DEMET İLCE / MUHABİR
İklim değişikliği ve azalan doğal kaynaklar gibi zorluklar geleceğin belirsiz ve hatta korkutucu görünmesine neden olabilir. Ancak dünyanın dört bir yanındaki bilim insanları söz sahibi olduğu sürece kaderimiz belirlenmiş değil. Geleceği biraz daha parlak hale getirebilecek, pratikten çılgına kadar teknolojiler hayal etmekle meşguller.
Yeniliği teşvik etmek için bir yarışma düzenleyen Dubai merkezli bir kuruluş olan Prototypes for Humanity, 2023'te elektrikli deriden, hava sensörü olmadan hava kirliliğini tahmin eden cihazlara kadar dünyayı değiştirebileceğine inandıkları 100 projeyi öne çıkardı. İşte favorilerimizden bazıları.
Doğal afetleri tahmin etmek için gerçek zamanlı izleme
NatCat, farklı yerlerdeki doğal afet riskini değerlendirmek için uydu görüntüleri, uzaktan algılama ve makine öğrenimini kullanmayı amaçlıyor; bu da orada yaşayanların zarar görmesi riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Araç, yerel verilerin mevcudiyetine bakılmaksızın dünyanın herhangi bir yeri için risk değerlendirmeleri üretir. Ayrıca gelecekte bazı doğal tehlikelerin sıklığını ve yoğunluğunu tahmin etmek için iklim değişikliği verilerini de kullanabilir.
Havadaki nemi elektriğe dönüştürüyor
Electric Skin adı verilen bu proje, elektronik cihazlar için Geobacter Sulphurrenducens olarak bilinen çamurda yaşayan bakterilerin elektriksel olarak iletken özelliklerinden yararlanan, kendi kendine güç sağlayan bir biyomateryal yaratıyor. Spesifik olarak, bakterinin protein nanotelleri havanın ortam neminden elektrik üretebilir. Bilim insanları bakterinin DNA'sını çıkardı ve bunu üretim için E. coli'ye yerleştirdi. Ekip, güç kaynağını oluşturmak için E. coli'den toplanan nanotelleri, havadan ve sudan elektronik cihazlara güç sağlayabilecek esnek ve dokulu bir zar oluşturmak amacıyla gübrelenebilir biyomateryallere yerleştirdi.
Isı ve nemi düzenleyen geri dönüştürülmüş fayanslar
Güney Hindistan'da iklim değişikliğinin etkilerinin yanı sıra geri dönüştürülemeyen plastiklerin aşırı üretiminin teşvik ettiği Wastly Roof Tiles, geleneksel çatı kiremitlerini, iç mekan sıcaklıklarını azaltabilecek geri dönüştürülmüş malzemeden yapılmış kiremitlerle değiştirmeyi hedefliyor.
Çok katmanlı plastiklerin parçalanıp eritilmesiyle oluşturulan bu karolar hafif, su geçirmez ve ısıyı yansıtabiliyor. Bu proje, gezegenin sıcaklığını düzenleyen Dünya'nın buzlu kısımları olan kriyosferden ilham alıyor ve bitmiş ürün, birçok kişinin bu bölgelerle ilişkilendirebileceği mavi ve beyazın bir karışımını içeriyor.
Fitoplankton bazlı karbon yakalama
Fitoplankton, atmosferdeki karbondioksitin %40'ını fotosentez yoluyla okyanuslara aktarır. PhytoMat ile bilim insanları artık bu doğal süreçten endüstriyel ölçekte yararlanmak istiyor.
PhytoMat, yüzeylere yatay ve dikey olarak yerleştirilen, canlı fitoplankton içeren geri dönüştürülmüş malzemeler içeren esnek, halı benzeri bir teknolojidir. Büyüdükçe çevrelerindeki karbondioksiti emerler ve bunu toplanıp geri dönüşüm tesislerine teslim edilmeden önce biyokütleye (yeniden kullanılabilen organik malzeme) dönüştürürler. Bu malzeme daha sonra biyoplastik gibi yeni ürünlere dönüştürülebilir.
Felaket kurtarmada elektriksiz tıbbi enjeksiyon
Sadece hava basıncını ve balonların esnekliğini kullanan Altın Kapsül, başka bir insanın ilaç paketini tutmasına gerek kalmadan, damardan ilaç uygulayabilen bir cihazdır.
