Avrupa Parlamentosu tarafından hazırlanan ve tavsiye niteliğinde olan Türkiye raporunda yer alan ifadeler Emperyalist Batı’nın Sevr hayalinin sönmediğini ortaya koydu. Skandal raporda, Ayasofya’nın camiye dönüştürülmemesi vurgusu yapılırken, FETÖ operasyonlarına tepki gösterildi. Raporda Türkiye’nin Kıbrıs ve Akdeniz’deki varlığının sona erdirme çağrısı yapan AP, Akkuyu Nükleer Santrali inşaatının da durdurulmasını istedi.

RUM TEZLERİ SAVUNULDU

Hollandalı Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi Kati Piri tarafından hazırlanan ve Strazburg’daki Genel Kurulda oylanan “2018 Türkiye Raporu109’a karşı 370 oyla kabul edildi. Sözde tavsiye niteliği taşıyan ve bağlayıcılığı bulunmayan raporun Kıbrıs sorunuyla ilgili bölümde büyük ölçüde Rum ve Yunan tezlerine yer verildi. Türkiye’nin Kıbrıs’taki askeri varlığına son vermesi çağrısı yapılan raporda ayrıca, Suriye’nin kuzeyindeki PKK yuvalarına yapılan operasyonlar da eleştirildi.

FETÖ OPERASYONLARINA TEPKİ

Söz konusu raporda 15 Temmuz hain darbe girişiminin odağındaki FETÖ’ye yönelik operasyonlar da mercek altına alındı. FETÖ operasyonları kapsamında yapılan gözaltı uygulama uygulamalarına tepki gösterilen AP raporunda, kötü muameleden endişe duyulduğu ifade edilirken, yurtdışında gerçekleştirilen FETÖ operasyonlarından duyulan rahatsızlık da dile getirildi.

AKKUYU DURDURULSUN AYASOFYA MÜZE KALSIN!

Türkiye’nin önemli projelerinden biri olan Akkuyu Nükleer Santrali inşaatının durdurulmasını isteyen sözde raporda Ayasofya’nın da camiye dönüştürülememesi gerektiği belirtildi.

“BİZİM İÇİN YOK HÜKMÜNDEDİR”

AP’nin skandal raporuna tepki gösteren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, rapora ilişkin “Avrupa siyasetinde yaşanan vizyon daralmasının endişe verici tezahürlerinden biri” olarak nitelendirdi ve yok hükmünde olduğunu söyledi. TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır ise AP’nin Piri’nin raporunu kabul etmesini şiddetle kınadı.

Türkiye hakkında skandal AP raporuna sert tepki!Gündem

Editör: TE Bilisim