon güçleri olarak kaç ülke var şu anda Suriye’de? 65 ülke var. Diyoruz ki PYD, YPG, bunlar da terör örgütüdür. Yani bir terör örgütü, bir başka terör örgütüyle çökertilir mi? Yanlış yapılıyor.”

İki uçak silah gönderdiler

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter’ın “PYD’yi desteklemeyi sürdüreceğiz” açıklamasını da değerlendirdi. Açıklamanın endişe kaynağı olduğunun tespiti yapan Erdoğan, ABD’nin üç gün önce Kobani’ye iki uçak dolusu silah indirdiğini, bu silahların Türkiye’de PKK ile beraber hareket eden PYD ve YPG’ye verildiğini hatırlattı.

Türkiye’ye karşı tehdit

PKK’nın sözde DAEŞ ile savaştığı için ABD nazarında terör örgütü statüsünden çıkarılmasının yanlışlığına vurgu yapan Erdoğan, Obama yönetiminin silah sevkiyatlarıyla Türkiye’yi hedef aldığının altını çizerek, “Teröristler içerisinde böyle bir ayrım yapma yoluna giderseniz, Türkiye’ye kötülük yapmış olursunuz. Çünkü biz şu anda savunduğunuz bu terör örgütünden rahatsısız. Bunlar bizim ülkemiz için tehdit oluşturuyorlar. Ve şu anda siz onlara silah vermek suretiyle bizim geleceğimize yönelik bu tehdit unsurlarını güçlendiriyorsunuz” değerlendirmesinde bulundu.

Paranın patronlarıyla toplantı

Diğer yandan ABD’de temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan, sürpriz bir görüşme gerçekleştirdi. ABD’de 1973 ve 1977 yılları arası Dışişleri Bakanlığı yapan Henry Kissenger ve dünyanın en zengin ailelerinden Rotschild ailesi mensubu James Rotschild, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyaret etti. Kissenger ve Rothscild’e, EMEA Citi İcra Başkanı James Cowles, Lazard CEO’su KenJacobs ve BBVA İcra Kurulu Direktörü Jose Manuel Gonzalez’de işlik ederken, Erdoğan liderliğinde toplantı yapıldı.

Editör: TE Bilisim