Edirne’de tutuklu 2 Yunan askeri konusunu gündeme getiren Çipras, Erdoğan’ın, Yunanistan’daki firari 8 FETÖ’cüyü kendisine hatırlatması üzerine iki konuyu birbirine bağdaştıramadığını söyledi.

Batuhan Gülşah/Atina

Türkiye’nin seçilmiş ilke Devlet Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO zirvesi için gittiği Brüksel’de Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile önceki gün bir araya geldi. 1 saat 40 dakika süren buluşmaya Çipras’ın “En kolay buluşmalarımdan biri değildi” sözleri damga vurdu. Söz konusu buluşma, Komşu basınında ana gündem maddesi oldu. Görüşme sonrası gazetecilere konuşan Yunan başbakan, “Tutuklu 2 Yunan askeri meselesini Erdoğan’a acil vurgusuyla sundum. Bu konu, iki ülke ilişkilerinde etik ve sembolik olarak en temel mesele halini almıştır. Buna cevap olarak Sayın Erdoğan, Yunanistan’a iltica eden 8 subay (FETÖ’cüler) konusunu öne sürdü. Kendisine açık bir şekilde ifade ettim ki, Yunanistan’da yargı tamamen bağımsızdır. Fakat 2 askerimizin 8 Türk ile doğrudan bağdaştırılması gibi bir şey söz konusu değil” dedi.

GERGİNLİK DÜŞÜRÜLECEK

Aleksis Çipras sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin Ege’de artan sınır ihlallerini (İki ülke arasındaki sınır anlaşmazlığından bahsediyor, halbuki öyle bir ihlal durumu söz konusu değil) konusunu da konuştuk. Gerilimin düşürülmesi için diyalog kurma konusunda anlaştık. Şunu söylemek isterim ki, görüşmeden önceki halime kıyasla çıktıktan sonra daha fazla umuda sahibim.”

PAKETLENEN FETÖCÜLER KOMŞU MANŞETLERİNDE

15 Temmuz darbe girişiminden sonra yurtdışına kaçan FETÖcüler, yakalanarak birer birer ülkeye getiriliyor. MiT’in son olarak Azerbaycan’da yakaladığı İsa Özdemir ve Ukrayna’dan getirilen Salih Zeki Yiğit, Yunanistan basınında dikkat çeken konulardan biri oldu. MİT’in kaçak FETÖcülere yönelik operasyonlarının 24 Haziran seçimlerinden sonra artarak devam edeceği Komşu’nun haber kanallarında dile getirilirken, iki ülkeyle de Ankara’nın çok iyi ilişkilere sahip olduğuna dikkat çekildi. Azerbaycan’ın “Türkiye’nin kardeşi” olduğuna da vurgu yapıldı.

ATİNA’YA BERLİN’DEN “VERGİLERİ ARTIRIN” BASKISI

Diğer yandan, 10 seneden bu yana devam eden mali krizden kurtulmak için AB’den yardım paketleri alan Yunanistan’a Almanya’dan darbe geldi. Turizmin en temel kalemlerden biri olduğu ülkede devlet, turizmi teşvik için Ege’deki Yunan adalarına indirimli vergi tarifesi uyguluyor. Bu durumun kriterlere uygun olmadığını belirten Almanya, 15 milyar Euro’nun verilmesini bloke etti. İndirimin kaldırılarak 28 milyon Euro civarı bir ekstra gelirin buradan tahsil edilmesini şart koştu. Yunanistan bu talebi yerine getirirse, 15 milyar Avro’luk paketin Ağustos Atina’nın eline geçeceği belirtildi.

Editör: TE Bilisim