12. Üreme Sağlığı ve İnfertilite Kongresi, 14-17 Kasım tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirildi. 27 ülkeden 100’ü aşkın yabancı katılımcının yer aldığı etkinlikte, doğurganlık oranlarının düşüşü ve üreme sağlığına dair son gelişmeler ele alındı. Kongrede düzenlenen basın toplantısında konuşan Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği-TSRM Başkanı Prof. Dr. Barış Ata, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın doğurganlık hızını artırma yönündeki çağrısını desteklediklerini ifade etti. 

“Genç yaşlı dengesi için üç çocuk şart” 

Prof. Dr. Barış Ata, Türkiye'deki doğurganlık hızının 1,5 seviyesine düştüğüne dikkat çekerek, toplumların ekonomik ve sosyal dengeyi koruyabilmesi için bu oranın en az 2,2 olması gerektiğini belirtti. Ata, “Toplumların genç yaşlı dengesini sağlayabilmesi için en az üç çocuk yapılması şart. Aksi takdirde nüfuslar küçülüyor ve yaşlanıyor, bu da sistemlerin işlemesini zorlaştırıyor” dedi. 

Doğurganlık oranlarının düşmesinde ekonomik zorluklar ve belirsizliklerin önemli bir etken olduğunu vurgulayan Ata, “Çocuk yapmamayı tercih eden çiftlerin en büyük gerekçesi ekonomik güçlükler. Ancak yapmak isteyip de yapamayan yüzde 18’lik bir kesim var. Bu gruba destek sağlanması, doğurganlık hızını artırmada kilit önemde” diye konuştu. 

Devlet destekleri genişletilmeli 

TSRM Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Yunus Aydın, tüp bebek tedavisinde mevcut devlet desteklerinin yetersiz olduğunu belirterek, şu önerilerde bulundu: 

- Tüp bebek tedavisi için 40 yaş altı çiftlere uygulanan 3 yıllık evlilik şartı kaldırılmalı. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan "askeri helikopter" iddiaları ile ilgili açıklama! Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan "askeri helikopter" iddiaları ile ilgili açıklama!

- İlk çocuktan sonra tüp bebek destekleri devam etmeli ve ikinci, hatta üçüncü çocuk için de destek sağlanmalı. 

- İleri yaş grubundaki çiftlere tanınan üç hak sınırı, ihtiyaç halinde altıya çıkarılmalı. 

“Yumurta dondurma teşvik edilmeli” 

Doç. Dr. Erhan Şimşek ise kadınların eğitim ve kariyer hedefleri nedeniyle gebeliği ertelediğini belirtti. Şimşek, yumurta dondurma işleminin yaygınlaştırılması gerektiğini ifade ederek, “Birçok kadın ileri yaşta yumurta rezervleri azaldığında yumurta dondurmak istiyor. Ancak bu süreç hem maliyetli hem de başarı oranı düşük oluyor. Daha genç yaşlarda bu hakkın tanınması, kadınların ileride çocuk sahibi olma şansını artıracaktır” dedi. 

Uluslararası katılım ve önemli konular 

Kongrede, üreme sağlığına dair çeşitli konular ele alındı. “Bir Kadının Üreme Sağlığı Genel Sağlığıyla Bağlantılı Mıdır?”, “AI ile Embriyo Seçimi” ve “Üreme Genetiğinde Yeni Teknolojiler” gibi başlıkların yer aldığı oturumlara 168 yerli, 30 yabancı bilim insanı katkı sundu. 

Üreme sağlığı ve doğurganlık konularında farkındalığın artırılmasının amaçlandığı kongre, bilimsel tartışmalar ve çözüm önerileriyle sona erdi. TSRM yetkilileri, toplumun üreme potansiyelini destekleyecek politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. 

Editör: Tuğçe Huy