Yaşam boyu sağlığın korunması için kişilerin çocukluk yaşlarından itibaren sağlıklı ve dengeli beslenmesi gereklidir. Gelişim dönemlerinde alınan gıdalar ileriki yaşlarda önemli etkiler oluşturabilmektedir. Özellikle süt ve süt ürünlerinin yeterli ve dengeli beslenmede çocuk sağlığına katkısı muazzamdır. Uzmanlar çocukların süt tüketimini teşvik ve tavsiye etse ebeveynler bazı soruları merak etmektedir: Sütün çocuklar için faydaları nelerdir? Çocuklar kaç yaşına kadar süt tüketmelidir? Sütün yerine hangi ürünler tüketilebilir? Çocuklar günde ne kadar süt içmeli?

105531

SÜTÜN ÇOCUK SAĞLIĞINA KATKILARI

Doğduktan sonra ilk beslenme kaynağı olan süt, bebeğin anne ile bağını da sağlar. Anneden ayrıldıktan sonra ise çocukların inek sütü içmesi tavsiye edilir. Her ne kadar anne sütü kadar olmasa da inek sütünün faydaları da saymakla bitmiyor. Sütün çocuk sağlığına katkıları söyle sıralanabilir:

  • Büyüme ve gelişmeyi destekler

  • Hücre ve doku oluşumda aktif rol alır

  • Beyin gelişimi ve çalışmasında yardımcı olur

  • Enfeksiyonlara karşı kalkan oluşturur

  • Yaraların çabuk iyileşmesini sağlar

    Mamografi taramalarındaki düşük katılımın ardındaki neden: Korku Mamografi taramalarındaki düşük katılımın ardındaki neden: Korku
  • İçindeki kalsiyum, fosfor, magnezyum ve protein sayesinde kemiklerin dostudur

  • Diş sağlığına olumlu katkı sağlar

  • Karın bölgesi yağlanmasını azaltır ve kilo kaybını önler

Intro 1592953576

SÜTÜN MİKTARI ÖNEMLİ

Her besinde olduğu gibi sütün de aşırısı zararlı olabilir. Ne çok az, ne de çok fazla; dengeli kullanmak elzemdir. Günde yarım kilodan fazla süt içmek demir eksikliğine bağlı kansızlık ve diş çürümesine sebep olabilir. Sadece süt içerek kalori ihtiyacını karşılayan bir çocuk yemek yiyemez ve dolayısıyla düzensiz beslenir. Peki çocuklarda günlük süt tüketimi ne kadar olmalıdır? 1 yaşına kadar çocuklara inek sütü verilmemelidir! 2 yaşına kadar da mümkün olduğunca inek sütünden kaçınmak gerekir. Bu dönemde çocuk zaten anne sütü alıyorsa, onun süt ihtiyacı karşılanmış olur. Uzmanlara göre çocukların günlük tüketmesi önerilen miktar şu şekilde:

  • 2-3 yaş: Günlük en fazla 2 bardak süt

  • 4-8 yaş: Günde en fazla 2,5 bardak süt

  • 9 yaş ve üzeri: Günde en fazla 3 bardak süt

Süt ürünleri olarak da peynir, kefir ve yoğurt tüketilebilir. Bu ürünler de yine 1 yaştan sonra kullanılmalıdır. Sütün tadını sevmeyen çocuklar için sütü kakao, reçel, bal ya da pekmez gibi tatlı gıdalarla tatlandırabilirsiniz. Fakat burada da diş çürüklerine engel olmak adına çok fazla tatlandırmaktan kaçınmalısınız. Eğer çocuğunuz sütü hiçbir şekilde sevmiyorsa zorlamayın! Süte eş değer gıdalarla süt eksikliğini takviye edebilirsiniz.

15-20 gram peynir 1 su bardağı süte denktir.

Eğer çocuğunuz peyniri de hiç sevmiyorsa eksik kaldığı kalsiyumu tahin pekmezle tamamlayabilirsiniz.

2 tatlı kaşığı tahin-pekmez karışımı 1 bardak sütle eşdeğer kalsiyuma sahiptir.

Üstelik haşlanmış yumurta ya da omlet veya bol sebze de önemli kalsiyum kaynaklarındandır.

Getty Images 948423848 F7Eff4F427Da4Ff28C9B99Bb9Bfffeb4

SÜT ALERJİSİNE DİKKAT!

Günümüzde süt ve laktoz alerjisi yaygın görülebiliyor. Sütün içindeki çeşitli proteinler çocuklarda ağız ve boğaz kısımlarında görülen kaşınmalar, mukozadaki şişkinlik ve nefes darlığı gibi bazı alerjik reaksiyonlar gösterebilir. Eğer süt içtiğinde çocuğun vücudunda bir tepkime meydana geliyorsa bir hekime başvurun.

Editör: Nilay Çekiç