Hükümetin Medya Ofisi, kampanyanın uygulamaya alındığını ve İsrail'in bu sürece engel olmaya çalıştığını belirtti. Açıklamada, Gazze ve Gazze Şeridi'nin kuzeyinde 1-10 yaş arası çocuklara yönelik aşılama çalışmalarının başlatıldığı ifade edildi. Kampanya kapsamında 177 merkezde 230 sağlık ekibi, 81 barınma merkezinde ve 53 gezici ekip aşı dağıtımı gerçekleştirdi. Yaklaşık 14 bin Filistinli çocuğun aşılanması hedefleniyor.

NATO yetkilisinden iş dünyasına savaş senaryosu uyarısı NATO yetkilisinden iş dünyasına savaş senaryosu uyarısı

İsrail'in Müdahalesi ve Tehditler

İsrail'in, bölgeye yakıt girişini engelleyerek sağlık ekiplerinin çalışmalarını ve aşılama kampanyasını "sabote etmeyi amaçladığı" belirtildi. İsrail'in bu engellemelerinin, sağlık ve insani krizlere yol açabileceği ifade edildi. Yakıtın, aşı kampanyasında kullanılan merkezlerde ve ulaşım araçlarında kritik öneme sahip olduğu vurgulandı.

Açıklamada, İsrail ordusunun Gazze'ye yakıt girişini engelleyerek, Kemal Advan ve Endonezya hastanelerindeki yoğun bakım ve kuvözlerdeki hastaların hayatını riske atabileceği belirtiliyor. Ayrıca, aşı kampanyasının ve sağlık sisteminin işleyişine kasıtlı olarak engel olunduğu öne sürüldü.

Uluslararası Tepkiler ve Destek Çağrısı

Filistin Sağlık Bakanlığı, 16 Ağustos'ta Gazze Şeridi'nde ilk çocuk felci vakasının tespit edildiğini duyurmuştu. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Filistin Sağlık Bakanlığı, UNICEF ve UNRWA işbirliğiyle başlatılan aşılama kampanyasında 10 yaş altı 600 binden fazla çocuğun aşılanması planlanıyor. 

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İsrail ordusunun BM konvoylarını 8 saatten fazla beklettiğini bildirdi.

Uluslararası topluma, sağlık sistemini hedef almayı bırakması ve aşılama kampanyasını kolaylaştırması için İsrail'e baskı yapma çağrısı yapıldı. Açıklamada, çocuk felcinin yayılmasından ve sağlık sisteminin işleyişine engel olunmasından ABD yönetimi ve İsrail sorumlu tutuldu.

Kaynak: AA