Ersoy, Türkiye’nin hem yurt içinde hem de yurt dışında tarihi yapıların restorasyonuna büyük önem verdiğini ifade ederek, Cumhuriyet tarihinin en yoğun kazı çalışmalarını gerçekleştirdiklerini belirtti. Ayrıca yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerin izini sürerek, 12 binden fazla eseri ülkeye geri kazandırdıklarını aktardı.

Bakan Ersoy, çağın ihtiyaçlarına uygun olarak yeni kültür merkezleri, sinema, tiyatro, konser salonları ve sergi alanlarının inşa edildiğini söyledi. Bu çalışmaların kültür turizmine olumlu etkiler sağladığını vurgulayan Ersoy, Türkiye’nin her yıl milyonlarca turist tarafından ziyaret edildiğini belirtti.

"Kültür endüstrisi emperyalist bir silah"

Dünyada kültür endüstrisinin tartışmalı bir alan olduğunu ifade eden Bakan Ersoy, emperyalist ülkelerin kendi kültürlerini dayatmak için kültür endüstrisini bir araç olarak kullandığını söyledi. Ersoy, "Gençlerimizi küresel düzeydeki kültürel dayatmalara karşı asla savunmasız bırakmayacağız. Kültürel kimliğimizi güçlendirmeye devam edeceğiz," dedi.

UNESCO listelerinde ikinci sıradayız

CHP'li Tanju Özcan'dan pişkin itiraf: Suriyelilere yaptıklarım hukuksuzdu CHP'li Tanju Özcan'dan pişkin itiraf: Suriyelilere yaptıklarım hukuksuzdu

Bakan Ersoy, geleneksel kültürün korunması için önemli çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Türkiye’nin, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine 30 kültürel değer kaydettirerek, 183 ülke arasında en çok kültürel miras kaydı bulunan ikinci ülke olduğunu açıkladı.

Yaşayan İnsan Hazineleri kapsamında ise bugüne kadar 67 kişinin ilan edildiğini ifade eden Bakan Ersoy, 2022-2023 yıllarında bu listeye 25 yeni isim eklendiğini söyledi. Ayrıca 2023 Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri kapsamında üç kuruma ödül verileceğini duyurdu.

Ersoy, kültürel mirası korumaya yönelik çalışmalara devam edeceklerini belirterek, "İnsanı merkez alan politikalarımız sayesinde yeni sanatçı ve kültür insanlarının yetişmesine de katkı sağlamayı sürdüreceğiz," dedi.

Editör: Tuğçe Huy