Olağanüstü hal kapsamında çıkarılan 670 sayılı kanun hükmünde kararnameyle, Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) aidiyeti, iltisakı veya örgütle irtibatı olan 196 personel kamu görevinden, 112 personel Türk Silahlı Kuvvetleri’nden, 24 personel Sahil Güvenlik Komutanlığı teşkilatından, 2 bin 360 personel de Emniyet Genel Müdürlüğü teşkilatından çıkarıldı, bu kişilerin memuriyetleri sona erdi.
Memuriyeti sona eren 2 bin 692 kişinin listesi
Olağanüstü hal kapsamında çıkarılan 670 sayılı kanun hükmünde kararname Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Ülke genelinde ilan edilen olağanüstü hal kapsamında, darbe teşebbüsü ve terörle mücadele çerçevesinde gerekli bazı, tedbirlerin alınmasına yönelik düzenlenen kanun hükmünde kararname kapsamında kamu personeline yönelik de bazı tedbirler alındı.
Bu kapsamda FETÖ ile aidiyeti, iltisakı veya örgütle irtibatı olan aralarında asker ve polislerin de bulunduğu toplam 2 bin 692 personel kamu kurumlarından ihraç edildi.
Kararnameye göre, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundan 196, Türk Silahlı Kuvvetlerinden 136 ve Emniyet Genel Müdürlüğünden 2 bin 360 personelin kurumlarıyla bağı kesildi.
Türk Silahlı Kuvvetleri, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü teşkilatından çıkarılanların rütbe ve memuriyetleri mahkumiyet kararı aranmaksızın alınacak. Bu kişiler görev yaptıkları teşkilata yeniden kabul edilemeyecek, bir daha kamu hizmetlerinde istihdam olamayacak. Uhdelerinde bulunan her türlü mütevelli heyet, kurul, komisyon, yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu üyeliği gibi görevleri de sona erecek.
İhraç edilenlerin silah ruhsatları, gemi adamlığına ilişkin belgeleri ve pilot lisansları iptal edilecek. Bu kişiler oturdukları kamu konutlarından veya vakıf lojmanlarından 15 gün içinde tahliye edilecek. Kurumlarıyla bağı kesilen asker ve polisler özel güvenlik şirketlerinin kurucusu, ortağı ve çalışanı olamayacak. Bu kişiler hakkında ilgili bakanlık ve kurumlarca ilgili pasaport birimine derhal bildirimde bulunulacak, pasaportları iptal edilecek.
Sahil Güvenlik Komutanlığı
Kanun Hükmünde Kararname kapsamında Türk Silahlı Kuvvetlerinden ihraç edilen 136 kişiden 24’ünü Sahil Güvenlik Komutanlığından ihraç edilen personel oluşturdu. Bunların arasında Ege Deniz Bölge Komutanı Albay Murat Yılmazarslan, Harekat Başkanı Kurmay Albay Süleyman Yarayan ve İstihbarat Başkanı Albay Sezin Şakrucu da yer aldı.
Kara Kuvvetleri Komutanlığından 32, Hava Kuvvetleri Komutanlığından 25, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından 6 subay ihraç edildi. Kuvvet komutanlıklarıyla bağı kesilen astsubayların sayısı 44, uzman çavuş sayısı 5 oldu.
İki emir subayı
Kara Kuvvetleri Komutanlığından ihraç edilenlerin arasında darbe girişimine katılan ve vurularak öldürülen eski Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in emir subayı Binbaşı Mehmet Akkurt ile eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi’nin emir subayı Yarbay Murat Yılmaz da yer aldı.
Kara Kuvvetleri Komutanlığından ihraç edilen subayların arasında tayin daire başkanlığında görevli bazı kişilerin yanı sıra harp akademisinde görevli öğretmen subaylar da bulundu.
Özel Kuvvetler Komutanlığından ihraç
Hava Kuvvetleri Komutanlığından ihraç edilen subayların çoğunluğunu tabip subaylar oluşturdu. Bunların dışında Hava Kuvvetleri Komutanı Kurmay Başkan Yardımcısı Tümgeneral Mehmet Cahit Bakır da ihraç edilen subaylar arasında yer aldı. Bakır, Afganistan’daki Türk Görev Gücü’nde görevliyken darbe girişiminin ardından kaçtığı Dubai’de yakalanmıştı. Birinci Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi ve JFAC Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Recep Ünal da ihraç edilenlerin arasında yer aldı.
TSK ile bağı kesilen tabiplerden bazılarının sağlık kurullarında görevli isimlerin arasında yer aldığı öğrenildi. Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığında görevli subay ve astsubay yaklaşık 40 kişinin de TSK ile bağı kesildi.
Emniyet Genel Müdürlüğünden ihraçlar
Kanun Hükmünde Kararname kapsamında aralarında 1. sınıf emniyet müdürlerinin de bulunduğu 2 bin 360 personel ihraç edildi. Bunların arasında özel güvenlik denetleme, strateji geliştirme ile teftiş kurulu başkanlıklarında görevli 1. sınıf emniyet müdürleriyle aralarında polis meslek yüksekokullarında öğretmen emniyet müdürleriyle çeşitli il kadrolarında görev yapan diğer emniyet müdürleri de yer aldı. İhraç edilenlerin arasında eski Emniyet Genel Müdürlüğü Basın Halkla İlişkiler Amiri Cihangir Baycan, Havacılık Daire Başkanlığında ikinci sınıf emniyet müdürü olarak görev yapan Aziz Özmen, eski Ankara Kriminal Bölge Laboratuvar Müdürü İsmet Doğru, eski Bursa TEM Şube Müdürü Ali Asker de yer aldı.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda görevli aralarında iletişim, bilişim ve teknik uzmanların da bulunduğu 196 kişinin de kurumlarıyla bağı kesildi. Bunların arasında TİB personelinin de olduğu öğrenildi.
Hakkında inceleme ve soruşturma yürütülen kişilerle ilgili ihtiyaç duyulan her türlü bilgi ve belge, kamu ve özel tüm kurum ve kuruluşlarından alınabilecek.
Bazı unvanların kullanımı
Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilen personelin unvanlarına ilişkin de düzenleme yapıldı.
Buna göre, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara aidiyeti, iltisakı veya örgütle irtibatı olduğu gerekçesiyle ihraç edilen kişiler uhdelerinde taşıdıkları büyükelçi, vali gibi unvanları ile yüksek mahkeme başkan ve üyeliği, müsteşar, hakim, savcı, kaymakam ve benzeri meslek adlarını ve sıfatları kullanamayacak.
Söz konusu kişiler bu unvan, sıfat ve meslek adlarına bağlı olarak sağlanan haklardan yararlanamayacak.