Orak hücre anemi hastası Semanur, kardeşinin iliğiyle hayata tutundu Orak hücre anemi hastası Semanur, kardeşinin iliğiyle hayata tutundu

Ayağa kalktıktan sonra meydana gelen göz kararmasının en yaygın nedeni, postural hipotansiyon olarak da bilinen kan basıncının aniden düşmesidir. Ayağa kalkıldığında yer çekimi kaynaklı kan bacağa doğru hareket edince bu durum tansiyonun düşmesine neden olur. Bu esnada da kalp daha fazla kan pompalamak için hızlı atmaya başlar ve kan damarları kanın bacaklarda toplanmasını engellemek için daralır.

Birden ayağa kalkınca göz kararması yaşanması genellikle birkaç saniye ile birkaç dakika arasında sürer ve genellikle zararsızdır. Bununla birlikte, bazı durumlarda göz kararması daha ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Özellikle sık sık tekrarlayan, uzun süreli veya şiddetli göz kararması yaşayan kişilerin bir sağlık uzmanına danışmaları önemlidir.

Göz kararmasını önlemek için, ani bir şekilde ayağa kalkmadan önce yavaşça oturduğunuzdan emin olmanız gerekir. Ayrıca, uzun süre hareketsiz kalmaktan kaçınarak düzenli olarak hareket etmelisiniz. Eğer sürekli veya rahatsız edici bir şekilde göz kararması yaşıyorsanız, bir sağlık uzmanına başvurarak detaylı bir değerlendirme yaptırmak önemlidir.

Ayağa Kalkınca Göz Kararması Neden Olur?

Göz kararmasının nedeni kan basıncındaki düşüştür. Oturma pozisyonundan ya da uzanırken aniden kalkıldığında o esnada bacakta biriken kan, kan basıncının düşmesine ve dolayısı ile göz kararmasına neden olur. Kan basıncının düşmesi göz kararması yanı sıra da baş dönmesi ya da bayılma hissini beraberinde getirir. Bazı durumlarda bilinç dahi kaybedilebilir.

Göz kararmasına kan basıncında ki düşüş dışında, hareketsizlik, açlık, susuzluk, düzensiz uyku durumları da neden olur. Bu şekilde ortaya çıkan göz kararması genellikle geçicidir, ancak düşük kan basıncı, dehidrasyon veya kalp-damar problemleri gibi sağlık sorunlarından da kaynaklanabilir. 

Göz Kararması Belirtileri Nelerdir?

Göz kararması genellikle diğer semptomlarla birlikte ortaya çıkabilir. Bunlar arasında bulantı, baş dönmesi, sersemlik hissi, bayılma hissi, denge kaybı, bulanık görme, hızlı kalp artışı ve terleme bulunabilir. Bu semptomlar genellikle geçici olup, düşük kan şekeri veya anemi gibi altta yatan sağlık sorunlarından kaynaklanabilir.

Ayağa Kalkınca Göz Kararmasının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ayağa kalkınca göz kararması genellikle zararsız olmakla birlikte, rahatsızlık verici olabilir. Tedavi gerektirmeyen durumlarda, kişilerin vücutlarının adaptasyon sürecini tamamlaması beklenir. Bununla birlikte, sürekli veya şiddetli göz kararması yaşayanlar doktora başvurmalıdır. Önlemek için ise ani duruş değişikliklerinden kaçınılmalı, yavaşça ayağa kalkılmalı, düzenli su tüketilmeli ve kan basıncını düzenleyici egzersizler yapılmalıdır.

Ayrıca, düşük kan şekeri veya demir eksikliği gibi altta yatan sağlık sorunları varsa bunların tedavi edilmesi önemlidir.

Editör: Hicret Yücel