KÜBRA MİNNET / ANKARA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında gazetecilerle buluştu, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Bakan Müezzinoğlu’nun gündeminde kamudaki terör destekçilerinin tasfiyesi, emekliye yönelik vaatler ve taşeron işçilik vardı.

1 haftada bitireceğiz

Kamudaki tasfiyelerin sadece FETÖ ile sınırlı kalmayıp PKK’ya da uzanacağını belirten Müezzinoğlu, örgüt üyesi ve sempatizanlarının tespiti için bir ekip görevlendirdiğinin altını çizdi.  1 hafta içerisinde bakanlığa bağlı hastane ve diğer kurumlarda tek bir PKK’lının bile kalmayacağının sözünü veren Bakan Müezzinoğlu, “PKK terör örgütüyle ilgili çalışmalarımız var ve onu da önümüzdeki bir hafta içerisinde sonuçlandırmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Adaletli düzenleme

Son günlerin en önemli konularından biri olan kıdem tazminatı hakkında sorulan bir soruya Müezzinoğlu, bu konunun çalışanın, işverenin ve çalışma hayatının en hayati konu başlıklarından birisi olduğunu dile getirdi. Müezzinoğlu, kıdem tazminatı hakkında yapılacak olan düzenlemeyi, “hakkaniyeti, adaleti ve sürdürülebilirliği içinde barındırması gereken bir düzenleme” diye ifade etti.

Görüşmeler başlamadı

Hakkaniyetli ve adaletli bir düzenleme yapılması niyetinin sadece kendisinde değil, hükümette de olduğunu belirten Müezzinoğlu, şöyle devam etti, “Tarafların vicdanlarının “evet” dediği, hakkaniyeti ve güveni güçlü tutacak bir ortak noktada buluşulması temennisinde bulunuyorum. 65. Hükümet’in bu anlamda adil, hakkaniyetli, sürdürülebilir ve tarafların da büyük oranda, yüzde 100’ünü hep gönül ister, ama büyük oranda kabul ettiği bir kıdem tazminatı fonunun oluşturulmasıyla ilgili henüz daha taraflarla görüşmelere başlamadık. Önümüzdeki günlerde taraflarla, paydaşlarımızla görüşmelere başlayacağız.”

Olumlu sonuç bekliyoruz

Buradaki temel bakış açılarının işçinin alın terinin, hakkının koruması olduğunun altını çizen Müezzinoğlu, “Bunu başarabilecek ve onların temsilcilerinin de ‘Tamam, bu sistem hem işçinin hakkını korur hem sistem sürdürülebilir hem iş hayatını olumsuz etkilemez’ diyebileceği bir yapının çalışmaları… Paydaşların vicdanının, adaletin ve sürdürülebilirliğin olduğu bir çerçeveyi henüz oluşturabilmiş değiliz. İnşallah bunun olumlu gelişmesine ve sonuçlanmasına katkı sağlayacağımız bir süreç olur” temennisinde bulundu.

Taşeron sorunu çözülecek

Kamuda çalışan taşeronların kadroya alınmasıyla ilgili soruya Müezzinoğlu, bu konunun yalnız bakanlık ve hükümet için değil, Türkiye’nin kamu çalışanı hayatı bakımından çok önemli olduğunu vurguladı.Şu anda sistemin çok farklı alanlarıyla çok farklı sıkıntılarının bulunduğunu dile getiren Müezzinoğlu, “Bu anlamda bu yükü arttıran bir bakışı ‘hızla bunu mu yapalım, yoksa hızla bir kamu personel reformunu başararak bütün hepsinin bunun içinde çözmek mi daha doğru?’ İkinci söylediğim daha doğru ama daha zor. Onu hükümet olarak değerlendireceğiz, süreci ona göre şekillendireceğiz. Hükümetin şu anda bakış açısına göre ben yol haritamı belirleyeceğim” diye konuştu.

Taksit artırımı önemli

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu, kredi kartı taksit sayılarının artmasıyla ilgili düzenlemenin hatırlatılarak, neden böyle bir karar alındığına ilişkin soruya, “Uzun süredir zaten bu anlamda kamuoyunun talebi vardı. Bir de buradaki taksitlendirmede büyük oranda yerli üretim alanlarının teşviki, değerlendirmesi de gündeme alındı. Ekonomik dinamiklerin sisteme pozitif katkı sağlanması adına bu değerlendirmeler, kararlar alındı” yanıtını verdi.

Promosyon uzak değil

Emeklilere promosyon verilmesine ilişkin soru üzerine Müezzinoğlu, “Önceki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun, bankalarla yaptığı görüşmeler sayesinde gelinen bir nokta var” dedi.

Başbakan’ın onayı gerek

Bankaların 11 milyon emekliye yılda bir kere olmak üzere promosyon verilmesi konusunda bankalarla belirli noktalarda anlaşmazlık olduğuna dikkat çeken Müezzinoğlu, “Hükümet veya Başbakanın talimatı gerekiyor” diye konuştu.  Son olarak Müezzinoğlu, emeklilere promosyon verilmesi konusundaki görüşmelerin ne zaman sonuçlandırılacağına ilişkin soruya, “Sonuçlandırabiliriz ama vicdanımızın ‘ideal’ dediği bir sonuçlandırma değilse o zaman da kim kaybedecek. Son hamleyi Başbakanımıza bırakacağız” yanıtını verdi.

Editör: TE Bilisim