Nusret Odabaş / Özel haber

Şu günlerde Avrupa Birliği protestolarıyla gündemde olan Gürcistan Türkiye’ye sınır komşuluğu ve vize serbestliği nedeniyle ticari ilişkilerini her geçen gün arttırıyor. Türkiye’nin yakından tanıdığı işadamı Metin Aşar ve Yaşar Demirkol Türkiye ile Gürcistan arasında mekik dokuyor. Nedeni ise Türkiye-Gürcistan arasında yapılacak sağlık hizmeti projesi. Perfect Tımıng Technologıes şirketi sahibi iki ortak geçen hafta ziyaret ettikleri Gürcistan'dan dönüşte ayaklarının tozuyla Diriliş Postası’na konuştu. Şirketin yönetim Kurulu başkanı Metin Aşar Türk yatırımcılarını Gürcistan’a davet ederek projenin ayrıntılarını açıkladı.

Metin7

Öncelikle şunu belirtmek isterim. Gürcistan Avrupa Birliği’nden ön kabul almış bir ülke. Gürcistan’ın şöyle bir özelliği var. Aslında ordan başlamak en doğrusu. Gürcistan santral ülke konumunda. Altta İran, yanda Azerbaycan, Ermenistan ve Ukrayna var. Bu geniş yelpazede 5-6 ülkeyle direkt organik bağları olan ticari hacmi olan bir ülke. Dostane ticari ilişkileri olan bir devlet. Her şeyden önce bizim en yakın ve bizi seven insanların yaşadığı bir ülkeden bahsediyoruz. Bizim Gürcülerle ayidiyet duygumuz var. Selçuklu döneminden başlayıp Osmanlı ile devam eden, Rusya ile yaşanan gelgitli dönemlerin oluşmasından sonra özgür bir ülke. Kendini Avrupa’ya yakın olarak gören bir anlayışa sahip. Aynı zamanda Rusya’ya sempati duyan yaşlı bir kitle var. Birde şu anda mevcut iktidar var. 4'üncü İktidarlık dönemlerini yaşıyorlar. Onlarda hem batıyla, hem komşu ülkeleriyle hem de Rusya ile iyi ilişkiler kuran ve derinleştiren bir politika içinde. 

Metin12

Endüstriyel Tarım Gürcistan’ın olmazsa olmazları arasında!

Bizim orada oluş sebebine dönersek 10 yıldır gidişlerimiz ve gelişlerimiz olan bir ülke Gürcistan. Bu gidiş gelişlerimizde ülkenin bir çok ihtiyaçlarını gözlemle şansı bulduk. Ayrıca tarım ve hayvancılık sektöründe iştigal ettiğimiz için oranın Tarım bakanıyla da görüşme şansımız oldu. Tarım ve hayvancılık bakanını kendi çiftliğimizle misafir ettik. Türkiye’deki hayvancığın gelmiş olduğu noktayı gözlemledikten sonra bizlere Gürcü yetkililerin bizlere bu model konusunda davetleri oldu. Gittik ve görüştük. Şu anda somutlaştığımız bir ana başlığımız bu görüşmelerden sonra ortaya çıktı. Teorik olarak bu işi biliyorlar ama daha çok klasik anlamda metotlarla yürütülüyor. Endüstriyel tarıma ve hayvancılığa geçmek Gürcistan’ın olmazsa olmazları arasında. Genç nüfus ağırlıklı olarak Avrupa göç etmiş, orta yaşlı ve yaşlı nüfus ta eski klasik yöntemleriyle bu işi götürüyorlar. Yeterli görmüyorlar. Gürcistan’ın sahip olduğu potansiyel çok yüksek. Sağmalda yüzde 47 ihtiyaçlarını karşılıyor. Zira ette de durum aynı yüzdelerde.  Bu işin sahadaki boyutuyla Gürcistan’la işbirliği içinde olacağız ve onlara danışmanlık hizmeti vereceğiz. 

Sağlık alanında bir konuda yola çıktık!

Bir de başka bir konu var. Zira insanoğlu yaşı ilerledikten sonra hastalıklarla tanışıyor. Bu konuda yaşlı Gürcü halkı tedavi noktasında, tedaviye ulaşma noktasında sıkıntılar çekiyor. Bizim yapmış olduğumuz Ar-Ge çalışmaları sonunda Gürcistan’da sağlık sektörü konusunda yetersizlik var. Bunun için bir şirket kurduk bu hizmeti yürütebilmek için. Tiflis’te ofisimizi açtık. Faaliyetlerimize hemen başladık. Çeşitli hastaneler, üniversiteler, klinikleri ziyaret ederek tam bir teşhis koymaya çalıştık. Aldığımız dönüşler oldukça olumlu. Kısacası sağlık sektöründe hastayla hastalığın tedavisine ulaşma yolunda hizmet vereceğiz ve bu konuyla ilgili kurumsal yapılanmaya gittik. Sağlık sektöründe Türkiye’nin bulunduğu nokta dünya ülkelerinden ileride. Gerek özel sektör, gerekse devlet hastanelerimiz teknolojik yeterlilikleriyle gıpta ile bakılacak kadar iyi. Zira doktor konusunda Türkiye sağlık sektöründe parmakla gösteriliyor. Gürcistan’da yapılamayan ameliyatların ya da zorluk yaşanan hastalıkların tedavisi Türkiye’de yapılacak. 

