Vali Sezer, etkinlikte yaptığı konuşmada, Edirne’nin zengin geçmişine vurgu yaparak, restoran menülerinin zamanla daraldığını ve geleneksel tariflerin tekrar hayat bulmasını umduğunu ifade etti. "Topraktan Sofraya yemek kitabındaki reçetelerle hazırlanan yemeklerin restoranlarımızda yer almasını bekliyoruz," diyen Sezer, geçmişin zenginliğini geleceğe taşımak için festivalin geleneksel hale getirilmesi gerektiğini belirtti.

Müzenin en yaşlı üyesi: 140 yıllık zarf makinesi hala çalışıyor Müzenin en yaşlı üyesi: 140 yıllık zarf makinesi hala çalışıyor

Festival kapsamında Trakya Üniversitesi Arda Meslek Yüksekokulu Otel Lokanta ve İkram Hizmetler Bölümü Başkanı Öğr. Gör. Sedat Kocadoğan, ünlü şefler Cüneyt Asan ve Rıfat Sınmaz, ayrıca festival sponsorlarından iş insanı Temel Soyyiğit de konuşmalar yaptı. Program, Kültür ve Turizm Bakanlığı Edirne Devlet Türk Müziği ve Rumeli Müzikleri Topluluğu'nun konseriyle devam etti. Katılımcılara 19. yüzyıldan kalma bir mercan uçlu fil dişi kaşığın replikası ve katılım belgesi takdim edildi.

Gala yemeğinde, şef Ufuk Karadağ ve şef Muhittin Fidan tarafından hazırlanan "Topraktan Sofraya Edirne menüsü" dikkat çekti. Menülerde köy ekmeği ve limonlu yanık tereyağı, kavun çekirdeği şerbeti, Edirne tarhana çorbası, cicipapalı börülce salatası, reyhan şerbeti, ciğer sarma vişne glazeli, loznik isli yoğurtlu, soğan dolması, Edirne usulü kuzu kapama, Rumeli usulü kalburabastı, ayva marmeladı dolgulu acı badem kurabiyesi, ızgara borani, ızgara köy biberi ve ekşimikli biber gibi çeşitli lezzetler ikram edildi.

Programa, protokol üyeleri, yurtiçi ve yurtdışından festivale katılan şefler ile gazeteciler katıldı. Edirne, bu festivalle birlikte mutfak kültürünü yeniden canlandırmayı ve zengin geçmişini kutlamayı hedefliyor.
 

Editör: Tuğçe Huy