Ticaret Bakanlığı, 15 Eylül 2024 tarihinde yürürlüğe girecek yeni düzenlemeyle emlak ilanlarındaki güvenliği artırmayı amaçlıyor. "Doğrulanmış ilan" uygulaması, aynı taşınmaz için birden fazla emlakçının yetkilendirilmesine ve yetkilendirme süresinin 3 ay olarak belirlenmesine olanak tanıyacak.

Bu düzenleme, sahte ilanlar ve fiyat manipülasyonlarının önüne geçilmesini hedefliyor. Konut satacak kişiler, e-Devlet üzerinden sahip oldukları taşınmazı seçip, ilgili emlakçıyı yetkilendirebilecek. Yetkilendirilen emlakçılar, aldıkları yetkiyle ilanları güvenli bir şekilde sitelere girebilecek.

2025 asgari ücret: Tazminat ve haklar nasıl etkilenecek? 2025 asgari ücret: Tazminat ve haklar nasıl etkilenecek?

1 Ocak 2025'ten sonra zorunlu olacak

Bakanlık, tüketici mağduriyetlerini engellemek amacıyla yetki belgesiz emlak işletmelerinin ilan girişi yapamayacağını belirtti. 1 Ocak 2025'ten itibaren uygulama zorunlu hale gelecek ve bu tarihten itibaren EİDS (Elektronik İlan Doğrulama Sistemi) üzerinden yetki doğrulaması yapılmadan ilan verilmesi mümkün olmayacak. Bu tarihten itibaren yetki doğrulaması yapılmamış ilanlar, platformlarda yer almayacak.

İlan platformları, yetki doğrulama uygulamasına ilişkin teknik hazırlıklarını 15 Eylül’e kadar tamamlayacak. Doğrulama yapılan ilanlarda, "EİDS'den yetki doğrulamasının yapıldığı" yönünde bir logo veya ibare bulunacak. Aynı taşınmaza ilişkin birden fazla emlak işletmesinin yetkilendirilmesi mümkün olacak. Bu durumda, ilan platformlarında diğer ilanlara ait fiyat bilgilerini içeren kısa yollar veya linkler yer alacak.

Taşınmaz sahipleri, e-Devlet yetkilendirme ekranında verdikleri yetkileri iptal edebilecek. Ancak, yetkilendirme iptal edildiğinde, ilan otomatik olarak yayımdan kalkmayacak. İlanın yenilenmesi durumunda yetkilendirmeye ilişkin sorgulamalar tekrar yapılacak.

Yetkilendirme süresi asgari 3 ay olacak ve taşınmaz sahibi bu süreyi e-Devlet ekranından uzatabilecek. Kiralık taşınmaz ilanları da bu düzenleme kapsamına alınacak. Ancak, günlük kiralık taşınmazlar, henüz kat irtifakı tesis edilmemiş konut projeleri ve tapusu bulunmayan taşınmazlar bu uygulamaya dahil olmayacak. Tapusu bulunmayan taşınmazların ilanları, platformlarda yer alabilecek fakat bu ilanlarda, taşınmazın tapu kaydının bulunmadığı belirtilerek özel bir işaretleme yapılacak.

İl, ilçe, ada ve parsel bilgileri, ilanlarda değiştirilemeyecek şekilde yer alacak, ancak mahalle bilgisi değiştirilebilir nitelikte olacak. Uygulama devreye girdiğinde yayımda olan ilanlar kalmaya devam edecek. Ancak, bu ilanlar yenilendiğinde EİDS üzerinden yetkilendirme sorgulaması yapılacak.

Kaynak: AA