Recep Demircan/Diriliş Postası

FETÖ-PKK-DAEŞ terör koalisyonu son yıllarda Türkiye’deki saldırılarını artırarak hedeflerine 15 Temmuz 2016’daki hain işgal hareketiyle ulaşmak istediler. Terör koalisyonu, halkın meşru oylarıyla seçilmiş hükümeti devirmek için harekete geçmiş fakat amaçlarına ulaşamamışlardı. Bu tarihten sonra 20 Ağustos 2016’da Gaziantep’te bir sokak düğünü terör örgütü DAEŞ tarafından hedef alındı. Bu saldırıda 59 kişi şehit oldu, onlarca kişi de yaralandı.

Gaziantep saldırısından sonra Türkiye tarafından tehlike olarak görülen unsurları temizlemek, sınır ve bölgedeki halkın güvenliğini sağlamak, kontrol altına almak ve göç sorunu ile PKK/PYD kantonlarının birleşmesini engellemek amacıyla Suriye’nin kuzeyinde 24 Ağustos 2016 sabahı Fırat Kalkanı Harekâtı başlatıldı. Harekâtın ana omurgasını oluşturan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) destekli Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile Cerablus, Dabık ve hükümetin kritik eşik olarak adlandırdığı El Bab, terör örgütü DAEŞ’ten temizlendi.

Fırat Kalkanı Harekâtı’nın başladığı günden bu yana devam eden süreçte Türkiye’yi müttefik olarak nitelendiren ABD, Suriye’nin kuzeyinde terör örgütü PKK/PYD’yi askeri ve siyasi açıdan desteklerken uluslararası kamuoyunda meşrulaştırma çabası içine girdi.

Suriye’nin kuzeyinde terör örgütlerine karşı başlatılan Fırat Kalkanı Harekâtı ismi, Türkiye’nin, Suriye krizinde ‘kırmızı çizgisi’ olarak adlandırdığı Fırat Nehri’nin batısının terör örgütlerinden arındırılmasından geliyor.

İşte harekâtın kronolojisi:

-2016-

24 Ağustos– Sabah saatlerinde Cerablus’ta bulunan DAEŞ hedefleri yoğun ateş altına alına alındı. Tank birlikleri, harekât kapsamında Suriye topraklarına girdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, harekâta ilişkin olarak “Amacımız, DAEŞ terör örgütünü kuzeyden aşağı doğru süpürmektir.” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cerablus bölgesine yönelik “Fırat Kalkanı” operasyonunun, Türkiye’nin sınırlarını DAEŞ ve YPG dahil, bütün terörist unsurlardan temizlemek amacıyla yapıldığını belirtti.

Suriye Türkmenleri Derneği Başkanı Dede, “Biz bu harekâtı 6 yıldır bekliyoruz. Allah’a çok şükrediyoruz, bu harekâtla Türk askeri bizi kurtarmaya geldi.” dedi.

ÖSO, Keklice ve Kıvırcık köylerini ele geçirdi.

25 Ağustos- Harekâtın başlamasından 15 saat sonra Cerablus’un kontrolünün ÖSO’ya geçtiği belirtildi.

26 Ağustos- Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin yaptıkları telefon görüşmesinde Halep’te bulunan sivillere insani yardımın ulaştırılmasını görüştüler.

28 Ağustos-  Cerablus bölgesinde 10, Çobanbey bölgesinde ise 3 köy ÖSO kontrolüne geçti.

29 Ağustos- TSK, 400 kilometrekarelik alan terör örgütleri DAEŞ ve PKK/PYD’den temzilendiğini açıkladı.

30 Ağustos- Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, PKK/PYD’nin DAEŞ’e karşı savaşan tek etkili güç olduğuna dair mitin tamamen çöktüğünü belirtti.

2 Eylül- Kunduriyah terörist unsurlardan temizlendi.

3 Eylül- Arap İzzah, El Fursan, Çobanbey bölgesinde İdalat, Talyah Garbiyah ile Kubba Turkuman Havaalanı, koalisyon güçleri desteğinde harekât icra eden Özgür Suriye Ordusu birlikleri tarafından ele geçirildi.

4 Eylül- TSK destekli ÖSO, DAEŞ’in Türkiye sınırıyla temasını keserek Azez-Cerablus hattını birleştirdi.

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından 5 Eylül’de Karabah Mamal, Haydar Başa, Al Humayrah, Umm Et Tadaya, Al Masannah, Cub El Dam ve El Mustafa El Kabir’e ilave olarak Nabra ve Mazrat Nabra köyleri ile 6 Eylül’de Tuvayran, An Nahdah, Bab Es Sallum, Ganamiyah ve Kubat Turkuman ve El Mutminah köyleri ele geçirildi.

