İçişleri Bakanı Efkan Ala, Fethullahçı Terör Örgütü’nün siyasi ayağı, 15 Temmuz’un 1 numarası Adil Öküz’e yönelik arama çalışmaları ve sınır güvenliğine ilişkin olarak çarpıcı bilgiler verdi.  FETÖ’nün TSK, yargı, emniyet ve diğer devlet kurumlarında 40 yıllık bir yapılanmasının bulunduğunu ve bu teröristleri yönelik temizlik harekatının sürdüğünü belirten Bakan Ala, örgütün siyasi ayağına dikkat çekti.

Kaset kumpasları kurdular

AK Parti’nin tüm teşkilatlara FETÖ’nün militanlarının temizlenmesi yönünde genelge verdiğini hatırlatan Ala, örgütün siyasi ayağının operasyonların genişlemesiyle açığa çıkacağını kaydederek, “Zaten biliyorsunuz, bazıları milletvekiliydi, bir önceki dönem. Onların kimi Amerika’ya kaçtı, kimisi tutuklandı. Bunlar partileri ele geçirmeye çalıştılar, partilerin yönetimlerine yönelik kaset operasyonları yaptılar” dedi ve şöyle devam etti:

Lobilere para yağdırıyorlar

“Bunların yapmadığı alçaklık kalmadı. Yani milletin iradesine, siyasetine, evlatlarına, kaynaklarına verdikleri zararın haddi hesabı yok. İnsan ilişkilerimize, güven ilişkimize, dindar insanlara, dinimize, vatanımıza, milletimize yapmadıkları hıyanet kalmadı. Şimdi de en fazla dışarıda tezviratta bulunuyorlar. Çünkü paraları buralardan götürmüşler, ‘himmet’ adı altında paraları almışlar, gasbetmişler, oralarda şimdi bütün paraları yurt dışında lobilere harcıyorlar. Siyasi ayakları soruşturmalar derinleştikçe daha da çıkacaktır.”

Sivil ayağı acımasız

FETÖ’nün sivil ayağındaki örgütlenme modelini yorumlayan Ala, gizli haberleşme sistemleri bulunduğunu aktararak, “Böyle acımasız, devlet gücünü kendi çıkarları için kullanan bir yapıdan bahsediyoruz. Bu soruşturmalar sonucunda ortaya çıkanlar var. İkincisi kendi bankalarına para yatırtanlar, legal görünüm altında illegal faaliyetlerde bulunanlar var. Çok sayıda bunlar. Kendi özel haberleşme sistemini kullananlar ve oradan illegal faaliyetlerini yayanlar ve nasıl yapacaklarını söyleyenler var” diye konuştu.

Öksüz için özel ekip

Ala, Ankara Akıncı Üssü yakınlarında 16 Temmuz’da jandarma ekiplerince gözaltına alındıktan sonra sevk edildiği Ankara Batı 2. Sulh Ceza Hakimliğince serbest bırakılan ve örgütün “Hava kuvvetleri imamı” olduğu belirtilen Adil Öksüz’ün yakalanmasına ilişkin olarak yürütülen operasyonun son aşamasını açıkladı. Ala, “Hem jandarmada hem emniyette ekipler oluşturduk. Bu ekipler takip ediyorlar henüz yakalanmadı. Sadece işi bu olan özel ekipler görevlendirdik, inşallah netice alınır” değerlendirmesinde bulundu.

Sınırdan geçiş yok

Bakan Ala, ayrıca terör örgütlerinin hedefinde olan Türkiye’nin sınır güvenliğine yönelik aldığı tedbirleri de sıraladı. Entegre Sınır Yönetimi Kanunu’nun önümüzdeki dönemde Meclis’e sunulacağını söyleyen Ala, sınır kapılarının dışında kesinlikle geçişin olmayacağını bildirdi.

Editör: TE Bilisim