Hasan Taşkın / Diriliş Postası

FETÖ elebaşı Gülen’in iadesiyle ilgili Türkiye’nin gereken hukuki tüm adımları atmasına rağmen, Amerikateröristbaşının iade kararının hala mahkemelere ait olduğunu ileri sürüyor. Diriliş Postası olarak biz de konunun hukuki boyutunu Ankara’da yüksek yargı mensupları ile istişare ettik. Amerika’nın FETÖ lideri için öne sürdüğü ‘iade kararının mahkemelerde olduğu’ ifadesinin uluslararası hukuk kurallarına aykırı olduğunu ifade eden yüksek yargı mensupları, uluslararası hukuk kurallarında da ulusal hukuk kurallarında da iade kararlarının siyasi karar olduğuna vurgu yaptılar.

KLASÖRLERCE BELGE GİTTİ

Suçluların iadesi kararının mahkemelerce görülse de iade kararının tamamen siyasi iradenin elinde olduğunu ifade eden yüksek yargı mensupları şu görüşleri dile getirdiler: “Amerika, hukuki sürecin başladığını duyurdu, önce belge istedi, belgeler gönderildi, bu süreçte belgelerin inceleme altına alındığı ve sürecin bir hukuksal süreç olduğu bunun da zaman alacağı söylendi. Yani Amerika, Gülen’in iadesi için başlatılan resmi süreci böylece yargıya yönlendirdi.

KARAR SİYASİDİR

Türkiye ile ABD arasında suçluların iadesine yönelik halen yürürlükte olan bir anlaşma var. Bu anlaşmanın içeriğinde iade süreci tamamlanana kadar suçluların üçüncü bir ülkeye kaçmalarının önüne geçilmesi için tutuklanmaları yönünde de açık ve net bir hüküm bulunuyor. Amerika, FETÖ elebaşı Gülen’i iade edene kadar, kaçma ihtimaline karşılık, tutuklaması gerekirken tutuklamıyor. Bu da siyasi bir karardır. Mahkeme geri verme talebinin ‘kabul edilebilir’ olduğuna karar verebilir. Ancak ‘Geri verilmesine’ diye karar veremez. Verilen kararın uygulanıp uygulanmaması bakanlar kurulunun takdirindedir. Yani iade kararları ile ilgili her ne kadar mahkemeler görüş belirtse de kararları siyasi iradeler verir. Mahkemenin, geri verme talebinin kabul edilebilir olduğuna karar vermesi durumunda da Bakanlar Kurulu, yani siyasi irade siyasî gerekçelerle kişinin talep eden devlete geri verilmesinden imtina edebilir.”

FETÖ VE ABD

15 Temmuz alçak darbe ve işgal girişiminden önce FETÖ elebaşının iadesi ile ilgili başlayan bir süreç vardı. Darbe girişimi sonrası bu süreç hızlandırıldı. Amerika FETÖ elebaşının iadesi için resmi başvuru talep etti. Bununla birlikte söz konusu yapının bir terör örgütü olduğu ve Gülen’in terör örgütü lideri olduğuna dair belge ve delil istedi. Ağustos ayının başında Türkiye, ABD’nin delil talebi doğrultusunda Amerika’ya tam 85 koli dolusu belge ve delil gönderdi. Bunlar ABD resmi makamları tarafından inceleme altına alındı. Bu süreci Adalet Bakanı Bekir Bozdağ bizzat Washington’a giderek yürüttü, ayrıca orada bir bu süreci takip eden heyet oluşturuldu. Tüm bunlara rağmen FETÖ elebaşı ile ilgili herhangi bir yaptırım uygulamasına gidilmedi.

HÂLÂ PLAN YAPIYORLAR

Amerika, FETÖ konusunda 15 Temmuz gecesi suçüstü yakalandı. FETÖ darbe girişimiyle CIA arasındaki işbirliği itiraflarla ortaya çıktı. FETÖ, Amerika merkezli olan ve daha birçok ülkede yapılanması olan bir terör örgütü olması hasebi ile iade etmeyecekler. İade etmeme gerekçelerini de ‘Mahkeme süreci’ yalanına sığınıyorlar. Amerika’nın FETÖ üzerinden onlarca ülkede kirli planlar yapıyor olma ihtimali çok yüksek. FETÖ elebaşını kullanmaya devam edecekler.

Editör: TE Bilisim