Elektrikli araçların apartman ve sitelerde uygun altyapı olmadan şarj edilmesi çeşitli riskler doğuruyor. İstanbul'daki son bir olayda, bir sitenin kapalı otoparkında şarj edilen elektrikli bir aracın alev alması sonucu 14 katlı bina tahliye edildi. Bu durum, elektrikli araçların şarjı ile ilgili alınması gereken önlemleri yeniden gündeme getirdi.
Tesis Yöneticileri Konfederasyonu Başkanı Yahya Sağır, mevzuat gereği vatandaşların, site ve apartman otoparklarında istedikleri gibi şarj yapamayacağını bildirdi.
Elektrikli araç kullanıcıları ile apartman ve site yönetimleri tarafından dikkat edilmeyen durumun büyük sorunlara yol açabileceğine işaret eden Sağır, tahsisli otopark alanlarına elektrikli şarj istasyonu kurulmasının mümkün olmadığını söyledi.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Mevzuata Uygunluk: Tesis Yöneticileri Konfederasyonu Başkanı Yahya Sağır, mevzuat gereği elektrikli araç şarj istasyonlarının apartman ve site otoparklarında gelişigüzel olarak kurulamayacağını vurguladı.
Trafoların Gücü: Sağır, mevcut elektrik tesisatında değişiklik yapılmadan bağlantı sağlanmasının, diğer bağımsız bölümleri ve ortak alanları olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Kabloların geçişi için yapılan tadilatların, binaların deprem riski açısından güvenliğini tehlikeye atabileceğini, ayrıca görüntü kirliliği ve güvenlik sorunları yaratabileceğini ifade etti.
Elektrik Altyapısının Yetersiz Olması: Apartmanlarda verilen elektrik gücünün, elektrikli araç şarjı için genellikle yeterli olmadığını belirten Sağır, evlerde kullanılan kabloların şarj için uygun olmadığını, bu durumun yangın ve diğer tehlikelere yol açabileceğini belirtti. Doğru kablo kullanımı ve apartman içi elektrik sistemleri için onay alınması gerektiğinin altını çizdi.
Masraf ve Sorumluluk: Elektrik tesisatındaki iyileştirmelerin yüksek maliyetler doğurabileceği ve bu masrafların, Kat Mülkiyeti Kanunu çerçevesinde faydalananlar tarafından karşılanması gerektiği dile getirildi. Sonradan taşınan kişilerin de projeden faydalanmak istemesi durumunda sorunların büyüyebileceği ifade edildi.
Sağır, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının ilgili talimatında, elektrik tesisatında değişiklik yapılmadan bağlantı sağlanması ve şarj ünitesi kurulumunun diğer bağımsız bölümler ile ortak alanları etkilememesi şartı bulunduğuna dikkat çekti.