Bu proje, elektriğe ihtiyaç duymaması nedeniyle diğer cihazlardan ayrılıyor; bu da onu felaket kurtarma senaryolarında kullanım için ideal kılıyor. Golden Capsule, diğer motorsuz veya düşük güçlü sistemlerde kullanılan yerçekimi yerine, ilacı iletmek için elastik kuvvet ve hava basıncı farklılıklarını kullanır.
Biyolojik olarak parçalanabilen polistiren değişimi
Karbon Hücresi, patentli bir üretim süreci kullanılarak karıştırılan ve genişletilen, gıda atıklarından elde edilen biyolojik bileşenlerin gizli bir kombinasyonu olan biyokömürden yapılmış, biyolojik olarak parçalanabilen, genişleyen bir köpüktür.
İşlem, enjeksiyonlu kalıplamaya benzer ve örneğin ambalajlama sırasında birçok farklı şekil ve boyutun hızlı bir şekilde oluşturulmasını sağlar. Bu teknolojinin arkasındaki bilim insanları, sonuçta zehirli ve çevreye zararlı olduğunu söyledikleri polistirenin yerini almak istiyor.
Yapay zekanın karbon emisyonlarını azaltabilecek bir grafik kartı
Üretken yapay zeka modellerinin, normalde özel grafik kartlarının (GPU'lar) gücü kullanılarak büyük veri merkezlerinde eğitilmesi gerekir. Bu, üretken yapay zekanın çok büyük bir karbon ayak izine sahip olduğu anlamına geliyor. Ancak Tasawwur D310, yaratıcılarının enerji açısından günümüzün önde gelen GPU'larından çok daha verimli olduğunu söylediği bir GPU'dur. Çip süper yoğundur - elektronik bileşenler birbirine çok daha yakın yerleştirilmiş ve 10 katman üzerinde istiflenmiştir (önde gelen rakiplerden biri olan Nvidia'nın çiplerindeki iki katmana kıyasla) - bu, verilerin çok daha hızlı değiş tokuş edildiği, enerji tasarrufu sağladığı ve eğitim sürecini hızlandırdığı anlamına gelir.
Programlanabilir yumuşak robotik
FlowIO Platformu, yumuşak robotik parçaların prototiplerini yapmanın dünyanın ilk genel amaçlı yolu olduğunu iddia ediyor. Bu küçük cihaz, entegre pompalar ve piller içerir ve kullanıcıların bir Bluetooth bağlantısı aracılığıyla bir web tarayıcısı aracılığıyla kullanabilecekleri beş programlanabilir bağlantı noktasına sahiptir. Her port şişebilir, vakumlayabilir, serbest bırakabilir, tutabilir, basıncı algılayabilir ve akış hızlarını değiştirebilir. Bu cihazda ayrıca yerleşik piller ve 10 farklı sensör bulunmaktadır. Yaratıcıları, bunun robot bilimi uzmanlarının fikirlerini konsept aşamasından gerçeğe eskisinden çok daha hızlı bir şekilde getirmelerine olanak sağlayacağını söylüyor.
Drone'larla karma gerçeklik bina denetimi
FlyVision, drone kullanıcılarının binaları ve diğer alanları daha etkili bir şekilde denetlemesine yardımcı olmak için karma gerçekliği drone uçuşuyla birleştiriyor. Microsoft'un HoloLens 2 artırılmış gerçeklik (AR) kulaklığını kullanan sistem, drone pilotlarına yakın çevreyi tarama ve sistem içinde 3 boyutlu bir dijital ikiz oluşturma araçları sağlıyor. Daha sonra uzayın içinde bir yol planlayabilirler ve planlanan yolu, bir drone'yu çevresinde yönlendirmek için kullanabilirler.
Yapay zeka destekli yenilenebilir enerji
"Renescout" adı verilen bu yazılım platformu, yenilenebilir enerji projelerinin takip edilmeye değer olup olmadığını daha iyi değerlendirmek için veri madenciliği, uzaktan algılama ve yapay zekayı kullanıyor; normalde 18 ay süren bir süreç. Şirket, potansiyel yenilenebilir enerji kaynaklarının ortaya çıkarılmasının uygulanabilirliğini araştırmaya ek zaman ve kaynak yatırımı yapmadan "git" veya "hayır" kararlarının etkili bir şekilde verilebileceğini iddia ediyor.
