Uzmanlar, bulaşıcı hastalıkların önlenmesi için ofis ortamlarının düzenli temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi gerektiğini vurguluyor.
Amerika’da yapılan bir araştırma, ofis masalarının hijyen durumunu gözler önüne serdi. Araştırmaya göre, bir ofis masası her 6,45 santimetrekarede 5 bin 15 bakteri taşıyor. Buna karşın, ortalama bir klozetin bakteriyel yükü bunun çok altında. Bu durum, gün boyu elimizin altında bulunan masaların bulaşıcı hastalıklar için bir tehdit oluşturduğunu gösteriyor.
TEMİZ ÇALIŞMA ORTAMI ÖNEMLİ
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, ofis ortamlarının temizliğinin bulaşıcı hastalıkları önlemede büyük önem taşıdığını belirtiyor. Dr. Mamçu, “Hastalık etkeni olan mikroorganizmalar, öksürme, hapşırma veya kirli yüzeylere temas eden eller yoluyla yayılır. Masa, telefon ve diğer ofis malzemeleri sık sık temizlenip dezenfekte edilmelidir.” dedi.
MASALARIN DOĞRU TEMİZLİĞİ NASIL OLMALI?
Çalışma alanlarının etkili bir şekilde temizlenmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Mamçu, şunları önerdi:
- Çalışmaya başlamadan önce masanızı dezenfekte edin.
- Dezenfektanın etkili olabilmesi için yüzeyin 3-5 dakika ıslak kalmasını sağlayın.
- Masanızdaki gereksiz eşyaları kaldırarak temizlik işlemini kolaylaştırın.
- Temizlik için tek kullanımlık eldiven tercih edin ve işlem sonrası atın.
GÖRÜNMEYEN KİRLİ NOKTALARA DİKKAT
Dr. Mamçu, günlük temizlik alışkanlıklarına dikkat çekerek, kahve fincanı ve su şişesi gibi sık kullanılan eşyaların düzenli yıkanmasını öneriyor. “Masalar, telefonlar, klavyeler ve dokunmatik ekranlar gibi sık dokunulan yüzeyler her gün temizlenmeli. Ayrıca zımba, makas ve kalem gibi küçük ofis araç gereçleri de dezenfektan mendillerle silinmelidir.” dedi.
TEMİZLİK VE DEZENFEKTE ARASINDAKİ FARK
Temizliğin mikropları fiziksel olarak yüzeylerden uzaklaştırdığını, dezenfektanın ise mikropları öldürdüğünü ifade eden Dr. Mamçu, şu uyarılarda bulundu:
“Yüzeyler önce sabun ve su ile temizlenmelidir. Dezenfektanlar görünür şekilde kirli yüzeylerde etkili değildir. Bu nedenle yüzeyler temizlendikten sonra dezenfekte edilmelidir. Dezenfektanın etkili olabilmesi için, kimyasalın yüzeyde 3-5 dakika kalması gerekir.”