Kosova halkının bir kesimi için kahraman olarak bilinen Başbakan Haradinaj, bu sefer Kosova Meclisi’nin kararıyla kurulan Lahey Özel Mahkemesi’nden şüpheli olarak çağrıldı.
1998-99 yılları arasında Kosova Kurtuluş Ordusu komutanlarından biri olan Kosova Başbakanı Ramush Haradinaj, geçen yılın eylül ayında başbakanlık koltuğuna ikinci kez oturduğundan beri sürekli skandallarıyla gündeme geldi. Haradinaj, MİT’in Kosova İstihbarat Servisi ile Kosova’daki 6 FETÖ’cünün tutuklanıp Türkiye’ye getirilmesinden sonra görevden alma kararları ülkede bir krize yol açmıştı. 3 Temmuz 1968’de Deçan şehrinin Gllogjan köyünde doğan Ramush Haradinaj, Kosova savaşı bitiminden bu yana siyasette aktif olarak yer alıyor.
İslam karştı açıklamalarıyla gündeme gelmişti
Haradinaj, bu süreçte zaman zaman İslam karşıtı açıklamalarıyla Kosova halkının ona nefretle bakmalarına sebep oldu.
2013 yılında Amerika’nın Kolombiya Üniversitesi’nin konuğu olan Haradinaj “Radikal hareketler” sorusunun üzerine şu cevabı vermişti:
“Benim ailem nesillerdir Katolik’ti, ben Müslüman olarak doğdum ama neden Müslüman olduğumu bilmiyorum. Çünkü ne namaz ne dua ne de hiçbir şey için camiye gidiyorum. Sadece ismimden Müslüman olduğumu anlaşılır. Ama bu da değil çünkü Arnavutların isimleri çoğu seküler, Hıristiyan isimlerdir. Biz İslam’ı sadece Osmanlı Yönetimi zamanında yaşadık. Eskiden bizim topraklar Osmanlılar’dan yönetiliyordu, eski Türkler’den, sadece o zamanlarda İslam’dan birkaç şeyler aldık ama hiç bir zaman kimliğimiz olmadı ya da hayatımızın en önemli unsuru olmadı. Bazıları bize Müslüman diyor ama biz Müslüman değiliz. Çünkü kendimizi Müslüman olarak nitelemeyiz. Katolik, Ortodoks vs. gibi diyemeyiz ama biz de diğerleri gibi yaşıyoruz. Bu hareketler dünyada yayıldığı gibi bizim ülkemizde de yayıldı ve bazı eğitimsiz olanları, aynı zamanda eğitimli olanlar ama işsiz olanları da yanlarına aldılar. Bazıları kısa bir dönem için onlara katıldı. Ama bir kısım onlarla kaldı ve bu sorun yaratıyor. Fakat bunlar için de çözüm var. Biz hem ülke hem toplum olarak bu tür hareketlere uyumlu değiliz. Onlar bizim aramıza barındırmaya çalışıyor ama başaramayacaklar. Ben düşünüyorum ki biz onlarla toplum olarak mücadele edeceğiz.”
Kardeşleri şehit olmuştu!
İslam karşıtı açıklamalarına rağmen UÇK’nın komutanlarından olduğu sebebiyle Ramush Haradinaj halktan yine de bir sevgi karşılığı vardı.
Haradinaj 1998-99 Kosova’da yapılan savaşında UÇK Dukagjin bölgesinin komutanıydı. Savaşa sadece kendisi değil kardeşleri de katılmıştı. Bu savaşta Kosova’nın özgür olmasına ve aynı zamanda bağımsızlını kazanabilmesi için Haradinaj’ın iki kardeşi şehit olmuştu.
Kosova ile Karadağ arasında 2015’te Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi dönemin Dışişleri Bakanı olarak Karadağ’a 8 bin 200 hektar bağışlamayı öngören anlşamayı imzalamıştı. Sözde anlaşma üç sene boyunca bir türlü meclisten geçememişti. Haradinaj da bu anlaşmayla Karadağ’a toprak hibe edileceğini ifade ederek diğer muhalefet partileriyle güçlü bir şekilde karşı çıkmıştı. Kendin Karar Al (Vetevendosje) ve Sosyal Demokrat Girişimi partileriyle mitingler düzenlemişlerdi, meclisten bu anlaşmanın geçmemesi için elinden ne geldiyse yapmışlardı. Karadağ ile sınırda yaşayan Kosovalı vatandaşlar eğer bu anlaşma Meclis’ten geçerse savaşa sebep olacağını açıklamaları, Ramush Haradinaj’dan da destek bulmuştu. Hatta Haradinaj bunu daha ileri taşıyarak böyle bir şeyin gerçekleşmesi halinde ağır sonuçlara yol açabileceğini vurgulamıştı. Haradinaj, Karadağ’ın “Yeni bir Kumanova”ya ihtiyaç duymadığını söylemişti.