Yüksek teknolojili görüntülerle mikroplastiklerin tespiti
SPLASH, su ve havadaki mikroplastikleri tespit etmek için gelişmiş bir görüntüleme biçimi kullanan bir sistemdir. Akıllı polarizasyon holografik incelemesi olarak adlandırılan görüntüleme, çıplak gözle görülemeyen mikroplastiklerin varlığını tespit etmek için ışık tabanlı tarama ve 3 boyutlu modelleme kullanarak çalışıyor.
Sürdürülebilir katı hal pilleri
Bu piller bakır, alüminyum ve sodyum bazlı katı hal elektrolitten yapılmıştır. Bu yeni malzemeler hem akım toplayıcı hem de elektrot olarak çalışır. Pilin koaksiyel mimarisi ve ışın benzeri yapısı, boşa harcanan alanı ve malzemeyi azaltırken enerjiyi muhafaza etmesini sağlar. Ferroelektrik Elektrolit Piller olarak adlandırılan pillerin üreticileri, bunların günümüzün lityum iyon pillerine yanıcı olmayan ve sürdürülebilir alternatifler olduğunu söylüyor. Araştırmacılar, bunların otomotiv ve havacılık endüstrilerinde çeşitli kullanımlara hizmet edebileceğini düşünüyor.
Ameliyat sonuçlarını iyileştirmek için yapay zeka geri bildirimi
Surgical AI Trainer adı verilen bu yapay zeka sistemi, cerrahların performansını değerlendiriyor ve tekniklerini nasıl geliştirebilecekleri konusunda geri bildirim sunuyor. Prosedürlerin video kayıtlarına bakıldığında sistem, cerrahın gerçekleştirdiği karmaşık hareketler gibi operasyonun çeşitli bileşenlerini analiz ediyor. Bir cerrahın ameliyathanede nasıl performans gösterdiğine ilişkin kesin ve niceliksel geri bildirimler sunar (videonun belirli bölümlerine atıfta bulunarak onu seçme gerekçesini belirtir). Bu, uzman bir akrandan zahmetli olabilecek öznel geri bildirim ihtiyacını azaltır.
Gelişmiş lazer tabanlı radarla 3 boyutlu tarama
MindPalace-360, gerçek dünya ortamının fotogerçekçi dijital görüntüsünü oluşturmak için gelişmiş algoritmalar ve 3D yeniden yapılandırma araçlarını kullanan bir makinedir. Öncelikle mimarlık, inşaat veya mühendislik alanında çalışanlar için tasarlanan bu sistem, aslında gerçeğe inanılmaz derecede yakın dijital ikizler yaratıyor. Kullanıcıların mekansal verileri çok daha doğru bir şekilde yakalamasına, işlemesine ve görselleştirmesine olanak tanır ve bu da daha iyi tasarım ve planlamaya katkıda bulunur.
Lityum iyon pil ömrünün uzatılması
Dizüstü bilgisayarlar ve hatta elektrikli arabalar gibi ürünlerdeki lityum iyon piller, pillerin ömrünü uzatmak için şarj sınırlarına sahiptir. Ancak e-skuterler gibi pek çok e-mobilite sistemi bu kontrollerden yoksundur; bu da pillerin hızlı bir şekilde bozulması ve olması gerekenden çok daha erken atılması gerekmesi nedeniyle daha fazla e-atık oluşumuna yol açabilir. BetterE, elektrikli araç lityum iyon aküleri için şarj cihazının AC tarafında şarj limitleri uygular. Sürücüler için bu, elektrikli araçlarının işletme maliyetlerini düşürürken aynı zamanda e-atığı da daha geniş bir düzeyde azaltacaktır.
Gerçek zamanlı hava kirliliği izleme
Data2Action, bölgede hava sensörü olmasa bile hava kirliliğini gerçek zamanlı olarak izlemek için yapay zeka algoritmalarını kullanır. Sistem, sensörlerin kurulu olduğu alanlardan izleme verilerini alıyor ve daha sonra bunu, bilgileri tahmin etmek ve sensörlerin kurulu olmadığı yerlerde tahmini hava kirliliği değerlerini belirlemek için kullanıyor. Yapımcıları, makine öğrenimi modellerinin hava kirliliğine maruz kalma düzeylerine dayalı olarak potansiyel sağlık sonuçlarını da tahmin ettiğini söylüyor.