Lezzeti, hazmı kolaylaştırması ve alışkanlık yapması...
Çay, hem ülkemizde hem de dünyada oldukça popüler bir içecek. Ancak şu sıralar bilim dünyasının tartışmaları arasında yerini alıyor. Örneğin çayın özellikle bazı gıdalarla birlikte tüketildiğinde insan sağlığına ciddi şekilde zarar verdiğini belirten uzmanlar var. Ancak bu popüler içecek, bugünlerde yeni bir bilimsel araştırmayla gündemde. Buna göre çayı çok sıcak içmek, yemek borusu kanserine neden oluyor.
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Atilla Eroğlu, farklı üniversitelerden 4 akademisyenle birlikte Doğu Anadolu’da sık rastlanan yemek borusu kanseri üzerine bilimsel bir araştırma gerçekleştirdi. Buna göre Erzurum, Van, Ağrı, Muş, Bitlis, Bayburt, Erzincan ve çevre şehirlerde yemek borusu kanserinin yaygın olmasının temel sebebi bölgede çayın çok sıcak şekilde tüketilmesi.
Araştırmacılar, 25 yıllık dönemde yemek borusu kanseri teşhisi konulan 742 erkek ile 720 kadının verilerini inceledi
Turkish Journal of Medical Sciences dergisinde yayımlanan çalışmada, katılımcıların yüzde 85’inin çayı çok sıcak şekilde tükettiği tespit edildi.
SICAK ÇAYIN KANSER TEHLİKESİ
Bilim insanlarına göre sıcak çay, sindirim sistemindeki bariyeri yok ederek kansere sebep oluyor
Ayrıca Eroğlu’nun ifade ettiğine göre çayın normalden çok daha sıcak şekilde tüketilmesi mukozalar gibi hassas sindirim sisteminde ciddi yanıklara ve hücre değişikliğine neden oluyor.
Bölgede ağız ve yutak kanserinin yaygın olmasının başlıca sebebi de yine sıcak çay tüketimi.
PEKİ ÇAYIN İDEAL SICAKLIĞI KAÇ OLMALI?
Bilim insanlarına göre çay, 65 derecenin altındaki sıcaklıklarda tüketilmeli
Çünkü ilgili araştırmaya göre 85 derecenin üzerinde içilen çay, 65 derecenin altında içilen çaya kıyasla yemek borusu kanseri riskini 8 kat artırıyor. Uzmanlar çayın bardağa doldurulduktan sonra 3-4 dakika bekletilmesi gerektiğini dile getiriyor.