Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Kuzey Kore'nin nükleer silah kullanması durumunda rejiminin çöküşle karşılaşacağını belirtti. Güney Kore'nin bu silah gösterisi ve Kuzey Kore'ye uyarıları, Kuzey'in uranyum zenginleştirme tesisini açığa çıkarması ve Kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimleri öncesinde füze denemeleri yapmasının ardından geldi. 

Devlet Başkanı Yoon, Seul yakınlarındaki bir askeri havaalanında toplanan binlerce askere, "Kuzey Kore nükleer silah kullanmaya kalkarsa, ordumuzun ve Güney Kore-ABD ittifakının kararlı ve ezici yanıtıyla karşılaşacaktır. O gün, Kuzey Kore rejiminin sonu olacaktır" dedi. Yoon ayrıca, "Kuzey Kore rejimi, nükleer silahların kendilerini koruyacağı yanılgısından vazgeçmeli" diye ekledi.

Güney Kore'nin En Güçlü Füze Tanıtımı

Tören sırasında Güney Kore ordusu, aralarında en güçlü Hyunmoo-5 balistik füzesinin de bulunduğu yaklaşık 340 askeri teçhizat ve silah sistemini sergiledi. Gözlemcilere göre bu füze, yaklaşık sekiz tonluk (7.257 kg) konvansiyonel bir savaş başlığı taşıyabilme kapasitesine sahip ve Kuzey Kore'deki yeraltı sığınaklarını yok edebilecek kadar derine nüfuz edebilir. Güney Kore, bu füzeyi ilk kez kamuoyuna tanıttı.

ABD, tören sırasında uzun menzilli B-1B bombardıman uçağı uçurarak Asya müttefikine güvenlik taahhüdünü gösterdi. Güney Kore de en gelişmiş savaş uçaklarından bazılarını uçurdu. 

Aynı gün ilerleyen saatlerde, Güney Kore başkenti Seul'de askerlerini ve silahlarını sokaklarda sergileyerek askeri morali artırma ve Kuzey Kore'nin potansiyel saldırılarına karşı caydırıcılık yeteneklerini gösterme çabalarının bir parçası olarak geçit töreni düzenleyecek.

Güney Kore Stratejik Komutanlık Kurdu

Güney Kore, konvansiyonel yeteneklerini ABD'nin nükleer silahlarıyla entegre eden stratejik komutanlığını da aynı gün başlattı. Güney Kore'nin kendi nükleer silahları bulunmuyor.

2022'de göreve gelen muhafazakâr Yoon, Kuzey Kore'nin ilerleyen nükleer programıyla başa çıkmak için ABD ile daha güçlü bir askeri ittifak ve üçlü Seul-Washington-Tokyo güvenlik işbirliğini güvenlik politikalarının merkezine koydu. 

Son yıllarda Kuzey Kore, Güney Kore ve ABD ile olası çatışmalarda nükleer silahları önceden kullanma tehdidinde bulunarak bir dizi füze testi gerçekleştirdi. Geçtiğimiz ay Kuzey Kore'nin uranyum zenginleştirme tesisiyle ilgili fotoğraflar yayımlaması, nükleer programı konusundaki endişeleri daha da artırdı. Bu, Kuzey Kore'nin 2010 yılında Amerikan bilim insanlarına gösterdiği Yongbyon nükleer kompleksindeki tesisten bu yana bir uranyum zenginleştirme tesisini ilk kez açıklaması oldu.

Güney Koreli yetkililer, Kuzey Kore'nin ABD'deki seçimler öncesinde, gelecekteki diplomasi görüşmelerinde yeni ABD hükümetinden daha fazla taviz elde edebilmek amacıyla gerilimi artırmaya çalışacağını düşünüyor. Uzmanlara göre, Kuzey Kore genişletilmiş bir nükleer cephaneliğin, ABD'den yaptırımların geniş çapta kaldırılması gibi daha büyük tavizler almasına yardımcı olacağını düşünüyor.

Kuzey Kore'den Tehdit

Salı günü erken saatlerde Kuzey Kore Savunma Bakan Yardımcısı Kim Kang Il, ABD'nin güçlü askeri varlıklarını geçici olarak Güney Kore'ye konuşlandırmasını eleştirdi ve güçlü yanıtlar vereceklerini vurguladı. Kim, yakın zamanda ABD'nin nükleer denizaltısını ziyaret etmesi ve B-1B uçuşunu buna örnek gösterdi.

İran İsrail'i vuruyor: Kudüs ve Tel Aviv'de siren sesleri! İran İsrail'i vuruyor: Kudüs ve Tel Aviv'de siren sesleri!

Kim, Kuzey Kore'nin "güçlü savaş caydırıcılığını" artıracağını ve ABD ana karasındaki güvenlik endişelerini artıracak adımlar atacağını belirtti. Gözlemciler, bu açıklamanın Kuzey Kore'nin ABD ana karasına ulaşabilecek bir kıtalararası balistik füze denemeyi düşünebileceğini ima ettiğini söylüyor.

Kaynak: Haber Merkezi