Soğuk havalarda insanın sıcacık yatağından çıkıp işe, okula gitmesinin ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Özellikle soğuk, karlı, buzlu havalarda araba kullanmak zorundaysanız işiniz her zamankinden daha da karışık hale gelebiliyor. Karlı ve buzlu asfaltta seyahat ederken her zamankinden daha dikkatli ve sabırlı olmak zorundasınız.
Aracınızın iyi durumda olduğundan emin olmak ise motoru çalıştırmadan önce atmanız gereken en önemli adımların başında geliyor. Sizler için karlı ve buzlu zeminlerde güvenli sürüş için atmanız gereken adımları araştırdık. İşte mutlaka dikkat etmeniz gereken detaylar…
LASTİKLER, ZİNCİR VE ÇEKME HALATI
Hava sıcaklığı 7°C'nin altına düştüğünde kış lastiklerini kullanmaya başlamanız gerekiyor. Yoğun karda zincir takmak gerekebilir, bu yüzden bagajda bulundursanız iyi olur. Motor soğutma suyunda yeterli antifriz olup olmadığına bakmak da en önemli maddelerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Donmayı önleyici cam suyu kullanılmalı ve silecekler iyi çalışıyor olmalı.
HIZ KONTROLÜ VE TAKİP MESAFESİ
Karlı havalarda her zamankinden daha yavaş sürmenizde fayda var. Takip mesafesini de normalden en az 2 kat daha fazla tutmak mantıklı olabilir. Ani fren, ani hızlanma ve sert direksiyon hareketlerinden kaçınılmalı. Otomatik viteslerde düşük vitese alınarak, manuel viteslerde motor freniyle hız azaltılmalı. Sis ve kar yağışında kısa farlar açık olmalı. Köprüler, üst geçitler ve gölge alanlar daha hızlı buzlanır. Camlar ve aynalar kar ve buğudan temizlenmeli.
KAR YOKSA SİS VAR
Genellikle sisli havalarda zeminde buzlanma da görülür. Bu nedenle takip mesafesi kar varmış gibi uzatılmalıdır. Sürüş esnasında diğer sürücülerin reflekslerine güvenmeyin. Sürüş mesafesini epeyce uzatın ve yol çizgilerini referans alın. Sis farlarını yakın.
Yaşadığınız bölgede sis görülüyorsa kışa girmeden farlarınızı temizletin ve gerekli bakımları yaptırın. Far ayarı kontrolü yaptırın. Hareket halindeyken dörtlüleri yakmayın. Bu, diğer sürücülerin sizin durduğunuzu ya da durmak üzere olduğunuzu düşünmesine neden olabilir. Şerit değiştirirken daha dikkatli olun ama olabildiğince şerif değiştirmeyin.