Küresel ekonomik aktivitenin beklenenden daha fazla yavaşlayabileceği korkuları, geçtiğimiz hafta emtia piyasasında büyük bir satış baskısı yarattı. Özellikle Çin’deki durgunluk belirtileri ve büyük ekonomilerin açıkladığı olumsuz makroekonomik veriler, birçok emtianın fiyatında sert düşüşlere neden oldu.
Geçtiğimiz hafta tezgah üstü piyasada, libre bazında bakır yüzde 3,7, nikel yüzde 5,1, kurşun yüzde 3,9, çinko yüzde 6,6 ve alüminyum yüzde 4,3 oranında değer kaybetti. Küresel ekonomik büyüme beklentilerinin zayıflaması, bu metallerin endüstriyel talebini olumsuz etkiledi ve fiyatlarda belirgin düşüşlere yol açtı.
ABD, Çin ve Almanya gibi büyük ekonomilerden gelen zayıf veriler de bu düşüşleri hızlandırdı. ABD’de Tedarik Yönetim Enstitüsü'nün (ISM) imalat sanayi PMI verisi 47,2'ye yükselse de piyasa beklentilerinin altında kalırken, Çin’deki PMI verisi 49,1'e geriledi.
Enerji Piyasasında Brent Petrolde Düşüş
Enerji grubunda, Brent petrolün varil fiyatı yüzde 7,2 oranında düşerken, New York Ticaret Borsası'nda işlem gören doğal gazın fiyatı yüzde 7,1 oranında arttı. Resesyon endişeleri, petrol fiyatlarında düşüşe yol açarken, ABD’de doğal gaz stoklarındaki azalma, fiyatların yükselmesine sebep oldu.
Libya'daki petrol üretimine ilişkin belirsizlikler de Brent petrol fiyatlarına aşağı yönlü baskı yaptı. Libya’daki petrol sahalarının kapanma riski hafifleyince, arz endişeleri azaldı ve fiyatlar gerilemeye başladı.
Tarım Ürünlerinde Fiyat Artışı
Tarım grubunda, tahıllar fiyat artışı yaşadı. Chicago Ticaret Borsası'nda buğday yüzde 2,8, mısır yüzde 1,3, soya fasulyesi yüzde 0,5, pirinç ise yüzde 1,9 oranında değer kazandı. ABD’de buğday stoklarındaki düşüş ve küresel mısır üretim tahminlerindeki gerileme bu artışları destekledi.
Bununla birlikte, Intercontinental Exchange’de şeker yüzde 2,5, pamuk yüzde 0,8 ve kahve yüzde 3,3 oranında değer kaybetti. Kakao ise yüzde 6,6 düşüşle haftayı tamamladı. Nijerya’daki kakao ihracatının artması, arz endişelerini hafifleterek kakao fiyatlarında sert düşüşlere yol açtı.