Küfür etmek orucu bozar mı sorusu, Ramazan ayında en çok merak edilen konulardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Ramazan sadece açın halinden anlamak için değil aynı zamanda insanın kendini tutabilmesi anlamına da gelmektedir.

Oruç ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşlar, orucu bozan durumlarla ilgili bilgi almak için elinden geleni yapıyor. Peki, fark etmeden küfür etmek orucu bozar mı? Kötü söz söylemek oruçluyken yasak mı? İşte konuya ilişkin ayrıntılar…

KÜFÜR ETMEK ORUCU BOZAR MI?

İslam inancında küfür ve hakaret içeren kötü sözler, kötü ahlakın bir göstergesi olarak kabul edilir ve oruçlu olsun ya da olmasın herkes için haramdır. Bu tür sözlerin oruç üzerindeki etkisi konusunda farklı görüşler olsa da, Ebu Hüreyre’nin aktardığı bir hadis bu konuya açıklık getirir. Resulullah (s.a.v.), "Kim yalan söylemeyi ve yalanla hareket etmeyi terk etmezse, Allah’ın onun yemesini ve içmesini bırakmasına ihtiyacı yoktur." buyurarak, sadece aç ve susuz kalmanın oruç için yeterli olmadığını vurgulamıştır.

Küfür Etmek Orucu Bozar Mı 1

Oruç tutan kişinin, sadece yemekten ve içmekten değil, aynı zamanda kötü söz ve davranışlardan da uzak durması gerekir. Dedikodu, iftira, yalancı şahitlik gibi fiiller, orucun manevi yönünü zayıflatır. Gıybet ise, İslam’da ağır bir günah olarak kabul edilir ve Kur'an-ı Kerim'de, insanın ölmüş kardeşinin etini yemesine benzetilir. Normal zamanlarda dahi çirkin görülen bu davranış, oruçluyken işlendiğinde daha büyük bir manevi kayba neden olabilir.

AK Parti İstanbul’dan bir günde 12 bin haneye Ramazan ziyareti AK Parti İstanbul’dan bir günde 12 bin haneye Ramazan ziyareti

Fıkıh alimleri, gıybetin orucu bozmadığı konusunda genel bir görüş birliğine varmış olsalar da, İbn Hazm gibi bazı alimler, oruçluyken gıybet eden kişinin orucunun geçersiz olacağını bile öne sürmüştür. Bu nedenle, orucun sadece fiziksel bir ibadet değil, aynı zamanda ahlaki bir arınma süreci olduğu unutulmamalı ve oruç tutan kişi diline, davranışlarına ve kalbine özen göstermelidir.

 

Editör: Berfin Bitirim