Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün 15 Temmuz darbe girişimi gecesi FETÖ’cü teröristlere arka çıkan, hükümetin aleyhine demeçler veren Avrupa’dan ziyarete gelen ilk temsilci olan Litvanya Dışişleri Bakanı LinasLinkevicius’u kabul etti. İki mevkidaş karşılıklı ve heyetler arasında görüşmeler sonrasında kameraların karşısına geçti. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Suriye’nin geleceği, terörle mücadele ve teröristbaşı Gülen’in iade sürecine değindi. Çavuşoğlu, DAEŞ terör örgütünün sınırların tamamından temizlenmesi ve güvenliğin sağlanması için Türkiye’nin devrimcilere destek veremeye devam edeceğini belirterek,

Hedef Erdoğan

“Ilımlı muhalefet başta olmak üzere DAEŞ’le mücadele eden güçlere destek verebiliriz. Top atışlarıyla da destek verdik. Bundan sonraki süreçte de desteğimiz devam edecektir. Çünkü Türkiye DAEŞ’in birinci hedefi olmuştur. Çünkü Türkiye 4000’e yakın kişiyi sınır dışı etmiştir. DAEŞ’e en büyük darbeyi biz vurduk. O yüzden Recep Tayyip Erdoğan birinci hedeftir.” Çavuşoğlu, PYD terör örgütünün DAEŞ ile savaş bahanesiyle kendisine meşrulaştırmaya çalıştığını ve asla işbirliği yapılmayacağını belirtti.

Bizzat ben gideceğim

240 kişinin katili imam kılıklı terörist Gülen’e ilişkin ABD ile yürütülen müzakerelerdeki aşamaya değinen Bakan Çavuşoğlu, ABD Adalet Bakanlığı’ndan gelen uzmanlarla bugün ve yarın toplantılar yapılacağını belirterek, “Bilgi, belge paylaşılacak. Biden’ın gelmesi de önemli. Biden’la da tüm bu süreci ve neden iade etmelerini istediğimizi bir kere daha söyleyeceğiz. Daha sonra da bizden heyet Amerika’ya gidecek. Dosya tamamen hazırlandıktan sonra, şu anda delillerin toplanması süreci de devam ediyor, bu dosyayı iletmek üzere bizzat Adalet Bakanımız Bekir Bozdağ ile beraber Washington’a gitmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

İşi yokuşa sürmeyin

ABD’nin süreci uzatmaması ve Türkiye’nin taleplerini yerine getirmesi gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, “ABD’den de beklentimiz bu anlaşma ve uluslararası hukuk çerçevesinde bizim de ulaştırdığımız belgeler çerçevesinde bir an evvel uzatmadan bu şahsı, bu teröristi Türkiye’ye iade etmesidir” dedi.

Görüşmelere devam edelim

Litvanya Dışişleri Bakanı LinasLinkevicius ise, AB’nin önce söz verdiği sonra ise terörlimücedele yasasını bahane ederek hayata geçirmediği vize serbestine ilişkin konuştu. Linkevicius, Türkiye’nin Avrupa açısından önemli bir ülke olduğunu söyleyerek, “Türkiye’nin aday ülke olarak AB’ye katılım süreci üzerinde çalışmalıyız. En önemli ticaret ortaklarından biri ve Gümrük Birliği üyesi olan Türkiye’yle paylaşacağımız ve birlikte yapacağımız çok şey var. Vize serbestisi sürecine ilişkin görüşmelere devam etmeliyiz” mesajını verdi.

Editör: TE Bilisim