Almanya ile girdiği ittifakla küreselci patronlarını kızdıran Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, koltuğu korumak için orduyu göreve çağırdı. 17 Kasım 2018’de akaryakıt zamlarına tepki olarak başlayan ve zamanla Macron Yönetimi’ne karşı sokak gösterilerine dönüşen Sarı Yelekliler Hareketi Macron’un başını ağrıttı. 19. Haftaya giren gösterilerin bir türlü durdurulamaması üzerine bir dizi tedbir alan Macron Yönetimi, ülkenin birçok şehrinde gösterilere yasak getirdi.

Polise destek olacaklar

Geçen hafta sonu meydana gelen gösterilerde şiddet dozunu artmasıyla birlikte, emniyeti yetersiz bulan Macron, orduyu göreve çağırdı. Hükümet Sözcüsü Benjamin Grivaux yaptığı açıklamada, sokak hareketlerini önleme konusunda ordusun da görev alacağını belirtti. Hükümet kaynakları askerlerin polise destek vermek için sahaya ineceğini belirtirken, muhalefet askerin sokaklara indirilmesi kararına tepki gösteriyor.

OHAL kalıcı hale getirildi

13 Kasım 2015’te Paris’te meydana gelen terör saldırının ardından ülkede OHAL ilan edilmiş ve defalarca uzatılmıştı. Yaklaşık 2 yıl süren Olağanüstü Hal uygulaması, terörle mücadele yasasının yürürlüğe girmesiyle birlikte kaldırılmıştı. Yürürlüğe giren terörle mücadele yasası ile valileri OHAL yetkileri ile donatan Macron hükümeti, OHAL’i kalıcı hale getirmişti.

Batı ikiyüzlü davrandı

Fransa’da polisin Sarı Yelekliler’e çok sert müdahale etmesine sessiz kalan ve OHAL’i kalıcı hale yetiren terörle mücadele yasasını görmezden gelen Batılı ülkeler, askeri darbe tehdidi yaşayan Türkiye’nin terörle mücadele için çıkardığı OHAL uygulamasına her fırsatta tepki gösterdi. Terörle mücadele kapsamında yapılan operasyonları da eleştiren Avrupa ülkeleri, başta FETÖ ve PKK’ya yönelik terör operasyonlarının durdurulması için çağrı yapmıştı.

Editör: TE Bilisim