DEMET İLCE / MUHABİR

Yetişkinler üzerinde yapılan çalışmalarda uykusuzluk gibi uyku sorunlarına genetik yatkınlığın defalarca bulunması, bilim insanlarının aynı olgunun çocuklarda da meydana gelip gelmediğini merak etmesine neden oluyor.

İlk çalışmanın arkasındaki uzmanlar, "yetersiz uyuyan" olmaya yönelik genetik yatkınlığın yaşamın erken dönemlerinde de bulunabileceğine dair kanıt sağladığını söylüyor.

Çocuk Psikolojisi ve Psikiyatri Dergisi'nde Çarşamba günü yayınlanan araştırmaya göre, genetik olarak uykusuzluğa yatkın olan çocuklarda uykuya dalmada zorluk veya gece boyunca sık sık uyanma gibi uykusuzlukla ilişkili uyku sorunları daha fazla görülüyor.

Uzmanlar, çocukluktaki uyku sorunlarının yetişkinlikte de devam edebileceğini söyledi.

Amsterdam'daki Hollanda Sinirbilim Enstitüsü'nün uyku ve biliş bölümü başkanı kıdemli yazar Dr. Eus van Someren bulguların "çoğu insan için şaşırtıcı olabileceğini" söyledi. "Uykusuzluğun yaşamın ilerleyen dönemlerinde ortaya çıktığını düşünme eğilimindeyiz, ancak burada yetişkinlikte uykusuzluk riskinin en erken belirtilerinin zaten erken çocukluk döneminde mevcut olduğunu açıkça gösteriyoruz." dedi.

Uzmanlar, uyku sorunlarına genetik yatkınlığın bulmacanın yalnızca bir parçası olduğunu, dolayısıyla çocuğunuzun uyku hijyenini korumanın yine de bir fark yaratabileceğini söyledi.

Çocuklarda uykusuzluğun değerlendirilmesi

Yazarlar, doğum tarihi 2002 ile 2006 arasında olan hamile kadınları kapsayan ve çocuklarının sağlığının cenin yaşamından yetişkinliğe kadar ölçülebilmesini sağlayan R Kuşağı çalışmasına katılan, yaklaşık yarısı kız olan 2.458 Avrupalı ​​çocuğu inceledi. R Kuşağı araştırmasında uzmanlar göbek kordonu kanından veya 6 yaşındaki çocuklardan DNA örnekleri topladı.

Çocuklar 1,5, 3, 6 yaşlarında ve 10 ile 15 yaşları arasındayken anneleri, uykuya dalmakta zorluk çekip çekmedikleri, çoğu çocuktan daha az uyuyup uyumadıkları veya gece boyunca sık sık uyanıp uyanmadıkları gibi uyku sağlıklarıyla ilgili ayrıntıları paylaştı. Bazı katılımcılar ayrıca 10 ila 15 yaşları arasında dokuz gün boyunca iki kez uyku takip saati taktı.

Yazarlar, çocuklarda uykusuzluk gelişimine genetik yatkınlığın, annelerinin bildirdiği uykusuzluğa benzer semptomlarla ilişkili olduğunu buldu, ancak bu semptomlar, daha objektif olan uyku takip cihazları tarafından tespit edilemedi.

Kronobiyoloji ve Araştırma Enstitüsü Direktörü Dr. Amita Sehgal, bunun nedeninin bazen bazı kişilerin aslında nicelik olarak uyku eksikliği olmasalar bile uykusuzluk algısına sahip olmaları olabileceğini söyledi. Uyku kalitesi yeterince dinlendirici olmayabilir.

Bununla birlikte, genetik olarak daha uzun uyumaya yatkın olmak, izleyicinin objektif ölçümüne göre ortalama üç dakika daha fazla uyumakla ilişkiliydi; ancak çalışma katılımcıları için üç dakika daha fazla dinlenme, aynı zamanda gece boyunca toplam bir dakikadan daha az bir süre boyunca uyanmayı da beraberinde getirdi.

