Türkiye ile Yunanistan arasında 5 Şubat’ta gerçekleştirilecek olan ikili görüşmeler, Komşu basınında gündemden düşmüyor. Ülkenin önemli gazetelerinden Proto Thema, yaptığı analizde Başbakan Aleksis Çipras’ın Ege’deki Yunan karasularını 6 milden 12 mile tek taraflı olarak çıkarma yolunda “kararlı adımlar atmamakla” suçladı. Türkiye’nin onay vermediği 12 mil meselesi için, önceki Dışişleri Bakanı Nikos Kocias “Bu iş olacak” demişti. Ancak şimdiye kadar yapılan çalışmalara bakıldığında, Yunanistan’ın Ege kıyılarında değil, sadece Adriyatik’te yer alan adaları için 12 mil uygulamasının hayata geçirilmek istendiği anlaşılıyor. Yunanistan’ın Adriyatik’te birkaç adası bulunurken, Ege’de onlarca büyük, yüzlerce de yerleşim olmayan küçük adacıkları var. Dolayısıyla söz konusu 12 mile uzatma meselesi son derece cılız bir işleyişe sahip olacak.

KAPILARI AÇIK TUTUYOR

Proto Thema gazetesi, Başbakan Çipras’ın mevcut şartlardaki sınırlı 12 mil uygulamasında kapıları tamamen kapatmayarak “oyalama taktiğiyle kafalarda soru işareti oluşturduğunu” yazdı. Çipras, “12 milde ilerleyen dönemlerde açılımlar olacak” diyerek Ege ve Akdeniz’i işaret etmişti. Ancak Türkiye, böyle bir hamleyi savaş nedeni saydığı için, Atina’nın söz konusu hayali gerçeğe ne derece dönüştüreceği muamma.

FETÖ TALEBİ TEHDİTMİŞ

Gazete, Türkiye’nin firari 8 FETÖ’cüyü iade etmeyen Yunanistan’ı eleştirmesini de klasik Yunan yaklaşımı olan “Türk tehditleri” ifadesiyle tanımladı. 5 Şubat’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan-Aleksis Çipras görüşmesinin baştan sona anlaşmazlıklarla dolu olduğu ima edildi.

Yunanistan Meclisi’nde “Gazoz” muhabbetiDünya

Yunan vekiller diken üstündeDünya

Editör: TE Bilisim