Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın da katıldığı törende, yeni nesil teknolojilerle bölgenin üretim üssüne dönüşmesi için yapılan çalışmalar vurgulandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Şanlıurfa’da gerçekleştirilen GAP Hassas Tarım 2. Faz Tanıtım Töreni’ne katılarak projeye dair önemli açıklamalarda bulundu. GAP bölgesinin kalkınması adına atılan adımları değerlendiren Kacır ve Yumaklı, hassas tarım teknolojilerinin bölgenin tarımsal ve ekonomik potansiyelini artırmadaki kritik rolüne dikkat çekti.

Güneydoğu üretim üssüne dönüştü”

Bakan Kacır, son 22 yılda GAP bölgesinde kurulan 20 organize sanayi bölgesiyle (OSB) 360 bin yeni istihdam sağlandığını belirtti. 1,1 trilyon lira değerinde yatırım teşvik sistemiyle 710 binden fazla istihdam oluşturan 15 bin 400 projenin desteklendiğini vurgulayan Kacır, bölgedeki ihracat rakamlarının da büyük bir artış gösterdiğini söyledi. 

Batman, Şanlıurfa ve Diyarbakır gibi şehirlerin ihracat oranlarının katlanarak arttığını belirten Kacır, Gaziantep’in 10,7 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştığını kaydetti. 

Bu başarıların, AK Parti hükümetlerinin sağladığı güven ortamı ve yatırımların eseri olduğunu ifade eden Kacır, GAP bölgesinin artık bir üretim merkezi haline geldiğini dile getirdi.

“GAP, Türkiye’nin gıda güvencesinin kalbi olacak”

Tarımda modern teknolojilerin kullanımını yaygınlaştırmaya yönelik adımları anlatan Kacır, “Sensörler, dronlar, otomatik sulama sistemleri ve otonom tarım makineleri sayesinde çiftçilerimiz tarımsal süreçlerini daha etkin bir şekilde yönetebiliyor” dedi. 

GAP Hassas Tarım Projesi kapsamında geliştirilen yerli ve milli yazılım “GAP Hassas” ile çiftçilerin gübre kullanımı ve hasat zamanlaması gibi konularda daha bilinçli hareket edebileceğini vurgulayan Kacır, 675 bin hektarlık alanın sulamaya açıldığını belirtti. 

2024 itibarıyla sulama alanlarının artırılacağını ve bölgedeki tarımsal üretimin ülkenin ihtiyaçlarını karşılayacak düzeye geleceğini söyleyen Bakan Kacır, yeni nesil teknolojilerin gıda güvenliği ve çevresel sürdürülebilirlik adına büyük katkılar sağladığını ifade etti.

“GAP eylem planı 2024-2028 dönemi için hazır”

Bakan Kacır, GAP bölgesi için hazırlanan 2024-2028 dönemi eylem planının detaylarının kısa süre içinde kamuoyuyla paylaşılacağını duyurdu. 

Yeni plan kapsamında akıllı tarım uygulamaları, kırsal kalkınma ve turizmin teşvik edilmesi hedefleniyor. GAP bölgesindeki her bir şehrin kalkınmasına katkı sağlayacak 36 yatırım başlığının belirlendiğini ifade eden Kacır, yatırımların toplam değerinin 12 milyar lirayı bulacağını söyledi.

Erdoğan'dan, mühimmat fabrikası patlamasında ölenlerin ailelerine ziyaret Erdoğan'dan, mühimmat fabrikası patlamasında ölenlerin ailelerine ziyaret

Hassas tarımın yeni aşaması

Projenin ikinci fazında 200 bin dekar alanın uydu görüntüleriyle izlenerek karar destek mekanizmaları geliştirileceğini belirten Kacır, çiftçilerin tarımsal üretimde teknolojiyi daha etkin kullanmaları için danışman eğitimi de dahil olmak üzere çok yönlü destek sağlanacağını ifade etti.

Etkinliğe yoğun katılım

Etkinlikte projeye katkı sağlayanlara plaket takdim edildi. Törene TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar ve çok sayıda davetli katıldı. 

Bakanlar, yapılan çalışmaların bölge halkına ve ülkeye hayırlı olmasını temenni ederek töreni sonlandırdı.

Editör: Tuğçe Huy