Kosova halkının hakkına girdi
İktidara gelmeden önce yaptıklarıyla kendini “Kahraman” olarak ilan eden Haradinaj, siyasi puanı kazanamak için bunu sürekli gündemde tutmaya çalışıyordu. Ve bunu gayet başarılı bir şekilde yaptı. UÇK eski komutanlarından biri olması ve Karadağ ile sınır anlaşmasını sürekli güçlü bir şekilde reddeden Haradinaj az da olsa Kosova halkının ona olan sevgisinin artmasına vesile olmuştu.
Ancak koltuk sevdalısı olan Haradinaj yaptıklarını ve söylediklerini sırf yeniden Başbakan olabilsin diye her şeyi “unutmuştu”. Hashim Thaçi’nin partisiyle seçim öncesi koalisyona giren Haradinaj, halkın büyük bir kesiminden büyük tepki almıştı. Ancak Haradinaj, Kosova sınırlarının değişmeyeceğini ve kendisine göre, Kosova toprakları alındığında zamanın geçtiğini aktarmıştı. Haradinaj, Kosova sınırının Çakor’da olduğunu ve orada kalacağını vurgu yaptı. Fakat sözünde durmayacağını belliydi. Seçimleri kazanan bu koalisyon 9 Eylül 2017’de sadece 61 oyla hükümeti kurabilmişti. Birkaç ay sonra ise gerekirse savaşacağını diyen Başbakan Haradinaj, bütün sözlerini unutarak Karadağ ile varılan bu anlaşmanın Kosova Meclisi’nden geömesini sağlamıştı. Böylece Haradinaj şehit düşen kardeşlerin, diğer şehitlerin ve bütün Kosova halkının hakkına girmiş oldu.
FETÖ’yü savundu
Kosova Başbakanı Ramush Haradinaj FETÖ haberinin ardından Twitter’dan açıklamalarda bulunmuştu. Operasyon hakkında kendisinin bilgilendirilmemesini eleştiren Haradinaj, “Hukuki ve anayasal çerçevede gereken cevabı vereceğim” diyerek onlara bütün gücüyle sahip çıkmıştı. Haradinaj’ın çocukları FETÖ okuluna gidiyor. Aynen Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, Meclis Başkanı Kadri Veseli ve bazı diğer Kosovalı siyasetçilerin çocukları olduğu gibi.
Kumanova’da neler olmuştu?
2015 yılında Makedonya, Kosova ve Arnavutluk’tan yaklaşık 50 Arnavut’un Makedonya’daki güvenlik güçleriyle silahlı çatışma gerçekleşmişti. Grup kimin tarafından teşvik edildiğini henüz bilinmiyor. Çatışmaya katılanların ifadelerine göre Kuzey Makedonya’yı siyasi, sosyal ve diğer açılardan yeniden dizayn etmek için böyle bir girişimde bulunmuşlardı. 9-10 mayıs arasında gerçekleştirilen bu çatışmada yaklaşık 18 kişi öldürülmüştü. Bunlardan 8’i Kuzey Makedonya’nın polisiydi.
Canlı yayında Kosova Başbakanı’nın ve Meclis Başkanı’nın çocuklarının FETÖ okullarında okutulduğunu itiraf eden örgütün eğitim imamı Hasan Demir “Böyle bir ortamda bize nasıl operasyon yapılabilir” diyerek Kosova’da yaşadıkları büyük şokun şaşkınlığını gizleyememişti. MİT’in Kosova’daki 6 FETÖ’cüyü paketleyip Türkiye’ye getirmesinden sonra ülkede ilginç gelişmeler yaşandı. Kosova Başbakanı Ramush Haradinaj, operasyondan haberi olmadığını belirterek İçişleri Bakanı Flamur Sefaj ile istihbarat müdürü Driton Gashi’yi görevden aldı.
Yaptıklarını gümrük vergisiyle örtmeye çalıştı
Kosova Meclisinde Kasım 2018 yılında yapılan oturumda, Ticaret ve Sanayi Bakanı Endrit Shala’nın teklifi üzerine Kosova’yı bağımsız bir devlet olarak tanımayan bölge ülkeleri Sırbistan ve Bosna Hersek’ten ithal edilen ürünlere yüzde 100 gümrük vergisi uygulanması kararı alınmıştı. Kosova Başbakanı Ramush Haradinaj’ ise, “Sırbistan, Kosova’nın bağımsızlığını tanıyana kadar gümrük vergilerinde indirime gitmeyeceğiz.” ifadelerini kullanmıştı. Kısa bir süre sonra Haradinaj bunu siyasi puanları için yaptığını ortaya çıkmıştı. Sınır anlaşmasıyla Kosova’ya yaptığı ihaneti bu şekilde örtmeye çalışmıştı
İki defa delil yetersiziliği nedeniyle serbest bırakılan Haradinaj, bu sefer de şüpheli sıfatıyla hakimlerin karşısına çıkacak. Bir zamandır Kosovalı Arnavutlar’ın “Kahraman”ı olan Ramush Haradinaj bu kez halk onu nasıl hatırlayacak, onların gölünde nasıl biri kalacak? “Kahraman mı, yoksa…