8 Eylül- Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, Suriye’nin Halep kentine yönelik ateşkeste anlaştıklarını açıkladı.

9 Eylül- Gaziantep’in Karkamış ilçesinde bulunan yaklaşık 250 Suriyeli, sınır kapısından geçerek Cerablus’a döndü.

Fırat Kalkanı Harekâtı devam ederken Türkmeneli Dernekleri Federasyonu Başkanı Beyatlı, “Irak halkları da gerek peşmerge gerek Türkmenler ve Araplar, Türk ordusunu aynı heyecanla beklemektedir” diyerek bölge halkının Suriye’dekine benzer bir harekâtı istediğini belirtti.

19 Eylül- Rai bölgesinin batısında yer alan yerleşim yerleri Sandarah ve Kadriş’te kontrolü sağlandı.

27 Eylül- Cerablus’a dönenlerin sayısı 3 bini aştı. Terör örgütü DAEŞ ilk kez askerlerimize drone (İnsansız Hava Aracı) ile saldırdı. Saldırıda 3 askerimiz hafif şekilde yaralandı.

2 Ekim- TSK, Suriye’de yaklaşık 960 kilometrekarelik alanda kontrolün sağlandığını belirtti.

13 Ekim- Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar, beraberindeki Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Çolak ile Fırat Kalkanı Harekatı kapsamındaki faaliyetleri yerinde inceledi.

Cerablus’un DAEŞ’in elinden alınmasının ardından planlar güneyde terör kordiorunun birleşmemesi üzerine yapıldı. Bu amaça doğrultusunda DAEŞ’in yoğun yığınak yaptığı El Bab kentinin ele geçirilmesi, birleşmesi planlanan terör koridoruna darbe vuracaktı. Artık harekât hedefi El Bab’a kaydırıldı.

16 Ekim- El Bab’ın ele geçirilmesi noktasında DAEŞ açısından sembolik anlamı bulunan Dabık, ele geçirildi. Terör örgütü, burada “Müslüman olmadığına inandığı güçler”le yapacağı savaşla “kıyamet”in başlayacağına inanıyordu.

17 Ekim- Mare’nin doğusunda yer alan Suran, İhtimalat, Dabık, Tulaylin, Havar En Nahr, Asanbul, Rasm Al Ward, Salihiye ve Hamidiye ÖSO’nun kontrolüne geçti.

18 Ekim- Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Dabık’ın alınması ile ilgili “Dabık’ın kaybedilmesi, DAEŞ’in sapkın ideolojisine büyük bir darbedir. Çünkü DAEŞ, Dabık’ın, kıyamet günü savaşının geçeceği yer olduğuna inanıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

19 Ekim- PKK/PYD Afrin ve Münbiç kantonlarını birleştirmek için Bab ilçesine saldırıya geçti.

21 Ekim- Ankara’da temaslarda bulunan ABD eski Savunma Bakanı Ashton Carter, “Türkiye’nin Suriye ve Irak’taki gelişmelerle ilgilenmesi makuldür. Türkiye’nin DAEŞ’e karşı icra edilecek operasyonlara katılmasını istiyoruz.” dedi.

22 Ekim- Dışişleri akanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Eğer YPG/PYD bulundukları yerlere çekilmezlerse ve DAEŞ’e karşı operasyon yapan Özgür Suriye Ordusu’na saldırmaya devam ederse biz de gereğini yaparız.” İfadesini kullandı.

1 Kasım- Dabık’a siviller geri dönmeye başladı.

11 Kasım- TSK destekli ÖSO, bin 600 kilometrekare toprağı teröristlerden arındırırken bu alan 15 Kasım’da bin 680 kilometrekareye çıktı.

23 Kasım- ÖSO, El Bab’ın alınması için ilçe sınırlarına yaklaştı.

24 Kasım- El Bab operasyonu yürüten ÖSO’ya destek veren askerlerimize Esed rejimi tarafından düzenelenen hava saldırısında 3 askerimiz şehit oldu, 10 askerimiz ise yaralandı.

26 Kasım- ÖSO, PYD/PKK’nın Fırat Nehri batısında ilerlemeye çalıştığı Münbiç-Bab yolunu kesti.

29 Kasım- TSK, Suriye’de Fırat Kalkanı Harekâtı icra eden 2 askerle irtibatın kesildiğini açıkladı.

8 Aralık- Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Şu an itibarıyla takriben bin 800 kilometrekarelik bir bölge, Cerablus’tan Azez’e ve Azez’in güneyine, El Bab bölgesine kadar, terörden tamamen temizlenmiş durumdadır.” ifadesini kullandı.