Avrupa hem pahalı ve Türkiye kadar sağlıkta ileri değil

Yeniden söylemekte fayda olduğunu düşünüyorum. Avrupa ülkeleri Türkiye kadar sağlıkta ileri değil. Ve bu biliniyor. Hem ileri seviyede değiller, hem de daha maliyetli. Zaten Gürcistan’la Türkiye arasında bu yönde geliş gidişler mevcut. Ancak sağlık hizmetinin daha hızlı ve tam isabetli olması için bir adım attık. Ve bu yönde yukarıda da söylediğim gibi müthiş dönüşler aldık. 

Metin9

Şirketimizin farklı misyonları var! Sadece tarım ve sağlık olmayacak yelpazemiz

Tabi bizim şirketimizin söylediğim iki proje haricinde farklı dalları olacak. Amacımız sadece tarım ve sağlık alanında yapacağımız hizmetlerle sınırlı değil. Şu an bazı bölgelerle ili araştırmalarımızı yaptık, görüşmelerimizi gerçekleştirdik önümüzdeki günlerde yapacağımız hizmetleri somutlaştıracağız. Kısaca özeti şu Gürcistan’da ticari anlamda potansiyel var. Buradan Türk firmalarını Gürcistan’a bir iş adamı olarak davet edeyim. 

Gürcistan takımı Merani’yle ilgili süreç devam ediyor

Cevdet Yılmaz: En düşük emekli maaşı konusunda çalışma yapacağız Cevdet Yılmaz: En düşük emekli maaşı konusunda çalışma yapacağız

Tabi bilenler biliyor. FC Merani’yi almıştık ve sonra satışını gerçekleştirdik. Satış süreciyle ilgili süreç devam ediyor. Tabi burada Merani için yaptığımız görüşmeler sonrasında yine bir Gürcü devlet adamının bizi farklı kulvarlarda hizmet teşvikiyle bu fikirler ortaya çıktı. Gürcü yöneticilerle aramız çok iyi. 

Metin3

Net menajerlik fetret dönemini geride bıraktı

Bu arada yine bizim bünyemizde olan Net menajerlikle ilgili hizmetlerimiz devam ediyor. Bir fetret dönemi geçirdik ancak yeniden yatırımlarımız ve hizmetlerimiz devam ediyor. Futbola yatırım anlamında Merani ekseninde bu çalışmaları sürdüreceğiz ve realize edeceğiz. 

Hayvancılıkta Türkiye’deki ilk 3’teyiz

Tarım ve hayvancılık noktasında 9. Yılımıza giriyoruz. Gerek sağmal gerekse kırmızı et konusunda. Gittiğimiz yol güzergahında hep bilimsel verilerle ilerledik. Endüstriyel hayvancılık yaptığımıza inanıyoruz. Avrupa standartlarının geçerli not verebileceği bir kurumsal yapıdayız diyebilirim. Ayrıca tarım ve hayvancılık konusunda yeterli olmayan ya da kendini yeterli görmeyen ülke yatırımcılarının dikkatini çekiyoruz. Görüşmeler yapıyoruz. Onlara tecrübelerimizi, düşüncelerimizi aktarıyoruz. Tavsiyelerde bulunuyoruz. Gelip bizi çiftliğimizde görüyorlar. Çok ciddi dayanışma içersindeyiz. Geldiğimiz bu noktada çok mutluyuz. Profesyonel çizgiyi yakaladık diyoruz ve öğrenmeye devam ediyoruz diyoruz. 

Türkiye’de et fiyatları düşer mi?

Kırmızı et deyince önce Türkiye’deki besiciliğe yönelmek gerekiyor. Tabi bu konu çok uzun konuşulacak bir konu. Devletimiz hibe veriyor. Besiciliğe teşvik ediyor. Ancak besicilik noktasında yeterli olmadığımızı söylemek mümkün. İkinci faktör aracılar. Tüketiciyle üretici arasındaki aracılar. Bir etin çiftlikten çıkıp kasaba gelinceye kadar en az 4 istasyonu oluyor. Bu aracıları devre dışı bırakıp işin üreticiden tüketiciye gelmesini yapabilmek gerekiyor. Bir de besiyi endüstriyel bir boyuta taşıyabilirsek et fiyatlarında ciddi bir düşüş olacağının, et probleminin olmayacağını söyleyebilirim.  Yani lafın kısası endüstriyel hayvanlığa geçmek gerekiyor. Bu işi yapan ülkeler var. 

Yaşar Demirkol: Gürcistan projeleri çok önemli!

Gürcistan projelerini çok önemsiyorum ve yaptığımız görüşmelerin çok olumlu geçtiğini söyleyebilirim. İşin başında gibi görünsekte aslında iyi bir yerdeyiz. İyi ilişkilerle projelerimizin hız kazanacağını düşünüyorum. Tabi yapacaklarımızın bir de devlet boyutu var. Ülkeler vatandaşlarını bu vereceğimiz hizmet noktasında mağdur etmeyecektir. Sağlık sektöründeki hizmetlerimizi arttırarak devam edeceğiz inşallah. 
 
 

Editör: Nusret Odabaş