İnşaat Mühendisi Şeref Alpago'nun biyografisi merak edildi. Vatandaşlar Şeref Alpago kimdir, ne iş yapar? Şeref Alpago aslen nereli, kaç yaşında, mesleği ne? sorularının cevabını araştırmakta. İnşaat Mühendisi Şeref Alpago, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yıkılan binalar hakkında yaptığı değerlendirmeler ve alınacak önlemlere ilişkin açıklamalarıyla gündeme geldi. Peki, Şeref Alpago kimdir, ne iş yapar? Şeref Alpago aslen nereli, kaç yaşında, mesleği ne? Şeref Alpago hakkında çok detaylı bilgi bulunmamakla beraber internet ortamında yer alan erişilebilir detaylar kısaca metnimizde yer almakta.

Şeref Alpago kimdir, ne iş yapar? Şeref Alpago aslen nereli, kaç yaşında, mesleği ne?

Başkent Ankara’da dünyaya gelen Şeref Alpago, Ereğli TED mezunudur.

1994 Yılında Anadolu Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nü bitirmiştir.

Evli ve bir çocuk babası olan Şeref Alpago, profesyonel Müzik ve Aletli Dalış Sporu ile uğraşmaktadır.

FBN Mimarlık ve Mühendislik Firmasının Kurucu ortağı olup, İzmir Ekonomi Üniversite’sinde Yarı Zamanlı Öğretim Görevlisi olarak görev yapmaktadır.

ŞEREF ALPAGO: DEPREM ÖLDÜRMÜYOR, BİNALAR ÖLDÜRÜYOR

"Çok acı bir tabloyu bir kez daha yaşadık. Deprem öldürmüyor, binalar öldürüyor. Yıkılan binaları inceliyoruz. Binalar zemin katta patlıyor, üstü dağılmadan zemine çöküyor. Ağırlıkta olan görsellerde bu durumu görüyoruz. Bu durum binanın zemin katı ile oynandığını gösteriyor. Konut olan zemin katın ticarethaneye çevrildiğini ortaya koyuyor. Orada olması gereken taşıyıcılığa destek olan duvarların kaldırıldığını anlıyoruz. Yine zemin katlardaki kolonların kesildiğini de tahmin ediyorum. Bu durumda, deprem ilk geldiğinde onu durduracak yapı elemanı kalmıyor. Yani kolon kiriş sistemi savaşabildiği kadar savaşıyor, duvarlarda artık direnecek durumda değil. Böylelikle bina ilk kattan patlıyor patlayınca üst taraf olduğu gibi zemine çöküyor. Birinci tip çöken yapılar böyle.

Bizde 'Binanın yükü temele, temel de zemine' üçlemesi vardır. Bu ikinci tip yapıların devrilmesi, 'temel-zemin' ilişkisinin iyi çözülmediği ya da iyi uygulanmadığını ortaya koyuyor. Bu projede ya da uygulamada oluşan sıkıntıdan kaynaklanıyor. 30 yıllık tecrübemle uygulama hatası olduğunu söyleyebilirim."

Konuşmasında binalardaki bisküvi şeklinde çökmeye de değinen Alpago, "Bu aslında en çok yaşadığımız durum. Bunun sebebi de kolon ve kirişlerin düğüm noktası dediğimiz yerlerin artık sallantıda birbirini tutamayarak açılmasıdır. Böylelikle kolonlar devre dışı kalır ve döşeme veya tabliye dediğimiz zeminler üst üste çöker. Bu en ağır yıkım şeklidir" dedi. 

Editör: Haber Merkezi