Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın gündeme ilişkin önemli değerlendirmeler bulundu, ekonomi ivmesinin yükselme durumunda olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye bir ekonomik savaştan yana değildir fakat bir saldırı olduğunda tepkisiz kalması düşünülemez. (Ekonomi) İyiye doğru bir gidişin dün itibarıyla başladığını görüyoruz. Bu iyiye gidişin bundan sonra da devam edeceği temel beklentimiz. İlgili bütün kurumlarımızın bundan sonra da uygulayacağı tedbirlerle Türk ekonomisindeki bu normalleşmenin daha da güçleneceğini öngörüyoruz.

İŞSİZLİK ORANINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Özellikle 15 yaş üstü ve daha yukarı yaştakilerde işsizlik oranında yüzde 10’ların altında, yüzde 9,7 gibi bir hedef tutturulmuş durumda. Bu, ekonominin de istihdam noktasında olumlu bir seyirde ilerlemekte olduğunu teyit etmektedir.

2018 yılında terör örgütüne katılım 61 kişiyle sınırlı kalmıştır ve bu 30 yılın en düşük rakamıdır.

Sorunların bir an önce çözülmesi beklentimizdir. Bunun için ABD yönetiminin Türkiye’deki yargı süreçlerine saygılı olması gerekir.

ASTANA GÖRÜŞMELERİ EYLÜLÜN İLK AYINDA

(Astana görüşmeleri) Üçüncü toplantının eylül ayının ilk haftasında Tahran’da yapılması planlanmakta.

TERÖR ÖRGÜTÜNÜN MÜNBİÇ’TEN ÇEKİLMESİ

Münbiç ve civarında PYD/YPG unsurları çekilmeye başladı. Beklentimiz, PYD/YPG unsurlarının tamamının Fırat’ın doğusuna çekilmesi.”

Dün gece saatlerinde Beyaz Saray Sözcüsü tarafından ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD’li casus Andrew Craig Brunson’ın serbest bırakılmamasından dolayı hayal kırıklığı yaşadığını belirtmesi üzerine Kalın şu ifadeleri kullandı:

“Bir hayal kırıklığından bahsedeceksek, Türkiye’nin kendi ulusal çıkarları çerçevesinde yaşadığı derin hayal kırıklığını ifade edelim.”

TÜRKİYE MÜŞTERİ DEĞİL ORTAK

Öte yandan ABD Başkanı Trumo’ın imzaladığı yasayla Türkiye’ye F-35 teslimatlarının askıya alınmasına da değinen Sözcü Kalın, “Türkiye F-35’lerin sadece müşterisi olan bir ülke değildir, o projenin bir ortağıdır. Türkiye bunun ortaklarından, taraflarından birisidir. Şu ana kadar da üzerine düşen yükümlülükler çerçevesinde belli ödemeler de yapmıştır.” dedi.

TÜRKİYE KRİZİ FIRSATA DÖNÜŞTÜRÜYOR

ABD’nin casus papaz Brunson için iki ülke arasındaki ilişkileri yıkma noktasına getirdiğine dikkat çeken Kalın, “ABD, Türkiye gibi bir ülkeyi kaybetme noktasına getirirken, Türkiye’nin meşru ve acil iki temel ulusal güvenlik meselesinde (PKK ve FETÖ), Amerikan yönetimlerinin, ne Obama ne Trump yönetiminin şu ana kadar somut bir adım attığını görmedik. Şu anda Türkiye bu krizi fırsata dönüştürmek üzere, bu yönde atılan adımlar da bu krizin fırsata dönüşeceğinin işaretlerini zaten veriyor.” ifadelerini kullandı.

Kalın şu sözlerle devam etti:

“PKK ile ilgili bize yıllardır, ‘PKK ile mücadelede Türkiye’nin yanındayız. Anlık istihbarat paylaşımı yapacağız, yapıyoruz’ gibi şeyler söylendi ama somut olarak bunların sahada gerçekten yapılıp yapılmadığına baktığımızda bizi tatmin edici düzeyde bir iş birliğinin ortaya konmadığını maalesef görmekteyiz.”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün Almanya Başbakanı Angela Merkel, yarın da Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefonda görüşeceğini bildirdi.

Ayrıntılar geliyor…

TÜİK işsizlik oranını açıkladı! Yüzde 9,7 seviyesinde gerçekleştiİktisat

Trump’ın ‘Brunson’ hayalleri yıkılmış!Dünya

Editör: TE Bilisim