Tuğçe Huy - Diriliş Postası
Altun, "Biz var gücümüzle İsrail'in bu zulmüne son vermek, İsrail'in bu zulmünü durdurmak ve bu süreçte de İsrail'in zulümlerini, bütün cürümlerini, tüm dünyaya elimizdeki bütün imkanlarla, tüm iletişim, sanat imkanlarıyla göstermek için var gücümüzle çalışacağız." dedi.
TRT’nin "Özü Sözü İnsan" diyerek sürdürdüğü yayın politikasının bir tezahürü olan festivalin, insan haklarının korunmasının önemini, sosyal adaleti, barışı ve çevre sorunlarının insan hayatına etkisini öne çıkardığını belirten Altun, "Bu festival, insan hayatının ne denli önemli, merkezi hakikat olduğunu hatırlatıyor. İnsanlık bugün ne yazık ki büyük bir kıyımın odağında." şeklinde konuştu.
Altun, konuşmasında, son bir yılda dünyanın yaralarından daha fazla kan sızdığını vurgulayarak Gazze, Batı Şeria, El-Halil, Refah ve Cenin'deki durumu dile getirdi. Altun, "Dahası kadim Beyrut şehrinden bahsediyorum. Zulmün taşınmaya çalışıldığı İslam şehirlerinden bahsediyorum. Bugün bu kürsüden sesimizin ulaştığı herkese, ismini tarihe 'katil devlet' olarak yazdıran İsrail'in işlediği affedilmez insanlık suçlarını bir kez daha yüksek sesle haykırıyorum." ifadelerini kullandı.
Festivalin odağında insan olduğunu yineleyen Altun, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de meydana gelen ölümleri ve kayıpları sayarak, "Onlar birer sayı değil, insan. Her biri birer anne, baba, çocuk, eş, abi, kardeş." dedi. Altun, "Evsiz, barksız, camisiz, kilisesiz kalan ve vahşice katledilen insanlar." ifadesini kullanarak yaşanan trajediyi gözler önüne serdi.
Sanatın birleştirici gücüne dikkat çeken Altun, sanatçılar, bilim insanları ve aktivistlerin duyduğu baskılara da değinerek, "Ne olursa olsun, hakikatin gür sesi her daim bu türden zulüm düzenlerini bastırmıştır." dedi. Altun, "Bu suçları gizlemeye çalışanlar, bu insanlık suçunun ortaklarıdır." diyerek Batı'nın İsrail'e verdiği desteği eleştirdi.
Altun, mücadelelerinin sadece yakın coğrafyada değil, dünyanın her yerinde devam ettiğini vurgulayarak, "Türkiye, bugün Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde küresel adalet anlayışına tam da bu felsefeyle öncülük etmektedir." dedi.
Festivalin önemine de vurgu yapan Altun, "Bu tür etkinlikler bizlere, günlük telaşlarımız arasında dikkatimizden kaçan nice insan hikayesini görme ve anlama imkanı sunuyor." dedi. Türkiye'nin manevi mirasının insanlık için önemli olduğunu söyleyerek, "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın." felsefesinin dünya genelindeki adalet arayışlarının temeli olduğunu ifade etti.
Son olarak, TRT World Citizen Humanitarian Film Festival'in insanlık ailesine barış, refah, adalet ve istikrar temin etme yolunda büyük katkılar sunmasını dileyerek, festivale destek verenlere teşekkür etti.