Avrupa Birliğini (AB) 2019 Genişleme Paketi kapsamında bugün açıkladığı son “Türkiye Raporu”na Dışişleri Bakanlığı’ndan sert tepki geldi. Konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı, raporda yazılan ifadeleri haksız ve orantısız olarak nitelendirdi.

Kaymakcı’nın açıklamalarından satır başları: 

“Türkiye, raporda yer alan tutarlı ve makul eleştirileri dikkatle not edip reform çalışmalarında katkıda bulunan yapıcı unsurlar olarak kullanacaktır.. Ancak raporda yer alan haksız ve orantısız eleştirileri ise kabul etmemiz mümkün değildir.

Avrupa’daki ırkçı eğilimi işaret etti

Rapor, AB’nin kendi varoluşsal krizlerini yansıtmaktadır. Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde görüldüğü gibi “popülist akımlar” Avrupa kamuoyunda karşılık bulmaktadır. Bu bakış açısı, AB kurumlarına da sirayet etmiştir. Kurucu ideolojisinden uzaklaştığı izlenimi veren AB, kendi sorunlarından kaynaklanan ön yargıları nedeniyle ülkemize maalesef tarafsız yaklaşamamakta ve Türkiye’deki mevcut durumu doğru tespit edememektedir. Atina istedi diye AB sınırlarımızı belirleyemez.”

“Türkiye, Avrupa’dır”

Türkiye’nin AB ile ilişkilerinin temeli, tam üyeliğe dayanır. Türkiye üyelik koşullarını yerine getirdiği zaman üye olabilmelidir. Raporda Türkiye’nin Avrupa değerlerinden uzaklaştığına dair tutarsız ve geçersiz bazı ifadeler var. Türkiye sapasağlam yerinde duruyor. Türkiye Avrupa’nın parçasıdır. Türkiye, Avrupa’dır. Türkiye 20 fasılda ilerleme kaydetmiştir. Engellere rağmen sürece sahip çıkıyoruz

FETÖ tepkisi

“Raporda terör örgütü PKK’nın AB’nin terör örgütleri listesinde yer aldığının ve FETÖ’nün Türkiye tarafından terör örgütü olarak görüldüğünün bu sene de vurgulanması önemli. Ancak metin genelinde FETÖ terör örgütünden sivil toplum örgütüymüş gibi ‘Gülen hareketi’ şeklinde bahsedilmesi kabul edilemez. Gülen hareketinin ne kadar sinsi ne kadar yıpratıcı ne kadar etik olmayan ne kadar terör ve darbeye varan eylemlerini bugün AB çok daha iyi görmeye başlamış durumda. Dolayısıyla AB Komisyonunun bu konuda daha cesur yazım gerçekleştirmesini bekliyorduk.

Bu bir son dakika haberidir. Ayrıntılar güncellenecektir. Günün diğer gelişmeleri için dirilispostasi.com’u takip edin.

Editör: TE Bilisim