Kurtuluş Savaşı‘nda cepheye cephane taşıyan İstiklal Yolu‘nun kadın kahramanları ile 15 Temmuz’un kadın kahramanlarının hayatı, belgesel oldu.
Yönetmen Tunç Boran, Anadolu’nun işgaline “dur” demek için kağnılarla İnebolu’dan cepheye cephane taşıyan Kastamonulu “Şerife Bacı” ile Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) karşı 15 Temmuz darbe girişimi gecesi demokrasi ve ülkesini korumak için kamyonun direksiyonuna oturan Gümüşhaneli “Şerife Boz”un hikayesini “İstiklal Yolu” belgeselinde anlattı.
Boran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belgeselde, Kurtuluş Savaşı’nın kadın kahramanları ile 15 Temmuz’un kadın kahramanlarının hikayesini birleştirerek anlattıklarını söyledi.
İstiklal Savaşı’nın topyekun bir mücadele olduğunu vurgulayan Boran, “İstiklal Savaşı yalnız cephede değil, cephe gerisinde de kazanıldı. Kadınlar fedakar şekilde kağnılarla yüzlerce kilometre ötedeki cepheye cephane taşıdı. Milli mücadele bu anlamda topyekun bir mücadeledir.” dedi.
Kurtuluş Savaşı’nın kadınından erkeğine, çocuğundan yaşlısına kahramanlıkların yaşandığı bir savaş olduğuna dikkati çeken Boran, “Kar ve soğuk altında zor şartlarda kadınlarımız cepheye silah taşıdı. Cepheye cephane taşıyan sembol isimlerden biri de Kastamonulu Şerife Bacı’dır. Şerife Bacı, kağnılarla cephane taşırken bu yolda hayatını kaybetti. Bu zor günlerde kadınlarımız cesaret ve fedakarlıklarla ülkemizin kurtuluşuna katkı sağladı.” ifadesini kullandı.
Boran, belgeselin ilk bölümünde İstiklal Yolu’ndaki kadın kahramanlara yer verildiğini, “İstiklal Yolu” adı verilen İnebolu’dan başlayıp Kastamonu ve Çankırı güzergahından Ankara’ya uzanan yolda kağnılarla cephane taşıyan kadınların kahramanlıklarını anlattıklarını dile getirerek, ikinci bölümde ise kadın kahramanların 15 Temmuz gecesi hain darbe girişimine karşı verdikleri mücadeleye değindiklerini söyledi.
“Şerife” isimli kadınların iki mücadelede de sembol haline geldiğini dile getiren Boran, şunları kaydetti:
“İstiklal Savaşı’nda olduğu gibi 15 Temmuz da vatanımızın tehlikeye düştüğü bir geceydi. O gece kadınlarımız yeniden tarih sahnesine çıkıp fedakarlık göstererek vatanın kurtarılmasına katkı verdiler. İstiklal Savaşı’ndaki sembol kahramanlardan biri Kastamonulu Şerife Bacı, 15 Temmuz gecesinin kadın kahramanlarından biri ise kamyon kullanan Gümüşhaneli Şerife Boz idi. İstiklal Savaşı’nda kağnılarla düşmanın üzerine yürüyen Şerife Bacı, 15 Temmuz’da kamyonlarla düşmanın üzerine giderek tekrar tarih sahnesine çıktı.”
İstiklal Savaşı’ndaki ile darbe girişimindeki ruhun aynı olduğunu vurgulayan Boran, dış güçlerin maşalarının 15 Temmuz’da Türkiye’yi zor duruma sokmaya çalışsa da milletin fedakarlığı sayesinde bu durumun atlatıldığını anımsattı.
Boran, belgeselin 36 dakika olduğunu bildirerek, “Belgeselimizde canlandırma tekniği kullandık. Özellikle İstiklal Savaşı’ndaki kahramanlıkları canlandırma tekniği ile çektik. 36 dakikalık filmimiz herhangi bir yerde yayınlanmadı. Bu filme özellikle devlet televizyonumuz TRT’nin ilgi göstermesini bekliyoruz. Hedefimiz, devletimizin televizyonunda milli ve yerli belgeselin gösterilmesi.” değerlendirmesinde bulundu.