Nihat Nasır – Diriliş Postası

Doğum, her kadın için benzersiz bir yolculuktur ve bu süreçte bazı temel bilgilerin bilinmesi, deneyiminizi kolaylaştırabilir. Doğum sancısı, belli aralıklarla gelen ve kişiden kişiye değişen bir ağrıdır. Evde geçirebileceğiniz süre, ağrının sıklığına bağlı olarak değişiklik gösterir. Sağlıklı bir doğum için, su gelişinin ve diğer belirtilerin ne zaman hastaneye gitmenizi gerektirdiğini bilmek oldukça önemlidir. İşte doğum süreciyle ilgili bilmeniz gereken temel noktalar:

Doğum sancısı nedir?

Doğum sancısı, ritmik ve belli aralıklarla (örneğin, 10 dakika ya da 2 dakika) gelen, adet sancısını andıran bir ağrıdır. Ağrının şiddeti kişiden kişiye değişir ve ağrı süresi sona erdiğinde rahatlama hissi yaşanır. Hiç ara vermeyen ağrılar genelde doğum sancısı olarak kabul edilmez.

Doğum sancısını evde ne kadar süre çekmeliyim?

Eğer ağrı sıklığınız 5 dakikaya düştüyse ve su gelmesi ya da kanama gibi durumlar yoksa evde bekleyebilirsiniz. Evde rahat bir ortamda ağrı çekmek, sık duş alabilme ve dinlenme imkanı sağlar.

Doğuma Hazırlıkta Neler Gerekir Yeni Annelerin Bilmesi Gerekenler 2

Hangi durumlarda hastaneye gitmeliyim?

Su gelmesi, vajinal kanama ya da bebek hareketlerini hissetmeme gibi durumlarda hemen hastaneye gitmelisiniz. Su gelmesi, eylemin hemen gerçekleşmeyeceği anlamına gelse de, bebekte bir sorun oluşabileceğinden takip edilmesi önemlidir. Özellikle aktif kırmızı kanama, acil hastaneye başvuru gerektiren bir durumdur.

Doğumda beslenme: Aç kalmalı mıyım?

Normal doğum sırasında aç olmanız gerekmez, ancak ağır ve katı gıdalardan kaçınmanız önerilir. Çünkü bu tür gıdalar bulantıya neden olabilir ve acil bir sezaryen durumunda anestezi riskini artırabilir. Daha çok sıvı ve hafif gıdalar tercih edilmelidir.

Doğum ağrısını hafifletmek için yöntemler

Yürümek, çömelip kalkmak, pilates topu üzerinde zıplamak ve sıcak duş almak, doğum ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir.

Su gelmesi ve kanama

Su keseniz açıldığında, su gelişiniz doğum yapana kadar devam eder. Az miktarda kanama olması normaldir; ancak yoğun kanama bir sorun teşkil edebilir.

Doğuma Hazırlıkta Neler Gerekir Yeni Annelerin Bilmesi Gerekenler 3

Bebeğin kordonu ne zaman kesilir?

Bebeğiniz hemen ağlarsa ve sağlık sorunu yoksa, ten tene temas gerçekleştirilir ve göbek kordonu eş ayrılıncaya kadar kesilmez. Ancak bebekte ağlama ya da morarma varsa, hızlı müdahale gerekebilir.

Emzirme ve ayağa kalkma

Doğumdan hemen sonra bebeğinizi emzirmeye başlayabilirsiniz. İlk iki saatte ayağa kalkmanız genellikle mümkündür, ancak doğum sonrası yorgunluk ve kan kaybı nedeniyle ilk kalkışınızı doğum hemşirenizle yapmanız önerilir.

Diz kireçlenmesi 50 yaş üzeri hastalarda daha sık görülüyor Diz kireçlenmesi 50 yaş üzeri hastalarda daha sık görülüyor

Hastaneden ne zaman çıkabilirim?

Siz ve bebeğinizde herhangi bir sorun yoksa, doğumdan 24 saat sonra evinize dönebilirsiniz.

Dikişlerin durumu

Doğum için atılan dikişler genelde üç hafta içinde kendiliğinden düşer ve alınması gerekmez. Dikişlerinizi temizlemek için bol su kullanmanız yeterlidir; doktorunuz gerektiğinde özel solüsyon verebilir.

Editör: Nihat Nasır