Pennsylvania Üniversitesi Perelman Tıp Fakültesi'nde sinir bilimi profesörü olan Sehgal, "Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da uykunun genetik olarak belirlenmesi benim için sürpriz olmadı. Eğer genetik olarak belirlenmişse, neden yaşamın daha erken dönemlerinde ortaya çıkmasın diye düşünüyorsunuz?” dedi.

Çocuğunuzun uyku sağlığı için hala umut var.

Erasmus Tıp Merkezi'nde çocuk ve ergen psikiyatrisi bölümünde uyku bilimcisi olan çalışmanın ilk yazarı Dr. Desana Kocevska, "diğer davranışsal ve psikiyatrik özelliklere genetik yatkınlığın yanı sıra" bulguların altında yatan süreçleri belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

Ancak "çalışmamızın sonuçları, yetersiz uyuyan ebeveynlerin çocuklarının uyku sorunlarına karşı özellikle savunmasız olabileceğini gösterebileceğinden" Kocevska, "erken yaşlardan itibaren uyku hijyeni uygulamaları bu grup için özellikle önemli olabilir" dedi.

Sehgal, “Elinizden geldiğince, yatmadan birkaç saat önce yemek yemeyi bitirmelerini sağlamaya çalışın ve uyurken rahat edebilecekleri kadar yatak odasını karartın” dedi.

Yenidoğan soruşturmasında skandal ifadeler: Fırat Sarı, 'hasta yok, doldur' diyordu Yenidoğan soruşturmasında skandal ifadeler: Fırat Sarı, 'hasta yok, doldur' diyordu

Çocuğunuzun sirkadiyen ritmi

Ayrıca çocuğunuzun kişisel sirkadiyen ritminin nasıl göründüğüne de dikkat edin, örneğin genellikle en uyanık oldukları veya uykuya dalmaya hazır oldukları zamanlar gibi.

Sehgal, "Çocuğunuz doğuştan geç uyuyan biriyse, onu erken uyumaya zorlamayın" diye ekledi.

Eğer “sabahları uyuyorlarsa ve onları uyandırmak zorsa, bu durumda iç sirkadiyen ritimleri muhtemelen gecikmiştir. Ve bununla savaşmak yerine buna uyum sağlamaya çalışıyorsunuz" diye açıkladı.

Sehgal, bu esnekliğin genellikle yalnızca okul çağı yıllarından önce, okul başlangıç ​​saatlerinin küçüklerin günlük ritimleriyle uyumlu olmadığı durumlarda mümkün olduğunu kabul etti.

"Sirkadiyen alanında uzun süredir mücadele ettiğimiz bir şey de okul zamanlamalarının tamamen yanlış olmasıdır" dedi.

Çocuğunuzu ne zaman uyku uzmana götürmelisiniz?

Her ne kadar ilkokul çağındaki çocuklar erken uyanma eğiliminde olsa ve ergenler geç uyusa da, ilkokul çocukları okula daha geç, ortaokul ve lise öğrencileri ise çok erken başlıyor.

Politika değişiklikleri, çocuklarının uyku sağlığını, vücutlarının o anda ihtiyaç duyduğu şeye göre yönetmeye çalışan ebeveynler ve bakıcılar için yararlı olacaktır.

Sehgal, çocuğunuzun ne zaman bir uzmana görünmesi gerektiğinin sorunun ne kadar kötü olduğuna bağlı olduğunu söyledi.

"Bu yaşayabileceğiniz bir şey mi? Çocuğunuz çalışıyor mu? Mutlu görünüyor mu? Akademik ve sosyal açıdan iyi durumdalar mı? Belki o zaman çok fazla şey yapmanıza gerek kalmaz. Ama değilse, o zaman gerekebilir” dedi.

Muhabir: Demet İlce