Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TCDD Gaziray Taşlıca Araç Bakım Merkezi’nde düzenlenen Milli Banliyö Seti Araç Teslimi ve Dinamik Yol Testi Başlangıç Töreni'nde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin raylı sistemler alanında tarihi bir adım attığını ifade etti. Gaziray projesinin 2022 yılında hayata geçirildiğini hatırlatan Uraloğlu, bu projeyle kent merkezi ile sanayi bölgeleri arasında 16 istasyonlu bir demir yolu hattının kurulduğunu dile getirdi.

Bakan Uraloğlu, “Bugün Gaziray’da kullanılacak ilk milli banliyö tren setimizin raylara çıkmasının gururunu yaşıyoruz. Bu setler, Türkiye’nin yerli raylı sistem teknolojisinde geldiği noktayı göstermesi açısından çok önemli bir kilometre taşıdır. Gaziantep’ten başlattığımız bu yerli ve milli süreçle ithalat dönemini geride bırakıyoruz.” dedi.

YERLİ ÜRETİMLE GÜÇLÜ ULAŞIM

TÜRASAŞ tarafından geliştirilen Gaziray elektrikli tren setlerinin Türkiye’nin teknoloji üretimindeki gücünü yansıttığını belirten Uraloğlu, araçların tasarımı ve donanımıyla Gaziantep’in kültürel dokusunu yansıttığını ifade etti. Antep baklavasından ilham alınarak renklendirilen 32 vagondan oluşan 8 banliyö tren setinin üretimine devam ettiklerini söyleyen Uraloğlu, yıl sonuna kadar kalan 7 setin de teslim edileceğini belirtti.

Her tren setinin saatte 90 kilometre hız yapabildiğini, bin yolcu kapasiteli olduğunu ve engelli bireyler için özel alanlar sunduğunu aktaran Uraloğlu, “Yüksek güvenlikli kapılar, bilgilendirme ekranları, güvenlik kameraları ve ses sistemleriyle donatılmış bu tren setleri, konfor ve güvenliğin yanı sıra ileri teknolojiye de sahiptir.” ifadelerini kullandı.

GAZİANTEP’E 124 MİLYAR LİRALIK YATIRIM

Uraloğlu, Gaziantep’in ulaşım ve iletişim altyapısına son 23 yılda 124 milyar liranın üzerinde yatırım yaptıklarını belirtti. Mersin, Adana, Osmaniye, Gaziantep Hızlı Tren Projesi’nin yüzde 69 oranında tamamlandığını ve 2027 yılında hayata geçeceğini söyledi.

GAZİANTEP MODELİ İLE TÜRKİYE YÜZYILI BELEDİYECİLİĞİ

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziray Projesi’nde yerli ve milli tren setlerinin üretilmesi için gösterdikleri çabanın altını çizdi. “Gaziantep Modeli, birlikte rahmet var, kuvvet var modelidir. Türkiye Yüzyılı belediyeciliğini görmek isteyenler Gaziantep’e gelsin.” dedi.

Bakan Tunç: Ülkemiz terörsüz Türkiye'ye adım atacak Bakan Tunç: Ülkemiz terörsüz Türkiye'ye adım atacak

Tören sonunda Bakan Uraloğlu ve katılımcılar, milli banliyö tren setini inceledi ve ilk sürüş testini gerçekleştirdi. Programa Gaziantep Valisi Kemal Çeber, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, TÜRASAŞ Genel Müdürü Selim Koçbay ve milletvekilleri katıldı.

Kaynak: AA