Türkiye'nin tescilli bal arısı genotipi olan "Efe arısı"nın balı, Bozcaada'daki mor kekik tarlalarında hasat edildi. Bu etkinlik, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü iş birliğiyle Amerikan Çeşmesi mevkisinde düzenlendi.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Şerafettin Çakal, programda genetik kaynakların korunmasının önemli bir görev olduğunu vurguladı. Bozcaada'nın izole bir bölge olduğunu belirten Çakal, Efe arısının genetik kaynaklarını korumak için AR-GE çalışmalarının devam ettiğini ifade etti. Türkiye, arıcılıkta dünya genelinde ilk üçte yer almakta ve bal üretiminde ikinci sıradadır. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, koloni verimliliğini artırmak ve arı ürünlerini çeşitlendirmek için kapsamlı AR-GE çalışmaları yürütmektedir.

'Efe Arısı' Balı, Bozcaada'da Ilk Hasadını Verdi

"Efe arısı", 2019'da tescillendi. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde görevli Mustafa Köseoğlu, "Efe Arısı'nın Islahı ve Korunması Projesi" çerçevesinde 2008'de başlayan çalışmalarda, bu arıyı önce Eşek Adası’nda kullanıp beş yıl sonra damızlık üretim izni alındığını açıkladı. Enstitü, yılda yaklaşık 500-1000 ticari ana arı üretmektedir.

Ilgaz Dağı'nı sis bürüdü Ilgaz Dağı'nı sis bürüdü

Çalışmaların Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından yürütüldüğünü ancak bu yıldan itibaren işletmenin devralındığını belirten Almış, 100'e yakın kovana sahip olduklarını ve ana kraliçe arıların geliştirilip Ege’ye dağıtıldığını açıkladı.

'Efe Arısı' Balı, Bozcaada'da Ilk Hasadını Verdi5

Kaynak: AA