Bugün Türkiye üzerinde Amerika ile FETÖ’nün birlikte yürüttüğü ekonomik kumpasın temellerinin, o dönemde atılmaya başlandığı anlaşıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya “teşebbüs”, ”casusluk” ve “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya teşebbüs’” suçlamasıyla tutuklanan ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz’un ek ifadesine başvurulduğu belirtildi.

SAVCILIK VE FİNANS GÖREVLİLERİYLE GÖRÜŞME

Topuz’un, İstanbul’dan konsolosluk DEA görevlisi James Long, 17-25 Aralık operasyonlarını yürüten FETÖ şüphelisi İstanbul Mali Şube eski Müdürü Yakup Saygılı, eski Mali Şube eski Müdür Yardımcısı Yasin Topçu ve operasyonlarda dinleme yapan büronun amiri İbrahim Şener ile 24 Eylül 2012’de ABD’ye gittiklerini söylediği kaydedildi.

Topuz, bu heyetle ilk önce Washington Savcılığı’na gittiklerini, burada bölge savcısı Daniel Grooms ile görüştükten sonra 25 Eylül 2012’de DEA Genel Müdürlüğü’nde Finansal Suçlar Bölüm Başkanı Brian Mcknight, koordinatör Mark Snyder, diğer koordinatörler Margaret Williams ve Michael Barbuti ile görüştüklerini anlattı.

Casusluk suçundan tutuklanan Metin Topuz’un savcılıkça ek ifadesi alındı.

27 Eylül’de 2012’de ise heyetle New York Savcılığı’na gittiklerini anlatan Topuz, burada savcı Michael Ferrara ile 28 Eylül 2012’de de DEA’nın New York bürosunda finansal suçlar bürosundaki grup şefi William Callaham ile görüştüklerini kaydetti.

TOPYEKÛN GÖRÜŞTÜLER

Washington’da savcılık binası karşısındaki, New York’ta da ise İkiz Kuleler yanındaki otellerde kaldıklarını anlatan Topuz, bu ziyaretlerin bilgi alışverişi mahiyetinde değil de bilgi paylaşımı şeklinde olduğunu savundu.

Metin Topuz, söz konusu ziyaretlerin DEA olarak planlandığını ve İstanbul’daki emniyet görevlilerinin davet edildiğini, emniyet müdürlüğünün görevlileri kendilerine bildirmesi üzerine gerekli işlemleri yaparak ziyaretlere gittiklerini öne sürdü.

Eski CHP’liden kumpasa destek

Türkiye’den, ABD’deki davaya sahte delil ve belge götürdüğünü tespit ettiği Bankalar Yeminli Murakıbı Osman Zeki Canıtez ile CHP eski Milletvekili Aykan Erdemir hakkında, “Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme”, “Amacı dışında kullanma”, “Hile ile alma ve çalma” suçlarından yakalama emri çıkarılmıştı.

Amerika’da devam eden soruşturmayı açan ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında soruşturma açılan Savcı Joon H. Kim’in New York Bölge Mahkemesi’ne tanık olarak Canıtez ve Aykan Erdemir’in ismini bildirmişti.

Editör: TE Bilisim