Suriye’de Fırat Kalkanı Harekâtı’na katılmak üzere Denizli’de bulunan 11. Komando Tugay Komutanlığı’ndan 300 komando havayoluyla bölgeye sevk edildi.

12 Aralık- Türkiye, Rusya ve İran, Suriye’deki krize çözüm bulmak için yapılacakların belirlendiği ortak bir bildiriyi kabul ettiler. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Suriye rejimi ve muhalifler arasında imzalanacak anlaşmanın garantörleri olmaya hazırız” dedi.

21 Aralık- Suriye’nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik süren Fırat Kalkanı Harekâtı’nda, El Bab-Halep yolunda tam kontrol sağlandı.

27 Aralık- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, koalisyon güçlerinin Fırat Kalkanı Harekâtı’nda TSK destekli ÖSO’ya destek sağlamadığını belirtti.

29 Aralık- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, katıldığı canlı yayın programında ABD’nin terör örgütü PKK/PYD’ye olan desteği ile ilgili “Bugüne kadar ABD, YPG’ye silah vermiştir. Nokta.” ifadesini kullandı.

-2017-

2 Ocak- Fırat Kalkanı Harekâtı kapsamında Türk ve Rus savaş uçakları, El Bab’da bulunan DAEŞ hedeflerine hava harekâtı düzenlendi.

3 Ocak- havadan ve karadan yürütülen operasyonlar sonucu El Bab’da örgütün beyin takımını oluşturan, Ebu Ensari ve Ebu Hüseyin Tunusi gibi sözde emir ve üst düzey yöneticileri öldürüldü.

5 Ocak- Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalım, Irak’ın kuzeyinde bulunan Sincar’ın ikinci bir Kandil olmasına izin vermeyeceklerini belirterek Suriye’nin kuzeyinde yürütülen harekâtın bir benzerinin Irak’ın kuzeyinde de olabileceğinin mesajını verdi.

10 Ocak- Fırat Kalkanı Harekâtı’nı icra ederken 29 Kasım 2016’da irtibat kesilen askerlerin ailelerine şehadet haberleri ailelerine iletildi.

15 Ocak- El Bab’da ÖSO birliklerin toplandığı alana terör örgütü DAEŞ tarafıdnan düzenelenen bombalı saldırıda 12 kişi şehit oldu, 30 kişi yaralandı.

27 Ocak- DAEŞ militanlarının El Bab’dan çekilmek için hazırlıklar yaptığına dair haberler geldi.

28 Ocak- Terör örgütü PKK/PYD’nin Cerablus’taki Türk askeri konvoyuna yönelik bombalı araç saldırısı önlendi.

5 Şubat El Bab’ta yürütülen operasyonlar kapsamında terör örgütü DAEŞ’in ‘sözde valisi’ öldürüldü.

8 Şubat- El Bab’ın kontrolü için başlanan operasyonlar sonucu strateji̇k öneme sahip tepelerin TSK’nın desteğindeki ÖSO unsurlarınca ele geçirildiği belirtildi.

9 Şubat- Genelkurmay Başkanlığı, Rusya’ya ait bir savaş uçağının, Fırat Kalkanı Harekâtı bölgesinde kazaen vurduğu binaya isabet eden bomba ile 3 askerin şehit olduğu, biri ağır 11 askerin yaralandığını belirtti.

13 Şubat- TSK destekli ÖSO’nun El Bab’ın yüzde 40’ını ele geçirdiği belirtildi.

15 Şubat- bölgeden haberlerde ÖSO ve DAEŞ’in sokak savaşları yaptığı bilgileri gelirken 16 Şubat’ta Milli Savunma Bakanı Işık, El Bab operasyonuna ilişkin, “Şu anda El Bab tümüyle kuşatılmış durumda. İçeride de ciddi bir temizlik harekâtı yapılıyor.” dedi.

17 Şubat- TSK destekli ÖSO’nun El Bab’ın büyük bölümünü kontrol altına aldığı belirtildi.

23 Şubat- ÖSO’nun El Bab’ın şehir merkezini ele geçirdiği belirtilirken 24 Şubat’ta Genelkurmay Başkanlığı, El Bab’ın tamamen terör örgütü DAEŞ mensuplarından temizlediğini açıkladı.

1 Mart- ÖSO, Bab’ın doğusundaki Tel Tuveyran ve Kaarat köylerinin kontrolünü terör örgütü PKK/PYD’nin elinden aldı…

Editör: TE Bilisim