104 amiralin “kandil” mesajı takıntılarını kamuoyuna bir gece yarısı muhtıra özentisi bildiriyle deklare ederek toplumun milli ve manevi değerlerine diş bilediği ortamda Danıştay’dan gelen “başörtüsü” kararı, haddini bilmeyenlere “inanca saygı” dersi verdi.
Milli Savunma Bakanlığı 2017 yılının Şubat ayında Türk Silahlı Kuvvetleri ( TSK) kıyafet yönetmeliğinde değişikliğe giderek kadın subay, astsubay ve askeri öğrencilerin resmi kıyafetlerinin üzerine türban takabilecekleri yönünde karar almıştı.
Ordudaki başörtüsü serbestliğini içine sindiremeyen yerli komünizmin savunucusu Halkın Kurtuluş Partisi “laikliğe aykırılık” gerekçesiyle yönetmelik değişikliğini Danıştay’a taşıdı.
Danıştay 2. Dairesi, TSK’da türban serbestliğine izin veren yönetmelik hakkında oylama yaptı.
Danıştay, yönetmeliğin iptali talebini 2’ye karşı 3 oyla reddetti.
AİHM KARARI ÖRNEK GÖSTERİLDİ
Kararda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) göre dinsel bir sembolün toplumda nasıl algılandığı konusunun ulusal makamların takdirinde olduğu, başörtüsünün gündelik yaşamın bir parçası haline geldiği değinilerek, “Bu başörtüsü takan bireylerin diğer kişiler üzerinde sistematik bir baskı oluşturmadığını göstermektedir.
Mevzuatımızda kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personelin başı örtülü olarak çalışmasını açıkça yasaklayan bir kanun hükmü bulunmamaktadır.” denildi.
Kararda başörtüsünün gündelik yaşamın bir parçası haline geldiğine dikkat çekildi ve laiklik ilkesine aykırı olmadığı belirtildi.
2017 YILINDA İLK YAŞANDI
2017-2018 yılı Kara Harp Okulu'ndaki törenle Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki (TSK) başörtü serbestisinin ardından okul tarihinde ilk başörtülü öğrenci de yeni eğitim öğretim yılına başlamıştı.
Daha önce de Hava Harp Okulu'na Merve Gürbüz adlı bir öğrenci de başörtülü olarak kabul edilmişti.
Gürbüz’ün başörtülü olarak yemin edecek olması nedeniyle yaşanması muhtemel bir başörtüsü krizi, Milli Savunma Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmelik sayesinde aşılmış, böylece TSK’da başörtüsü serbest hale gelmişti.