Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA), 2025 yılı sonuna kadar ülke genelinde 81 ilde uygulanacak olan Depozito Saha Yönetimi Sistemi (DSYS) hakkında merak edilen soruları yanıtladı.
Bakanlık, bu sistemin Sıfır Atık Hareketi kapsamındaki yeni adım olduğunu duyurdu. Uygulama sayesinde, vatandaşlar depozito ödemelerini dijital cüzdanlarına alacak ve biriken bakiyelerini POS cihazlarıyla ödeme yapmak için kullanabilecek.
GERİ DÖNÜŞÜM SAĞLANACAK
Depozito bedeli alınarak piyasaya sürülen içecek ambalajları, tüketilmesinin ardından iade edilecek ve vatandaşlara teşvik bedeli ödenecek. Depozito bedeli, vatandaşların e-cüzdanlarına yüklenecek ve bu bakiyeler QR kodu ile ödeme özelliği olan POS cihazlarında kullanılabilecek. Depozito iade makineleri ve manuel iade noktalarına yapılan iadeler sayesinde, Sıfır Atık ve döngüsel ekonomi hedeflerine büyük katkı sağlanacak.
PROTOKOL İMZALANDI
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken ve Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) Başkanı Prof. Dr. Ferhat Pirinççi, hafta başında DSYS'nin faaliyetlerini tek çatı altında toplayacak şirketin kuruluş protokolünü imzaladı..
10 SORUDA MERAK EDİLENLER
1. Depozito Yönetim Sistemi (DYS) nedir?
Depozito Yönetim Sistemi, belirli bir depozito bedeli alınarak piyasaya sürülen içecek ambalajlarının tüketilmesinin ardından iade edilmesi ve depozito bedelinin geri ödenmesine dayalı bir geri dönüşüm sistemidir.
2. Depozito ne sağlar?
Ambalajları kaynağında ayrı toplamayı, geri dönüşüm değerinin korunmasını, doğal kaynakların korunmasını ve karbon emisyonlarının azaltılmasını sağlar. Bu sistem, Sıfır Atık ve döngüsel ekonomiye büyük katkı sunar.
3. Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) uygulaması nedir?
Tüketicilerin, depozito iade süreçlerinde kullanacağı mobil uygulamadır. Bu uygulama ile iade edilen ambalajlar için depozito bedeli dijital cüzdanda birikir.
4. DOA uygulaması nasıl çalışır?
Mobil uygulama, Android ve iOS mağazalarından ücretsiz indirilebilir. QR kod okutularak depozito iade makinelerine bırakılan ambalajlar için depozito bedeli birikir ve kullanılabilir.
5. DOA bankacılık sistemine entegre midir?
Evet, DOA uygulaması Türkiye Emlak Katılım Bankası altyapısı ile entegre çalışır. Biriken bakiye banka hesaplarına transfer edilebilir.
6. Uygulama Türkiye genelinde ne zaman başlayacak?
Sakarya'da başlatılan uygulama, 2025 yılı sonuna kadar Türkiye genelinde her ilde ve ilçede uygulanacak.
7. Depozito bedeli hangi ambalajlara ödenecek?
Cam, plastik ve alüminyum malzemeden yapılmış 0,1 L ile 3 L arasındaki tek kullanımlık içecek ambalajlarına depozito bedeli ödenecek.
8. Yılda ne kadar ambalaj geri kazanılacak?
Türkiye genelinde yıllık yaklaşık 25 milyar adet ambalajın toplanması öngörülüyor. Bu, önemli bir geri dönüşüm kapasitesi oluşturacak.
9. Hangi kurumlar bu projeye destek veriyor?
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) projeye destek veriyor.
10. Depozito sistemi ne kadar ekonomik katkı sağlayacak?
DOA sistemi, Türkiye ekonomisine yıllık yaklaşık 520 milyon euro katma değer sağlamayı hedefliyor. Bu sistem, çevre ve ekonomi üzerinde büyük bir olumlu etki yaratacak.
Bu yeni depozito sistemi, Türkiye'nin çevre politikaları açısından önemli bir dönüm noktası olacak. Hem ekonomik hem de çevresel faydalar sağlayarak, atık yönetimi ve geri dönüşüm konusunda büyük bir dönüşüm hedefliyor.