Güneydoğu Anadolu’nun sanayideki lokomotifi olan Gaziantep, 2023 yılının ilk dokuz ayında toplam 7 milyar 321 milyon 610 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden elde edilen bilgilere göre, Gaziantep’in ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,3 artış gösterdi.

Gaziantep, 2021 yılında 10 milyar dolarlık ihracatı geçerek önemli bir başarı elde etmişti. 2022 yılında bu başarıyı pekiştirerek 10 milyar 514 milyon 677 bin dolarlık ihracat gerçekleştiren kent, 2023 yılında da Kahramanmaraş merkezli depremlere rağmen ihracatını sürdürdü. Ancak önceki yıla göre yüzde 4,2'lik bir düşüş yaşayarak, 10 milyar 71 milyon 31 bin dolarlık ihracata ulaştı.

Türk lirası reel anlamda yaklaşık 4 yılın zirvesinde Türk lirası reel anlamda yaklaşık 4 yılın zirvesinde

Yıl Sonu Hedefi 10 Milyar Doları Aşmak

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Tuncay Yıldırım, şehrin ihracat performansının her zaman güçlü olduğunu belirtti. Son aylarda ihracatta bir düşüş yaşandığını kabul eden Yıldırım, 9 ayda elde edilen 7,3 milyar dolarlık ihracatın önemli olduğunu vurguladı. Yıldırım, "2023 yılında yaşadığımız depremler, hem bölgeyi hem de Türkiye ekonomisini etkiledi. Gaziantep’in üretim altyapısı doğrudan zarar görmemiş olsa da çevre illerdeki üretim ve lojistik faaliyetlerin aksaması genel ticaret akışını olumsuz etkiledi" dedi.

Yıldırım, 2024 yılı için hedeflerinin, deprem öncesi rakamlara ulaşarak, 10 milyar dolar seviyesini aşmak olduğunu da sözlerine ekledi.

"Gaziantep, Ülkenin Lokomotif Şehirlerinden"

Gaziantep’in ihracat performansındaki düşüşü değerlendiren Yıldırım, komşu bölgelerdeki üretim kapasitesinin henüz tam toparlanmadığını ve lojistik zincirlerinde yaşanan sorunların şehrin ihracatına yansıdığını ifade etti. Yıldırım, "Bu küçük düşüş, Gaziantep’in genel dayanıklılığını değiştirmiyor. Şehir, her yıl ihracatını artıran ve yeni rekorlar kıran lokomotif şehirlerden biri. Ancak bu yılın ihracat verileri bizim için tam olarak memnuniyet verici değil" şeklinde konuştu.

Yıldırım, küresel ekonomik koşullar, jeopolitik tansiyonlar ve artan maliyetler ile finansmana erişim zorluklarının ihracatçıların rekabet gücünü zayıflattığını belirtti. Gaziantep’in potansiyelinin farkında olduklarını vurgulayan Yıldırım, yeni pazarlara açılmak ve mevcut pazarlarda daha derinlemesine yer almak için çalışmalarını sürdürdüklerini, 2025 yılında atılacak adımlarla sorunların çözülmesi ve kentin rekor kıran ihracat verilerinin değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: AA