FETÖ kasetiyle CHP’nin başına geçtiği günden bu yana girdiği seçimlerin hepsinde hezimet yaşayan, oy oranı tahminleriyle sandıktan çıkan sonuçlar arasında uçurum bulunan Kılıçdaroğlu, 2019 seçimlerinde yüzde 60 alacaklarını söyleyerek akıl tutulması yaşattı.

Sabri İşbilen/Analiz-Yorum

2019 seçimleri yolunda ittifaklar netleşmeye başlarken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu geleneği bozmadı. FETÖ’nün Baykal’a kurduğu kaset komplosu sonrası CHP Genel Başkanlığı’na getirilen ancak bu koltukta katıldığı tüm seçimlerden ağı mağlubiyetlerle çıkan Kılıçdaroğlu, 2019 seçimleri için iddialı değil çok iddialı konuştu. Katıldığı bir televizyon programına katılan CHP lideri, 2019 Cumhurbaşkanlığı seçiminde kayıkçı ittifakının alacağı oy için şu öngörüsünü paylaştı: “En az yüzde 60. Yüzde 50+1 falan değil. Ben yüzde 60 diyorum, belki yüzde 70 çıkar.” Kılıçdaroğlu’nun çıkışı milyonlar tarafından garipsenirken, akıllar 2011 genel seçimlerinden bugüne kadar CHP Genel başkanının yaptığı tahminlere gitti. Kılıçdaroğlu, 12 Haziran 2011’de yapılan genel seçimler öncesinde katıldığı bir programda, “Genel başkan seçildiğim zaman kendime göre bir hedef koymuştum, yüzde 40 olursa bizim için güzel bir hedeftir diye” şeklinde konuşmuş partisi bütün parlatma çabalarına rağmen yüzde 25.9’da kalmıştı.

2014’te de yüzde 60 bekliyordu

Yine Kılıçdaroğlu, 10 Ağustos 2014’teki Cumhurbaşkanlığı seçimi için de iddialı açıklamalar yaptı. Kılıçdaroğlu, bir muhabirin “Ekmeleddin bey yüzde 60 bekliyor siz ne düşünüyorsunuz?” sorusuna, “Ekmel bey ayanı geziyor, sahayı biliyor, gözlemleri var, umarım beklentileri gerçekleşmiş olur. Bizde aynı görüşteyiz” cevabını vermiş, Ekmeleddin İhsanoğlu, yüzde 38.4 oy almıştı.

FETÖ projesi

Diğer yandan Kılıçdaroğlu’nun yüzde 60 hedefi akıllara, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin dik duruşuyla bozulan FETÖ projesi yüzde 60’lık blok hayalini getirdi. İP’ni MHP’yi saf dışı bırakacağı tezviratına kapılan Kılıçdaroğlu’nun hesabına göre, CHP, baraj altında kalması beklenen HDP, İP, yüzde 1’lik Saadet’in oy oranı yüzde 60’ı bulacak.

Koltuğunu daima korudu

Kılıçdaroğlu, 2015’te yapılan genel seçimler öncesinde de “Yüzde 35’lik oy hedefimiz geçerli ve onu tutturacağız. Hatta aşabiliriz” ifadesiyle hedefini ortaya koymuş, CHP yüzde 25.’3’ü zor görmüştü. 16 Nisan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi referandumu öncesinde de “Bizim açımızdan bir sorun yok. Hayır çıkacak” şeklinde kesin ifadeler kullanan Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 51.4 evet oy sonrası yine boşa çıkmıştı. Tarihe muhtemelen tahminleri tutmayan adam olarak geçmesi beklenen Kılıçdaroğlu, defalarca seçim hezimeti yaşaması durumunda koltuğunu bırakacağını deklere etmiş, ancak her seferinde koltuğuna daha sıkı sarılmıştı.

Editör: TE Bilisim