Ülkemizde popüler meslek olan yaşam koçluğu mesleği, son günlerde birçok kişi tarafından eleştiri tufanına tutulup hedef alınıyor. Ünlü Avukat Feyza Altun da bu isimlerden biri.   

Cüneyt Özdemir'in Youtube kanalına konuk olarak katılan ünlü Avukat Feyza Altun adeta sözleriyle yaşam koçlarını hedef aldı. Çok geçmeden de Uzman Koçlar Derneği de yaşam koçluğu mesleğini hedef alanlara karşın açıklama yaptı. İşte Uzman Koçlar Derneği’nin dikkat çeken o açıklaması:


“KAMUOYUNA ÖNEMLE DUYURULUR!

Uzman Koçlar Derneği olarak son günlerde sosyal medyada yer alan paylaşım ve haberlere dair açıklamamızdır.

Öncelikle belirtmek isteriz ki, bireylerin ruh sağlığına zarar veren çalışmaların tümünün biz de karşısındayız.

Koçluk psikologluk, psikiyatristlik, danışmanlık, terapistlik, doktorluk, öğretmenlik, eğitmenlik, şifacılık değildir.

Koçluk bir MESLEK’tir.

Mesleki Yeterlilik Kurumu Koç (Seviye 6) Meslek Standardı 29.06.2013 tarihinde 28692 sayılı Resmî Gazete ile yürürlüğe girmiştir.


Türk Dil Kurumu (TDK) Sözlüğüne göre koçluk, “Kişilerin liderlik veya yöneticilik özelliklerini, becerilerini geliştirmeye yönelik, belli bir amacı hedefleyerek daha etkili sonuçlara ulaşmasını sağlamak üzere verilen hizmet.”tir.

Bakan Kacır: GAP, Türkiye’nin gıda güvencesinin kalbi olacak! Bakan Kacır: GAP, Türkiye’nin gıda güvencesinin kalbi olacak!

Görüldüğü gibi koç; kişilerin şifa bulmasını sağlamaya, geçmiş travmalarını çözmeye çalışmaz. Tedavi etmez, iyileştirmez, psikologluk, psikiyatristlik, terapi yapmaz. Kişileri yönlendirmez, akıl vermez, ne yapacaklarını söylemez.

Koçluk; T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ilgili kuruluşu Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından standart ve yeterlilikleri belirlenmiş “İş ve Yönetim” Sektörü içinde yer alan bir MESLEK’tir.

Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun resmî sitesinde (https://www.myk.gov.tr/tr), Ulusal Meslek Standardı Sorgula ve Ulusal Yeterlilik Belgesi Sorgula bölümlerinden “Koçluk” mesleği sorgulandığında Koç (Seviye 6) Mesleği Referans Kodu 13UMS0318-6 olan Resmî Gazete Tarih- Sayısı 06.12.2018-30617 olan Ulusal Meslek Standardı’na ve Referans Kodu 15UY0215-6 olan Ulusal Meslek Yeterliliği’ne ulaşılabilir.
Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun yayımladığı Ulusal Meslek Standardı’nda koçluk mesleğinin tanımı ve detayları mevcuttur.

T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ilgili kuruluşu Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), ISO 17024 TURKAK Personel Belgelendirme Akreditasyonuna sahip Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları aracılığıyla koçluk eğitimi almış ve belgelendirilmek isteyen koçları sınava tabi tutmaktadır. Beş aşamalı teorik, performans ve mülakat sınavlarının her birinden en az 80 puan alan koçlar, MYK’nın onayladığı Mesleki Yeterlilik Belgeli Koç (Seviye 6) olmaktadır. Meslek belgesini alan ve beş yılda bir yenileyen koçlar müşterilerine kalite güvencesi sağlamakta, etik kurallara uyduğunu taahhüt etmekte, aksi durumlarda ilgili mercilere şikâyet edilebilmektedir.

Seviye 6’nın karşılığı olan Bilgi, Beceri ve Yetkinlikler ise, MYK tarafından yayımlanan “Yeterlilik Seviyelerinin TYÇ (Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi) Seviye Tanımlayıcılarına Göre Belirlenmesi Rehberi” adlı belgede tanımlanmıştır.
Koçların meslek belgeleri, koçluk hizmeti almak isteyenler tarafından https://www.myk.gov.tr/tr adresindeki “Mesleki Yeterlilik Belgesi Sorgulama” bölümünden sorgulanabilir.

Günümüze kadar koçlukla ilgili hem Türkiye’de hem de dünyada pek çok bilimsel çalışmalar yapılmış, farklı koçluk türlerinin farklı alanlarda uygulanması ve etkileri araştırılmıştır. 4 Ocak 2024 tarihinde yapılan araştırmaya göre;
Türkiye’de yapılan çalışmalar; Ulusal Tez Merkezinde (https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/) yer almakta ve koçlukla ilgili 125 yüksek lisans, 61 doktora tezi yazıldığı görülmektedir.

Dünyada yapılan çalışmalar incelendiğinde uluslararası hakemli dergilerde binlerce makalenin yazıldığı görülmüştür. (Örneğin: “Web of Science” veri tabanında “coaching” kelimesi aratıldığında 51 bin 794 makaleye erişilmektedir.)

Uzman Koçlar Derneği olarak amacımız: Ülke genelinde, meslek belgeli koçların çalışmalarını yaygınlaştırmak, toplumu koçluk çalışmaları konularında aydınlatıcı, eğitici, uyarıcı faaliyetlerde bulunmak; koçluk alanında bilimsel çalışmaları yüreklendirmek, desteklemek, araştırmaların yayımlanmasını ve yayılmasını sağlamak; Avrupa Birliği projeleri hazırlamak gibi çalışmalarda bulunmaktır.
Bu doğrultuda, bugüne kadar pek çok yerli projeyle iki adet Avrupa Birliği Projesi tamamladık, bir Avrupa Birliği Projesinde ilgili kuruluş olarak yer aldık. Bu projelerde farklı Avrupa ülkelerinden partnerlerle ve ülkemizde de ÇASGEM, Hakkari Üniversitesi gibi kurumlarla iş birliği içinde çalışarak ana konusu koçluk olan projelerde yer aldık.

Projelerimizde hem ülkemizde hem de partner ülkelerde yaşayan bireylerin yaşamlarına katkıda bulunmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Bundan sonra da koçluğa ve topluma katkıda bulunacak, yurt içi ve yurt dışı projeler yapmaya devam edeceğiz.” 

 

 

Editör: Merve Dere