Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği (PGED) Başkanı Şule Dilek Yağcı Tüysüz, gribin "orthomyxoviriolae" ailesine ait bir RNA virüsü olduğunu ifade etti. Grip virüsü, solunum yolu sisteminde çoğalır ve genellikle bağışıklık sistemi zayıf olanlar, çocuklar ve yaşlılar üzerinde ağır sonuçlar doğurabilir. Tüysüz, gribin tetikleyici faktörleri arasında bağışıklık sistemi zayıflığı, astım, KOAH, diyabet, obezite, kanser, alkol ve sigara kullanımı ile hamilelik döneminin yer aldığını belirtti.

Grip ile Soğuk Algınlığı Arasındaki Farklar

Grip ve soğuk algınlığı sık sık karıştırılsa da, grip genellikle daha ağır seyreder. Tüysüz, gripteki şiddetli ağrı, ateş ve halsizliğin soğuk algınlığında görülmediğini, gripin bronşit ve zatürre gibi komplikasyonlara yol açabileceğini vurguladı.

Aşının Önemi ve Etkisi

Grip aşısı, hastalığın önlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Aşı, grip virüsünün her yıl değiştiği göz önünde bulundurularak her yıl güncellenir ve hastaların bağışıklık geliştirmesine yardımcı olur. Aşılamadan iki hafta sonra koruma başlar ve aşıların etki süresi 6-8 ay sürmektedir.

Tüysüz, çocukların 6 aydan itibaren aşılanabileceğini, 9 yaşına kadar olan çocukların ise yılda iki doz aşı olmaları gerektiğini belirtmektedir. Yetişkinler için ise tek doz aşı yeterlidir.

Tedavi edilmeyen sinüzit beyin apsesine neden olabilir Tedavi edilmeyen sinüzit beyin apsesine neden olabilir

Aşı Yaptırılmaması Gereken Durumlar

Bazı durumlarda grip aşısı yaptırılmaması gerektiğini vurgulayan Tüysüz, 6 aydan küçük bebekler, yumurta alerjisi olanlar ve aşının içindeki bir maddeye alerjisi olanlar için aşı yapılmaması gerektiğini ifade etti.

Risk Grubundakilerin Aşılanması

Kış mevsiminde sağlığın korunması açısından özellikle risk grubundaki kişilerin aşılanması önemlidir. Ülkemizde, risk grubundaki kişiler için grip aşıları Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ücretsiz olarak karşılanmaktadır.

Kaynak: AA