DEMET İLCE / MUHABİR

Elbette konuşma hızı kişiden kişiye değişebilir. Bazı insanlar yavaş konuşur, bazıları ise kelimeleri makineli tüfek gibi. Benzer şekilde, çoğu kişi ortama, ruh haline vb. bağlı olarak konuşmalarının temposunu değiştirecektir.

Ancak bir dilin hızını incelemenin en yaygın kabul gören yollarından biri saniyedeki hece sayısıdır. Çok sayıda dilbilim çalışması bu ölçüyü incelemiş ve çoğu aynı sonuca varmıştır: Japonca en hızlı dildir.

Lyon Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından 2011 yılında yapılan bir araştırma, yedi farklı dile baktı ve onları saniye başına hecelerine göre sıraladı. Japonya saniyede 7,84 hece ile birinci olurken onu İspanyolca (saniyede 7,82 hece), Fransızca (7,18), İtalyanca (6,99), İngilizce (6,19), Almanca (5,97) ve Mandarin (5,18) izledi.

İlginç bir şekilde, bir dilin algılanan hızının aynı zamanda ne kadar bilgi kodlayabildiğiyle de ilgisi olabilir.

Lyon Üniversitesi'nin 2019'da yaptığı bir başka çalışma, hece başına bilgi açısından Avrupa ve Asya'daki 17 farklı dili inceledi. Japonca görünüşte hızlı konuşulmasına rağmen her hecede çok fazla bilgi barındırmaz. Belki de araştırmacılar, cümleleri daha fazla anlamla doldurmak amacıyla dilin daha hızlı konuşulduğunu düşünüyor.

Bazı dillerin diğerlerinden daha hızlı konuşulduğuna dair sağlam kanıtlar buluyoruz (örneğin, Japonca ve İspanyolca konuşanlar, Vietnamca ve Tayca konuşanlara göre saniyede yaklaşık yüzde 50 daha fazla hece üretiyor). Ayrıca bazı diller, ses bilimi ve dilbilgisi nedeniyle hece başına daha fazla bilgi 'paketliyor' (örneğin, İngilizce, Japonca'da mümkün olandan yaklaşık 11 kat daha fazla hece türüne sahiptir).

Çalışmanın ortak yazarı Dan Dediu şunları söyledi:

"Ancak, daha da önemlisi, ikisi arasında öyle bir denge var ki, 'bilgi-hafif' diller, 'bilgi-yoğun' dillerden daha hızlı konuşuluyor ve bu oran dünyadaki tüm dillerde yaklaşık 39 bit/saniye oranında dengeleniyor."

1960'larda yapılan daha eski bir araştırma, altı Japonca konuşan ve altı Amerikan-İngilizce konuşan kişinin konuşma oranlarını karşılaştırdı ve iki grup arasında konuşma hızında anlamlı bir fark olmadığı sonucuna vardı.

Sular altında kalan mahallesinin üzerinde balık avlıyor Sular altında kalan mahallesinin üzerinde balık avlıyor

Bu dilbilimsel çalışmaların birçoğunun, dünyada var olan diğer binlerce farklı dili göz ardı ederek Avrupa ve Doğu Asya dillerine odaklanmış olması da dikkat çekicidir. Dünya nüfusunun neredeyse yarısının ana dili olarak yalnızca on dilden birini konuştuğu doğru olsa da, tüm varsayımlara meydan okuyabilecek çok sayıda ilginç ve harika dil var.

Muhabir: Demet İlce