İbrahim Demir - Muhabir 

MÖ 2686 ile 2345 yılları arasında yaşayan bir adama ait kafatasında, büyük bir tümörün yanı sıra 30'dan fazla küçük metastatik lezyon bulundu. Bu lezyonların çevresinde, keskin bir nesneyle yapılan kesik izleri tespit edildi.

Araştırmacılar, bu kesiklerin, 30'lu yaşlarının başındaki bu adamı tedavi etmek için ameliyat yapmaya çalışıldığını gösterdiğini belirtiyorlar. 

Eski Mısır'da 4.000 Yıl Önce Kanser Ameliyatı Yapıldığı Keşfedildi

Bu keşif, bugüne kadar bilinen en eski kanser cerrahisi örneğini teşkil ediyor. Daha önce, MÖ 1600 yıllarında bulunan Edwin Smith Papirüsü'nde kanserin tanımı bulunmasına rağmen, bu metinde kanserin "tedavi edilemez" olduğu vurgulanıyordu. 

Yeni bulguların, modern tıbbın başlangıcı hakkındaki anlayışımızı değiştirmesi bekleniyor. Çalışmanın ortak yazarı Edgard Camarós Perez, "Bu, doğrudan kanserle ilgili cerrahi müdahalenin ilk kanıtı. Modern tıbbın başladığı yer burası" diyor.

Amelitfdsa

İstanbul'u terk edip köyüne döndü, devlet desteğiyle 100 tane aldı, şimdi 520'ye çıkardı! İstanbul'u terk edip köyüne döndü, devlet desteğiyle 100 tane aldı, şimdi 520'ye çıkardı!

Ekip ayrıca, MÖ 664 ile 343 yılları arasında yaşayan bir kadının kafatasını da analiz etti. Bu kadının kafatasında da kanserle uyumlu bir lezyon bulunmasına rağmen, ekip ayrıca travmatik yaralanmalara ait izler de tespit etti. 

Bu bulgular, eski Mısırlıların travmayı tedavi edebildiklerini ancak kanseri tedavi edemediklerini gösteriyor.

Araştırmacılar, gelecekte binlerce yıl boyunca kanserle mücadele yöntemlerini daha detaylı incelemeyi hedefliyor.  

Kafatası

Camarós Perez, "Eğer 4.000 yıldan fazla bir süre önce eski Mısırlıların kanseri cerrahi olarak tedavi etmeye çalıştıklarını biliyorsak, bunun binlerce yıl önce başlayan bir şeyin sadece başlangıcı olduğuna kesinlikle inanıyoruz." diyor.

Editör: İbrahim Demir