Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Toprak koordinatörlüğünde başlatılan "READY4DISaster" projesi, doğal afetlere karşı dirençli toplumlar oluşturmayı amaçlıyor. Proje, 2022 yılında Erasmus+ Programı İşbirliği Ortaklıkları Çağrısı kapsamında başvurusu yapılan ve Avrupa Birliği ile Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenmeye hak kazanan önemli bir girişim olarak öne çıkıyor.

Projede, GTÜ'nün yanı sıra Kocaeli Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve İtalya, Yunanistan, Gürcistan'dan 7 farklı teknoloji şirketi yer alıyor. Bu geniş katılımlı proje, yangın, sel ve heyelan gibi doğal afetlere karşı toplumsal farkındalığı artırmayı hedefliyor.

"RİSKLERE KARŞI KENDİNİZİ GELİŞTİREBİLİYORSUNUZ"

Yeni sürdürülebilir inovasyon ödülü için yarışan lüks saat üreticileri! Yeni sürdürülebilir inovasyon ödülü için yarışan lüks saat üreticileri!

Projede en dikkat çeken yenilik, afet eğitimi verecek dijital bir oyun tasarlanmış olması. Prof. Dr. Selçuk Toprak, geliştirdikleri oyunla, afetlere hazırlık konusunda kapsamlı eğitim modülleri oluşturduklarını belirtti. "Bu oyun sayesinde, yangın, sel ve heyelan risklerine karşı kendinizi geliştirebiliyorsunuz. Afetlere hazırlık, müdahale, tepki ve iyileştirme süreçlerinin tamamı oyunun içerisine entegre edildi. Oyuna başladığınızda, kazanmak istediğiniz yetkinliklere göre farklı bölümlere ilerleyebiliyorsunuz" dedi.

Doğal Afetlere Karşı Dirençli Toplum Oluşturmak Için Dijital Oyun Tasarlandı (1)-1

FARKLI DİLLERDE ULUSLARARASI HİZMET

Projenin Kasım ayında yapılacak toplantıyla tamamlanacağını ifade eden Prof. Dr. Toprak, "Oyunumuz Türkçe, İtalyanca, Yunanca, Gürcüce ve İngilizce olarak hazırlanacak. Böylece hem Türkiye'de hem de uluslararası alanda toplumun hizmetine sunulmuş olacak" dedi. Proje, bu yönüyle yalnızca Türkiye’de değil, uluslararası alanda da büyük bir farkındalık yaratmayı hedefliyor.

AFET ANINDA VE SONRASINDA YAPILMASI GEREKENLERİ SUNUYOR

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi Önleme ve Eğitim Şubesi Müdürü Cüneyt Uyar, oyunun yangın bölümüne katkıda bulunduklarını belirtti. AFAD ile birlikte projeye dahil olduklarını söyleyen Uyar, "Yangınla ilgili eğitim içeriklerinin hazırlanması ve oyun senaryosunun oluşturulmasında katkı sunduk. Projenin, gönüllülerin afet anında ve sonrasında ne yapması gerektiğine dair önemli bilgiler sunacağına inanıyoruz" dedi.

Bu dijital oyun, afet bilincinin artmasına ve toplumun her kesiminde afetlere karşı daha güçlü bir hazırlık sürecinin oluşturulmasına katkı sağlayacak. Projenin hem ulusal hem de uluslararası arenada geniş bir kitleye ulaşması bekleniyor.

Kaynak: AA