Afrika ülkeleri bir bir Fransız askeri varlığına son veriyor. İki ülke daha sömürgeci Paris yönetimine ‘yeter artık’ resti çekti. 

SENEGAL CUMHURBAŞKANI TALİMAT VERDİ

Senegal Cumhurbaşkanı Bassirou Diomaye Faye, yeni yıl dolayısıyla yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, ülkede yabancı askeri varlığın sona erdirilmesi gerektiğini belirtti. Faye, Silahlı Kuvvetler Bakanına, 2025’te tüm yabancı askerlerin çekilmesine imkan sağlayacak bir doktrin hazırlanması talimatı verdiğini açıkladı.

Senegal’de Fransa’nın yaklaşık 350 askeri ve bir üssü bulunuyor. Faye, daha önce Fransız askeri üssünün kapatılacağını belirtmiş ancak tarih vermemişti.

FİLDİŞİ SAHİLİ’NDE 600 ASKER KOVULDU

Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Alassane Ouattara, Abidjan’daki Fransız askeri üssünün bu ay Fildişi Sahili’ne devredileceğini açıkladı. Üssün, ülkenin ilk Genelkurmay Başkanı General Thomas d’Aquin Ouattara’nın ismini alacağı bildirildi.

Fransa’nın Batı Afrika’daki önemli müttefiklerinden biri olarak görülen Fildişi Sahili’nde, Fransa’nın yaklaşık 600 askeri bulunuyordu.

ÇAD 1 YIL SÜRE VERDİ

Çad Cumhurbaşkanı Muhammed İdris Debi İtno, Fransız askerlerinin 31 Ocak 2025 tarihine kadar ülkeden tamamen çekileceğini duyurdu. Çad hükümeti, Kasım 2024’te Fransa ile güvenlik ve savunma iş birliği anlaşmasının sona erdiğini açıklamıştı.

FRANSA’NIN AFRİKA RÜYASI BİTİYOR

Fransa, Afrika kıtasındaki askeri üslerinin büyük çoğunluğunu kaybetmiş durumda. Sömürge döneminden bu yana asker bulundurduğu ülkelerin %70’inden fazlasından çekilmek zorunda kalan Fransa, kıtada yalnızca Cibuti ve Gabon’da asker bulundurmayı sürdürebilecek.

Mali, Nijer ve Burkina Faso gibi ülkelerdeki darbeler sonrası Fransa ile yapılan askeri iş birliği anlaşmaları feshedilmiş, Fransız askerleri ülkeden çıkarılmıştı.

Yeni Suriye'de rant peşindeler: Avrupa, Şam yollarında Yeni Suriye'de rant peşindeler: Avrupa, Şam yollarında

DOĞAL KAYNAKLARI 5 YIL SÖMÜRDÜ

Fransa, yüzyıllardır Afrika'nın doğal kayankalarını sömürüyor. Atın, elmas, kobalt, platin, vanadyum ve uranyum gibi değerli madenler Fransa’nın ekonomisinde önemli bir paya sahip. Dünya altın üretiminin %79,2'si, elmasın %76,6'sı, kobaltın %75,5'i, platinin %49'u, vanadyumun %41'i ve uranyumun %20,9'u Afrika'da üretiliyor. 

Fransa, 1524'ten itibaren kıtanın batısında ve kuzeyinde 20'den fazla ülkede hakimiyet kurdu. 

Gransa, eski sömürgeleri üzerinde ekonomik kontrolü sürdürmek amacıyla 1945 yılında CFA Frangı'nı (Afrika Finans Topluluğu Frangı) oluşturdu. Bu para birimi, 14 Afrika ülkesinde yaklaşık 187 milyon kişi tarafından kullanıldı. CFA kullanan ülkelerin döviz rezervlerinin %50'sinden fazlası Fransa Hazinesi'nde tutuluyor. 

Editör: Nusret Odabaş