Geçen hafta Paris'te yapılan görüşmelerin ardından, önümüzdeki hafta Ramazan ayının başlangıcı için yeni bir Gazze ateşkes anlaşması yapılabileceği yönündeki umutlar yüksekti.

Ancak Hamas, Mısırlı ve Katarlı arabulucularla müzakerelerin ilerletilmesi için Kahire'ye bir heyet gönderirken İsrail bunu göndermedi. Bu ciddi bir yeni blok gibi görünüyor.

Yerel medyada yer alan haberlere göre İsrailli yetkililer, Hamas'tan kilit konularda net yanıtlar talep etmenin yanı sıra, bir anlaşmayla serbest bırakılabilecek hayatta kalan İsrailli rehinelerin bir listesini de talep ediyor.

“ATEŞKES TALEBİNDE BULUNDUK”

Bu arada üst düzey bir Hamas yetkilisi olan Dr. Basem Naim Pazar günü BBC'ye, devam eden İsrail bombardımanı nedeniyle "pratik olarak kimin hayatta olduğunu bilmenin imkansız olduğunu" söyledi.

"Farklı bölgelerde, farklı gruplarla bulunuyorlar. Bu verileri toplamak için ateşkes talebinde bulunduk."

Dr. Naim, rehinelerle ilgili bu kadar "değerli bilginin" "bedava" verilemeyeceğini söyledi. Kendisi ve Hamas'ın diğer üst düzey isimleri de geçici bir ateşkes yerine tam ateşkes ve İsrail askerlerinin Gazze'den çekilmesini talep etmeye devam ediyor.

ABD ve bölgesel aktörler artık potansiyel anlaşmada son dönemde kaydedilen ilerlemeyi desteklemek için hem İsrail'e hem de Hamas'a baskı uygulayacak.

ABD’DEN DAHA FAZLA YARDIM ÇAĞRISI

Biden, “Gazze'de ateşkesin önümüzdeki haftaya kadar sağlanmasını umut ediyorum” demişti.

Bunun, İsrail hapishanelerinden yaklaşık 10 kat daha fazla Filistinli mahkumun serbest bırakılması karşılığında yaklaşık 40 İsrailli rehinenin serbest bırakılması anlamına geldiği bildiriliyor.

Halen 130'dan fazla rehinenin Hamas'ın elinde olduğuna inanılıyor. İsrailli yetkililer en az 30 kişinin öldüğünü söyledi.

Önerilen 40 günlük ateşkes süresince, Gazze'ye girişte acilen ihtiyaç duyulan yardımda artış yaşanacak.

Anlaşma sağlanamadığı takdirde, bu yıl ay takvimine bağlı olarak 10 veya 11 Mart'ta başlayacak olan Ramazan ayı boyunca gerilimin daha da yayılması riski artıyor.

İsrail'in, güvenlik kaygılarını gerekçe göstererek Filistinlilerin işgal altındaki Doğu Kudüs'teki en kutsal Müslüman mekanı olan Mescid-i Aksa'ya erişimine kısıtlamalar getirmesi bekleniyor.

Aynı zamanda Yahudiliğin en kutsal yeri olan ve Tapınak Tepesi olarak da bilinen bu bölge, onlarca yıldır devam eden İsrail-Filistin çatışmasındaki şiddetin parlama noktası olmuştur.

Donald Trump oyunu kullandı: Bazı eyaletlerde çok öndeyim! Donald Trump oyunu kullandı: Bazı eyaletlerde çok öndeyim!

Hamas, yeni bir yangınla ilgili uluslararası korkuların gayet iyi farkında ve daha önce riskleri artırmak için Mescid-i Aksa'yı kullanmıştı.

Geçen hafta televizyonda yayınlanan bir konuşmasında İslamcı grubun lideri İsmail Heniye, Hamas'ın müzakerelerde esneklik gösterdiğini iddia etti, ancak aynı zamanda işgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'teki Filistinlileri Ramazan Bayramı'nın ilk gününde namaz kılmak için camiye yürümeye çağırdı. 

Ateşkes anlaşması yapılması yönündeki uluslararası baskı, BM'ye göre yüz binlerce insanın yaklaşık altı ay süren savaşın ardından açlıkla karşı karşıya olduğu Gazze'deki vahim insani koşullar nedeniyle daha da arttı.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Alabama'da düzenlenen bir etkinlikte, "Acıların büyüklüğü göz önüne alındığında, en azından önümüzdeki altı hafta boyunca acil bir ateşkes olması gerekiyor ki şu anda masada olan da bu." dedi. "Bu rehineleri dışarı çıkaracak ve önemli miktarda yardım alacak."

Bayan Harris, "Gazze'deki insanlar açlıktan ölüyor. Koşullar insanlık dışı ve ortak insanlığımız bizi harekete geçmeye zorluyor" diye devam etti.

Onun yorumları, üst düzey bir ABD hükümet yetkilisinin durumu tanımlamak için şimdiye kadar kullandığı en güçlü dilden biriydi ve İsrail'in en yakın müttefiki olan Washington'da savaştaki gelişmelerle ilgili artan hayal kırıklığını yansıtıyordu.

Gazze'de sahada olup bitenler, Başkan Biden'ın başkanlık yeniden seçim kampanyasına giderek daha fazla zarar veriyor.

İsrail'de de rehinelerin aileleriyle yeni bir anlaşma yapılması yönünde savaş kabinesi üzerinde yoğun bir iç baskı var.

Gazze sınırı yakınlarında 7 Ekim'deki ölümcül Hamas saldırılarının odak noktası olan yerlerden birinde başlayan ve cumartesi gecesi Kudüs'te sona eren dört günlük dayanışma yürüyüşünün son ayağına binlerce İsrailli katıldı.

İsrail bayrakları ve rehinelerin posterlerini taşıdılar.

Kaynak: HABER MERKEZİ